Ten nowy Kaczy Ład, to tak naprawdę wielka centralizacja państwa, wiadomo w czyich rękach. PiS chce zabrać znaczne pieniądze samorządom (za sprawą obniżonych wpływów z PIT) i wziąć je sobie. Łatwo zgadnąć co potem z nimi zrobi - będzie je rozdawał przed kolejnymi wyborami - swoim! W miastach i gminach będzie więc mniej pieniędzy na inwestycje, na nowe autobusy, tramwaje, parki, zieleń, szkoły czy szpitale a to wszystko przekłada się na jakość życia.
Możesz łatwo sprawdzić ile straci twoja gmina wchodząc na stronę www.natwojkoszt.pl
(trzeba wybrać z listy swoją gminę lub miasto)
Moje miasto straci 1 716 275 902 zł rocznie! Czyli tyle ile kosztuje budowa kilku kilometrów linii metra.
I wygrają bo idiotów jest za dużo.
Moja straci 22 450 006 zł
Łódź straci
323 015 579
Ile to jest wyremontowanych mieszkan komunalnych? Lub chodnikow i jezdni? Na przyklad. Choc to pytanie na pograniczu sf, jako, ze znajac Zdanowska to znowu jakiegos woonerfa by sfinansowala. Z sliwkami japonskimi po 10 tys. zeta sztuka?
Pod tym wzgledem inwestycje sa najczesciej nietrafione. Ale i tak ja wybieraja, bo spisienie grozi kapliczka na kazdym rogu i stoiskami kółek różańcowych zamiast bazarow.
Może z Brukseli coś pozyskają. Z funduszu odbudowy. O ile nie dojdzie do centralizacji władzy
Z funduszu odbudowy bedzie ciezko. Bo to przyznaje sie krajom po przedstawieniu planu wydatkow. Ale z funduszu regionalnego czy spojnosci tak
Ale to nie zniweluje zlodziejstwa w postaci Nowego Ładu. Lenin kiedys tez NEP
czyli nowa polityke ekonomiczna wprowadzal.
Moje w pomorskim straci 9 918242 zł. W skali kraju wyjdą miliardy. Niezależna agencja finansowa wyliczyła że rząd na kovidzie zaoszczędził dobre 230 000 000 zł, które powinny być w systemie służby zdrowia, bez uwzględnienia afery z respiratorami Szumowskiego. Kasa akurat na wygrane wybory obietnicami kłamstw i zadłużania kraju i obywateli. Bez tego trudno wygrać kolejne wybory ++++
Kolejny generator w stylu paskow tvp? A jak jakiejs wirtualnej kasy nie widac tak i tych kosmicznych strat nigdy nie zobaczycie… ale podnieta teraz jest xd
Kasa to nie jet wirtualna.
Na pewno jakis margines bledu istnieje, ale nie sadze, zeby za duzy.
Już zobaczyliśmy, widząc największy spadek PKB od 1989 roku.
Już widzimy, że inflacja przekroczyła 15% pomimo zapewnień Mateuszka-kłamczuszka że wynosi “trzy i trochę”.
Już zablokowano nam dofinansowanie inwestycji na ponad pół miliarda Euro…
Ślepy jesteś??
Ale PiS da
Konkrety dawaj, konkrety, takie, jak dał Bingola.
Albo 666 o największym spadku PKB.
To się liczy, a nie pustosłowie.
Jestem teraz w Polsce i za łeb się łapię, jak widzę ceny.
1394038 jak na tak mała gminę to są duże pieniądze . U nas rządzą przeciwnicy pisuarów…
Ale jak to? To znowu PKB? Przeciez zawsze za pisu bylismy krolami PKB w Europie. Dla opozycji bylo nie osiagalne zeby przyczepic sie do pkb, mogla tylko zadowolic sie inflacja a teraz co? Znaczy ze PKB gorsze niz za Tuska?
Cos mi sie tu nie zgadza…
Jak będziesz wiedze czerpał tylko z mediów rządowych to wszystko ci sie zgodzi
Akurat o rekordowym pkb w ostatnich latach to i tvn z trudem bo z trudem ale mowil
Dopiero sie obudzilem… nzle przexzytalem odpowiedz… ale nie wazne xd
Tylko w tvp 1. Jak w PRL - 10 gospodarka świata, buahahahaha!!!
Nie no przeciez tak bylo wszexzie… zawsze byly wskazniki ze mamy 5 procent i jestesmy tylko za jakas rumunia xzy cos…
Wszedzie… tvn polsat wp
Dlatego teraz cos mi sie nie zgadza ze mamy jakis spadek wielki
Tak, aktualnie jest ostry zjazd.