Kolejna nagroda, udany film i kolejne protesty środowisk feministycznych. Polański od wielu lat unika odpowiedzialności za coś co w sumie w Hollywood jest normą - pikantne zabawy młodych lasek ze starszymi typami. Imprezki, alkohol, lekkie dragi.
A potem nagle po latach pojawiają się oskarżenia.
Jak to odbieracie?
Utalentowani nigdy lekko nie mieli, a filmowcy i tak gorzej niz ksieza i rozni książęta czy hrabiowie. Tych zawsze gdzieś do szafy schowali.
Mnie zastanawia czy te kobitki to rąk i rozumu nie mialy?
Bo z molestowaniem tego rodzaju to chyba wiekszosc mlodych dziewczyn sie spotkala, no chyba, ze matka czy ojciec przynętę w postaci dziecka wystawił, ale w tym przypadku to dorosli powinni dzielić cele. Dla Polanskiego paroletnie towarzystwo mamusi tej dziewczynki byloby chyba wystarczająca kara.
Te sprawe mozna rozpatrywac pod wieloma wzgledami
Dobrze, ze zwraca sie uwage na ten aspekt, ale
Czy jest mozliwa obiektywna ocena tamtych wydarzen po tylu latach?
Jak w wielu podobnych “zmianach na tak zwane lepsze” zachodzi tu wedlug mnie przesada w druga strone i nawet niewinny flirt mozna juz uznac za molestowanie
A co do Polanskiego to jestem podobnego zdania co ty:
To moze wszystkich pociagnac do odpowiedzialnosci???
Części sie nie da bo wymarli.
@okonek
To mozna makabrycznie skomentowac: “mieli szczescie”
Jak inni jego znajomi mają rujnowanie życie po latach to on też powinien xd
Kazdy kto złamał prawo powinien siedzieć
Bez wiekszego wrazenia i bez wiekszego zainteresowania.Jedynie jasny mnie szlag trafia jak czytam o tych wiecznych kretynkach i jedzach,feministkach.Czy jest w ogole ktos glupszy na tym swiecie???
I gdzie te szmaty byly gdy banda Mansona mordowala zone i przyjaciol Polanskiego?
Ta rzekomo zgwalcona kobieta,wcale nie ukrywa ze w wieku 13 lat,zamiast odrabiac lekcje,prowadzila juz swoje zycie seksualne…
Polanski sie niby przyznal i to mogloby go pograzyc ale…To co w oczach jednego sadu nadaje sie do wymierznia kary w oczch innego nie kwalifikuje sie nawet do procesu!
Amerykanie jak zwykle,bija wszystkich na glowe pod wzgledem zaklamania i obludy.Bo jesli Polanskiego miano by zamknac to powinno sie to zrobic z polowa calego Hollywood.Nie mowiac juz o przemysle muzycznym ktory niekiedy w kwestii rozmaitych wynaturzen bije inne “grupy zawodowe” o lata swietlne.
W Polsce w ogole nie powinno byc takich tematow skoro kariere robia tzw. kluby swingersow w ktorych dozwolone jest wszystko oprocz przemocy a czego w tamtych latach ani feministki ani slynne amerykanskie matrony nawet do swych mysli nie dopuszczaly.
Szczytem wszystkiego jest mieszanie filmowej roboty Polanskiego,do tych rzekomych skandali.Nalezaloby w takim razie wyciac w pien 3/4 wszystkich malarzy,muzykow,aktorow i pisarzy bo nie takie numery maja w swoich cv.
Na cale szczescie sa jeszcze normalni krytycy i entuzjasci filmow Romana ktorzy maja poza tym,wystarczajaca odwage by spogladac na sztuke tak jak ona na to zasluguje.
Bo w USA chyba nie ma przedawnienia. Uważam, że i tak ma koszmarne życie. Poza tym cały czas nie rozumiem tej “obopólnej zgody”…