Czy świat odpowie?

Moze chińczyków napuścić?

Ja bym zadał także pytanie:

Skąd ta banda ma taka broń i możliwości - czyli ogromne pieniądze, że świat sobie nie może z nimi poradzić przez tyle lat? Tylko niech mi nikt nie pisze, że tam góry, że znają teren i inne bzdety …

4 polubienia

Pieniądze z ropy. A tych “górek” afgańskich nie należy lekceważyć. ZSRR stracił tam zęby. Do tego stopnia, że nie byli w stanie powstrzymać upadku reżimu swojego.

Nie cały iskam wojuje. To ekstremiści, jak zawsze i wszędzie. No i teraz rżną swoich.
Afgańczycy nie za bardzo chcieli demokracji i obecność USA nie za bardzo ich cieszyła. No to mają.

5 polubień

Co tam jest?
Giełda.

Makowe pola?

W Afganistanie, to raczej hałda… :stuck_out_tongue_winking_eye:

O ile to jakos bliskie,jedno drugiemu,pół biedy…

Pamietam jedynie zdjecie jego zony na calej pierwszej stronie…Tylko czego?Trybuny Ludu?Nie sądzę :rofl: Choć cholera wie…Jak wiatr zawial w polityce partyjnej to i wektory sie zmienialy…

1 polubienie

Nie zapominaj o narkotykach … Przy nich znacznie mniej ceregieli niż z ropą

To odnawialne źródło w przeciwieństwie do ropy …
93% światowej produkcji opium pochodzi z Afganistanu.
Źródło podałem wyżej.

3 polubienia

Faktycznie. No cóż, narkotyki są jednym z filarów finansów świata, tak, jak i handel bronią. Niestety…

A tę broń też trzeba gdzieś zużywać, by biznes się kręcił.

2 polubienia

Siegając dalej wstecz to i Anglia nie dala rady,choć w innych okolicznosciach innego świata.
I obys mial racje bo wspolczesne rozpasanie nie zna granic.Obluda i fałsz onz i temu podobnych skrzyknięć wchlaniających jedynie kase jak bibula,sprzyja jedynie wygodnictwu krajów zamożnych.Do tego stopnia ze wszelkie idee płoną na stosie podpalonym ku czci"swietego spokoju".
Ten koorewski świat bil kiedys brawo i wzruszal sie gdy Afganka biegla na 100 m. pare igrzysk temu.W czasie ok. 15 sek.
I co teraz?Afganistan nie przestal byc Afganistanem a ta dziewczyna,o ile nie wyjechala,juz pewnie nie zyje.Swiata to obchodzi?
Splunąć nawet nie warto na ten ludzki chlew.

3 polubienia

No z ust mi to zdjąłeś! Zanim wszedlem na skype’a,chcialem to poruszyć…
Na filmach i zdjeciach widac wyraznie ze to uzbrojenie to nie dzidy i maczugi.Ba!Maja transportery opancerzone a teraz jeszcze wezma za darmo czolgi po armii.
Kto te ścierwa zaopatruje?!
Kraje czy ponadnarodowe koncerny?
Przeciez uzyskanie tych informacji nie powinno byc trudne.Saudowie bogaci ale nie jako producenci.To juz by im wytknieto jak komuchom.
Wiec co?Iran?
A jesli tak to gdzie przebiega w Afganistanie granica miedzy sunnitami a szyitami?

2 polubienia

No to mają…
I raz jeszcze triumfuje świat zlozony z meżczyzn i zwierząt.Taki masowy,jak to mówią,ubój…

1 polubienie

Jak się ma kasę, to broń kupić jest bardzo łatwo.

Do tego dochodzi taktyka tzw kontrolowanej sprzedaży broni. To ciekawy temat.

1 polubienie

Z tego co wiem, w broń zaopatrza ich USA… ot paradoks…

1 polubienie

Ale to są komunaly o ktorych kazde dziecko wie.
Ja sie pytam,KTO za tym stoi.
Konkretnie.Z twarza,kolorem,narodowoscią…
I co z tą wiedzą zrobi świat?
Łaskawie “potępi”? :rage:
A byle burak-bydle wcisniete na gwalt w garnitur,pojedzie w tym celu do Genewy?

Wcale nie taki paradoks, bo w razie czego, to ci co sprzedają, wiedzą o tej broni wszystko, znają wady i zalety…, i ile jej jest, jaka siła rażenia… Więcej nie muszę pisać.

Islam wywodzi się z chrześcijaństwa.

Trudne pytanie. Musiałbym być szefem jakiejś ogromnej agencji wywiadowczej, żeby znać konkretne odpowiedzi. I to nie wszystkie.

1 polubienie

To nie paradoks ale przy okazji chyba troche nieaktualne…Z pewnoscia tak bylo przez 30 lat.Dzisiaj chyba jednak jest dzialanie ponadpanstwowe.
Taka kopia tego co w Afryce.Tyle ze tam nawet śladowo nie ma Amerykanow…

1 polubienie