Czy sprawdzałeś już ile rząd PiS zabierze twojemu miastu/gminie w ramach tzw. "Nowego Ładu"?

Ten nowy Kaczy Ład, to tak naprawdę wielka centralizacja państwa, wiadomo w czyich rękach. PiS chce zabrać znaczne pieniądze samorządom (za sprawą obniżonych wpływów z PIT) i wziąć je sobie. Łatwo zgadnąć co potem z nimi zrobi - będzie je rozdawał przed kolejnymi wyborami - swoim! W miastach i gminach będzie więc mniej pieniędzy na inwestycje, na nowe autobusy, tramwaje, parki, zieleń, szkoły czy szpitale a to wszystko przekłada się na jakość życia.
Możesz łatwo sprawdzić ile straci twoja gmina wchodząc na stronę www.natwojkoszt.pl
(trzeba wybrać z listy swoją gminę lub miasto)
Moje miasto straci 1 716 275 902 zł rocznie! Czyli tyle ile kosztuje budowa kilku kilometrów linii metra.

5 polubień

I wygrają bo idiotów jest za dużo.

Moja straci 22 450 006 zł

3 polubienia

Łódź straci
323 015 579
Ile to jest wyremontowanych mieszkan komunalnych? Lub chodnikow i jezdni? Na przyklad. Choc to pytanie na pograniczu sf, jako, ze znajac Zdanowska to znowu jakiegos woonerfa by sfinansowala. Z sliwkami japonskimi po 10 tys. zeta sztuka?
Pod tym wzgledem inwestycje sa najczesciej nietrafione. Ale i tak ja wybieraja, bo spisienie grozi kapliczka na kazdym rogu i stoiskami kółek różańcowych zamiast bazarow.

1 polubienie

Może z Brukseli coś pozyskają. Z funduszu odbudowy. O ile nie dojdzie do centralizacji władzy

1 polubienie

Z funduszu odbudowy bedzie ciezko. Bo to przyznaje sie krajom po przedstawieniu planu wydatkow. Ale z funduszu regionalnego czy spojnosci tak
Ale to nie zniweluje zlodziejstwa w postaci Nowego Ładu. Lenin kiedys tez NEP
czyli nowa polityke ekonomiczna wprowadzal.

2 polubienia

Moje w pomorskim straci 9 918242 zł. W skali kraju wyjdą miliardy. Niezależna agencja finansowa wyliczyła że rząd na kovidzie zaoszczędził dobre 230 000 000 zł, które powinny być w systemie służby zdrowia, bez uwzględnienia afery z respiratorami Szumowskiego. Kasa akurat na wygrane wybory obietnicami kłamstw i zadłużania kraju i obywateli. Bez tego trudno wygrać kolejne wybory ++++

2 polubienia

Kolejny generator w stylu paskow tvp? A jak jakiejs wirtualnej kasy nie widac tak i tych kosmicznych strat nigdy nie zobaczycie… ale podnieta teraz jest xd

Kasa to nie jet wirtualna.
Na pewno jakis margines bledu istnieje, ale nie sadze, zeby za duzy.

1 polubienie

Już zobaczyliśmy, widząc największy spadek PKB od 1989 roku.
Już widzimy, że inflacja przekroczyła 15% pomimo zapewnień Mateuszka-kłamczuszka że wynosi “trzy i trochę”.
Już zablokowano nam dofinansowanie inwestycji na ponad pół miliarda Euro…
Ślepy jesteś??

3 polubienia

Ale PiS da :confused:

2 polubienia

Konkrety dawaj, konkrety, takie, jak dał Bingola.
Albo 666 o największym spadku PKB.
To się liczy, a nie pustosłowie.

Jestem teraz w Polsce i za łeb się łapię, jak widzę ceny.

4 polubienia

1394038 jak na tak mała gminę to są duże pieniądze . U nas rządzą przeciwnicy pisuarów…

4 polubienia

3 polubienia

Ale jak to? To znowu PKB? Przeciez zawsze za pisu bylismy krolami PKB w Europie. Dla opozycji bylo nie osiagalne zeby przyczepic sie do pkb, mogla tylko zadowolic sie inflacja a teraz co? Znaczy ze PKB gorsze niz za Tuska?
Cos mi sie tu nie zgadza…

Jak będziesz wiedze czerpał tylko z mediów rządowych to wszystko ci sie zgodzi :slight_smile:

5 polubień

Akurat o rekordowym pkb w ostatnich latach to i tvn z trudem bo z trudem ale mowil :slightly_smiling_face:

Dopiero sie obudzilem… nzle przexzytalem odpowiedz… ale nie wazne xd

Tylko w tvp 1. Jak w PRL - 10 gospodarka świata, buahahahaha!!!

3 polubienia

Nie no przeciez tak bylo wszexzie… zawsze byly wskazniki ze mamy 5 procent i jestesmy tylko za jakas rumunia xzy cos…
Wszedzie… tvn polsat wp

Dlatego teraz cos mi sie nie zgadza ze mamy jakis spadek wielki

Tak, aktualnie jest ostry zjazd.

3 polubienia