Myslisz ze o tym nie wiem?? Tylko… Co w związku z tym?
Ropa,narkotyki,USA. Tak talibów wyhodowało i finansowało jeśli nie finansuje do dziś USA.
Bo chyba mówisz o katolicyzmie. Islam powstał ponad 600 lat po narodzinach Jezusa. Więc od chrześcijaństwa nawet 600 lat młodszy.
Bo handel bronią nie ma narodowości. Kto ma kasę, zawsze znajdzie sprzedawcę. A zwalczanie tego, tak, jak narkotyków; - gonienie króliczka.
Przeczytaj całość zanim skomentujesz.
“USA wyposażyły afgańskie wojsko w nowoczesną broń, w tym lotnictwo. Jednak w ostatnich dniach widziano talibów używających broni i sprzętu, przejętego od afgańskiego rządu, w tym pojazdów, na których wciąż widnieją oznaczenia afgańskiej armii.”
Coorv…Myslalem ze to do mnie…
Ale takie jest sito informacji o wpisach na forum
Afganskie to charty kojarze . Co nie zmienia faktu, ze tam podpalono lont
Sito czy nie,podoba mi sie ta dyskusja.
Wojna w Afganistanie- na wp to byl moj konik.Chlonelam wiedzę z kazdego źródla. Dotarłam nawet do danych trzech Polaków którzy byli w oddziałach Mudżahedinów…
Tylko pytanie. Czyjej produkcji jest broń armii afgańskiej?
Czyli powtórka z Iranu w mozliwie najbardziej czytelnej wersji.
Tak sobie pomyslałem ze Putin,w uzasadniony sposób moze czuć pogarde wobec Zachodu.Na razie wraz z Turkmeńcami,swawoli wzdłuż granic ale tym razem ciesze sie,czytając o tym.
Kiedys mawiano,“w ciekawych czasach zyjemy”
Owszem…Chyba juz nigdy nie spojrze na Rambo 3
I to by było"na tyle"
Mysle ze amerykańskiej. No chyba ze Ameryknie od Rosji kupują…albo od Azjatów. Kto wie…
Donald Trump też popełnił wielki błąd, ogłaszając z wyprzedzeniem datę zakończenia misji USA w Afganistanie. Dał talibom ponad rok na to, by przygotowali się do ofensywy. Z kolei afgańskie siły bezpieczeństwa zdawały sobie sprawę, że administracja prezydenta Ghaniego wkrótce straci amerykańskie wsparcie. Nic dziwnego, że oddały pole talibom, choć miały przewagę 4:1.
Sam nie wiem, Ale, pewnie, głównie tak. Zresztą Arabowie sami nie produkują.
I znów mi żal ze juz w Komendzie Wojskowej nie pracuję…Tam dostęp do takiej wiedzy mialam nieograniczony…
Praktycznie, to cała historia naszego gatunku to ciągłość tego, co w Kabulu się dzieje. Ludzie się zarzynali między sobą chyba już na drzewach. Bo o jaskinie, to na pewno. Najpierw wzajemnie mordowano się, by mieć, a później doszła chęć władania czyimiś sumieniami i myślami. I tak to się kręci do dziś.
@Birbant a ja gdzie słyszałem, że parę wieków temu Afganistan był jednym z najbogatszych krajów świata. Prawda-li to?
To byl fatalny błąd.Klania sie perspektywa swiata bogatego…
Dlatego tak kiedys nienawidzilem tych bredni wypowiadanych bez cienia żenady przez imć Clonotową.
Ciesze sie ze Ameryka generalnie jest po naszej stronie.Ale scoorvysyństwo w ich wydaniu,jako ze ogólnoswiatowe,poraża…
Kisielewski tato, ten od Tygkdnika pomylił sie z jednym Rosja nie tylko nie pozbyla sie miękkiego podbrzusza islamu
Zrobila z tego pancernik
Zagwoździłeś mnie. Wiem tylko, że sam Afganistan, jego powstanie w dzisiejszej postaci to pierwsza połowa XVIII wieku. Ale historia ludów tam zamieszkujących sięga starożytności. Islam przynieśli tam Arabowie, jako ostatni najeżdzcy. Mam jeszcze w głowie kilka informacji, ale nie umiem Ci konkretnie odpowiedzieć na Twoje pytanie. W starożytność podbijali ich Persowie, później Aleksander Macedoński. a jeszcze wcześniej biali Hunowie. I jacyś Kuszowie. Mam mgliste pojęcie o historii Afganistanu.