Na dolegliwości, żołądkowe, świetne lekarstwo.
Czosnek to nie dla mnie.Ale jest w Poznaniu taka włoska pizzernia, przy deptaku.Moja absolutnie ulubiona.I tam do pizzy i nie tylko, podaja pikantna oliwę której nazwy jak zwykle nie pamietam.
Jest to jednak niebo w gębie!
Próbowałem wszystkich… Tak się przyzwyczaiłem do ostrych przypraw, że te sosy są dla mnie średnie Dodaję do nich jeszcze paprykę Scotch Bonnet i dopiero mają moc
nie na wrzody
Jak masz zdiagnozowane wrzody to leki i kleik ryzowy z marchewka i jabłkiem
Kubków na pewno nie wypalą, za to szkodliwe sa na cerę. Wystarczy popatrzeć jak wygląda skóra na twarzy Meksykanów, czy Węgrów.
Meksyk to jeszcze dodaj słońce.
A Węgrów? Jakos nie zwrocilam uwagi.
Ale fakt, ze ostre przyprawy jesli masz stany zapalne w organizmie mogą spowodowac nasilenie objawów. Ale podobnie dziala alkohol i nadmiar wielu przypraw.
Poza tym nie wszystkie papryki sa ostre - gatunkow tego jest chyba wiecej niz kartofli - a wiekszosc kapsaicyny gromadzi sie w pestkach, tak, ze zawsze mozesz kontrolowac jej ilosc.
Zreszta dziala ona bezposrednio na uklad nerwowy - jest zaliczana do alkaloidów.
Więc posrednio na uklad krazenia, co przy wszelkiego rodzaju tradzikach utrudnia leczenie.
Ale nie piwo, ale nie piwo…
Porzadne piwo oprocz niewielkiej ilosci alkoholu zawiera sporo skladnikow dorze wplywajacych na organizm, podobnie jak czerwone wino.
Tylko wszystko trzeba z umiarem…