Czy powinno się usunąć krzyż z Giewontu?

Ja zawsze myślałem że jezeli ktoś jest wierzący a nie chodzi do kościola to mu się po prostu nie chce… A tu dorabiaja do tego jakieś ideologię… :rofl:

1 polubienie

Nie jestem przeciwny wierze ani wierzącym. Sprzeciwiam się postępowaniu hierarchii kościelnej i kościołowi, jako instytucji. A dlaczego? Bo znam historię kościoła i nie tylko katolickiego. Każdy mój zarzut jestem w stanie dokładnie uzasadnić. Jestem w stanie wywieść, że KK nie postępuje zgodnie z naukami Jezusa i udowodnić, że z Syna Bożego zrobił sobie parawan dla swej niecności. Powiem więcej; znam Pismo Święte, w tym Nowy Testament o wiele bardziej od przeciętnego katolika. I tym bardziej jestem antyklerykałem.

4 polubienia

Kosciol to nie wiara ani religia
Juz o tym pisalam
I z naukami Jezusa ma niewiele wspolnego
Tak jak tak zwana komuna nie miala nic wspolnego z komunizmem

3 polubienia

I o to biega.

2 polubienia

Bóg - Tak, wypaczenia - Nie!

1 polubienie

A to uwazasz,ze musi byc,tak jak Ty myslisz?
Jeszcze nie raz sie przekonasz w jak wielkim bledzie jestes.

@birbant znam Cie na tyle,ze pid Twoimi dowodami podpisuje sie w ciemno
Tez mam jakas wiedze w tym temacie,ale nie tak szczegulowa i dokladna jak Ty.

2 polubienia

Biblię czytałem 5 razy w ciągu 4 lat. Uparłem się, Dopiero kumać ją zacząłem za ostatnim razem. Niestety, tylko fragmenty są bardzo wartościowe. Na historię chrześcijaństwa poświęciłem ze 3 lata.

4 polubienia

Bylem pewny tego,piszac powyzszy tekst,ze temata masz,jak to sie mowilo w szkole,obkuty na blache’’
Ufam Twojej wiedzy.nie raz dales tego przyklad,ze nie wypisujesz dyrdymalow,a konkretne sprawdzone fakty.

1 polubienie

Ta teza i cały pomysł to szczyt absurdu i głupoty. Po prostu sie w głowie nie mieści głupota ludzka.

6 polubień

Napomnę że mimo zakazu TPN cepry dalej wchodzą na Giewont : http://24tp.pl/n/60600?fbclid=IwAR2IHs5bcybJjKuUwoBHww-Mh0tD0v3xEQJArh2nLJ00TG_axhWT2w68KHM

Zaś całym dramacie Giewont w środku nocy odwiedziło dwóch debili żeby nabazgrać napisy na krzyżu obraz

Brak krzyża nie zniweluje głupoty.

9 polubień

Nie przypadkiem czytanie i o zgrozo interpretacja Biblii bylo dlugo zakazane, a do dziś nimile widziane.

4 polubienia

Wlasnie tacy powinni byc ksieza!

1 polubienie

Wiele osob tego po prostu nie rozroznia Nigdy nie lubilam kosciola a nigdy nie przestalam wierzyc w Boga… A z ksiezmi (w ktorych oczywiscie nie ma co wierzyc) roznie bywa.

2 polubienia

Katolicyzm cały przesiąknęty jest zabobonami.
Krzyż postawili tam bo ma pokazywać iż tu rządzi Bóg. On sie nami opiekuje.
Spójrz na zabytkową architekturę. Najwyższy zawsze jest kościół.
Miejsca kultu umieszczone na szczytach to poganski zwyczaj. Powszechny na całym świecie.
Moim zdaniem jak człowiek ma Boga w sercu to nie musi sobie o nim przypominać wieszając na ścianach krzyże, budując wysokie kościoły i stawiajac gdzie popadnie monumentalne krzyże.
Jak ktoś nie ma to rzeczywiście trzeba mu przypominać o tym iż Bóg jest i wszystko zawsze widzi…

I nieprawdą jest iż krzyż nie pełni funkcji religijnych. Idą tam pielgrzymki z Zakopanego. Jedna w sierpniu, druga we wrześniu.
I były już tragiczne wypadki gdy pioruny zabijały uczestników…

3 polubienia

Jeśli już miałby zostać, choć to symbol w 95 % fałszywej religii, fałszywie przedstawiającej Nauczanie i życie JEZUSA, to wypadałoby go przerobić na szklany, i łańcuchy też z dielektryku, albo wykuć w skałach stopnie podejścia bez łańcuchów.

Bo zabobony przejeto dla ulatwienia
A poza tym powiedziane jest juz nie pamietam gdzie, zeby nie przedstawiac sobie wizerunkow boga i nie czcic bozkow w postaci obrazow i figurek!

2 polubienia

Fajne wytłumaczenie ale chyba nie całkowicie prawdziwe… Chyba że na serio ktoś uwaza że ktoś chodzący do kościoła mjaxy krzyż w domu to musi być gorszy Katolik a nawet zły wierzący w Boga od kogoś kto nie chce mieć nic wspólnego z Kościołem. hejtuje kk itp. Wszystko wywraca się do góry nogami powoli xd

NIE! NIE! NIE! Treść wygląda niejasno? no nie sądzę…

To mi @SMOK.Maciej wytlumacz czemu wielu katolikow zionie miłością do blizniego? Pytam jako specjaliste od zionięcia.

2 polubienia