Czy rzeczywiście prawdą jest że niektóre narkotyki mogą odebrać wolną wolę?

Ostatnio czytałem o kradzieżach z udziałem pewnej substancji która jest dość często wykorzystywana do takich celów No i zaintrygował mnie fakt że w opisie działania substancji jest uczynienie osoby bezwolnej Czy to jest w ogóle możliwe? Na pewno można łatwiej manipulować ale uczynienie z kogoś “robota” pachnie mi bajką Jeżeli ktoś się na tym zna to proszę o komentarz

1 polubienie

Jedną z takich substancji jest związek nazwany w skrócie GHB. Znajdziesz o nim tyle w necie, że ja się tu rozpisywać nie będę … Nie dlatego, że mi się nie chce, ale po prostu tematu nie wyczerpię a informacji o nim jest pod dostatkiem.
W skrócie: Nie jest to substancja, która działa tak, że powiesz coś danej osobie i ona to zawsze zrobi. Często jednak tak może być. Po prostu jej działanie wpływa znacząco (w zależności od dawki) na świadomość (ub jej utratę) człowieka.

1 polubienie

Jest to mozliwe.
Chocby skopolamina.
Ale srodkow psychotropowych jest wiecej. Czesc badan nad tym jest utajniona, ale i tak z czasem niektore przechodza do uzytku cywilnego jako leki w przypadku chorob psychicznych.
Skopolamine mozna wyprodukowac domowym sposobem z rosliny o nazwie bielun dziędzierzawa (datura) - dzika odmiana rosnie tez w Polsce.
image
Tylko trzeba uwazac, bo mozna sie zalatwic samemu przy tej zabawie.
W Hiszpanii nie trzeba byc zielarzem, zeby kogos otruc, roslin trujacych lub halucynogennych nie brakuje.

2 polubienia

Tak mistrzu już idę…
:sheep::syringe:

Tylko nie przedawkuj.

1 polubienie