“Ksiądz zatrudniony w Lasach Państwowych w ciągu trzech lat (2017-2020) zarobił imponującą kwotę ponad 863 tys. zł. Średnio daje to gigantyczną kwotę w wysokości około 23 974 zł miesięcznie.”
Dla niewierzących, lub wierzących ale niepraktykujących, to nie. I nie tylko spowiedź, ale wypowiadanie się na ten temat.
Chcesz zakazać ludziom wypowiadania sie na tematy społeczne?
Wbrew pozorom jest o czym mówić. Gdy o sprawach wstydliwych, intymnych, drażliwych rozmawia z dzieckiem psycholog, policjant, lekarz to musi to być w obecności rodzica. Natomiast ksiądz w konfesjonale nie podlega absolutnie żadnej kontroli społecznej. Może to robić według własnego widzimisię co może być polem do poważnych nadużyć. I niestety, świadectw takich nadużyć jest bardzo wiele.
Też tak myślę. A pomijam już to, że te 3 wymienione osoby mogą mieć choć jakieś przygotowanie do takich rozmów (niekoniecznie je mają). I w ogóle w czasach, kiedy o dobro wspólne się nie da, bo “nie moje” a ludzie na siebie warczą to by należało najpierw zacząć od obowiązku przeczytania broszurki przez rodziców dzieci zawierającej przynajmniej obecną wiedzę na temat psychologii rozwojowej dziecka. Żeby nie było bicia, zastraszania, ignorowania dziecka .
Bo na razie to jest więcej cwaniactwa i braku szacunku w narodzie i niektórzy tego uczą swoje dzieci niż uczenia tego, że wszystko trzeba sobie wypracować, bo cwanych, którzy będą umieli mieć korzyść ze swojego sprytu na dłuższą metę nie będzie tak dużo. A życie jest trudne.
Raczej odwrotnie. Wsrod tych “tanich cwaniaczkow” bedzie tak duza konkurencja, ze dziecko jako dorosly moze “nie wyjsc na swoje”.
A narodem frustratów to juz jesteśmy.
W gruncie rzeczy, to chciałbym porozmawiać na ten temat tylko z praktykującymi katolikami.
Nie jestem żadnym politykiem, czy społecznikiem, etc.
Ten temat nie jest łatwy, dlatego, z ludźmi, których nie interesuje tak naprawdę kultura katolicka będę omijać dużym łukiem.
Czasami pewne osoby, w tym Ty, wypowiadają się tutaj w sposób pełen pogardy do ludzi wyznających inne wartości, w które wierzą, dotyczących właśnie tematów katolickich.
@Bingola , tak osobiście, nie powinieneś wypowiadać się na ten temat.
Naturalnie, nie będę z Tobą rozmawiał o czymkolwiek związanym na tematy katolickie.