Czy świat odpowie?

Myslisz ze o tym nie wiem?? Tylko… Co w związku z tym?

Ropa,narkotyki,USA. Tak talibów wyhodowało i finansowało jeśli nie finansuje do dziś USA.

Bo chyba mówisz o katolicyzmie. Islam powstał ponad 600 lat po narodzinach Jezusa. Więc od chrześcijaństwa nawet 600 lat młodszy.

Bo handel bronią nie ma narodowości. Kto ma kasę, zawsze znajdzie sprzedawcę. A zwalczanie tego, tak, jak narkotyków; - gonienie króliczka.

Przeczytaj całość zanim skomentujesz. :slight_smile:

“USA wyposażyły afgańskie wojsko w nowoczesną broń, w tym lotnictwo. Jednak w ostatnich dniach widziano talibów używających broni i sprzętu, przejętego od afgańskiego rządu, w tym pojazdów, na których wciąż widnieją oznaczenia afgańskiej armii.”

2 polubienia

Coorv…Myslalem ze to do mnie…
Ale takie jest sito informacji o wpisach na forum :face_with_raised_eyebrow:

1 polubienie

Afganskie to charty kojarze . Co nie zmienia faktu, ze tam podpalono lont

Sito czy nie,podoba mi sie ta dyskusja.
Wojna w Afganistanie- na wp to byl moj konik.Chlonelam wiedzę z kazdego źródla. Dotarłam nawet do danych trzech Polaków którzy byli w oddziałach Mudżahedinów…

2 polubienia

Tylko pytanie. Czyjej produkcji jest broń armii afgańskiej?

1 polubienie

Czyli powtórka z Iranu w mozliwie najbardziej czytelnej wersji.
Tak sobie pomyslałem ze Putin,w uzasadniony sposób moze czuć pogarde wobec Zachodu.Na razie wraz z Turkmeńcami,swawoli wzdłuż granic ale tym razem ciesze sie,czytając o tym.
Kiedys mawiano,“w ciekawych czasach zyjemy” :thinking:
Owszem…Chyba juz nigdy nie spojrze na Rambo 3
I to by było"na tyle" :unamused:

2 polubienia

Mysle ze amerykańskiej. No chyba ze Ameryknie od Rosji kupują…albo od Azjatów. Kto wie…

1 polubienie

Donald Trump też popełnił wielki błąd, ogłaszając z wyprzedzeniem datę zakończenia misji USA w Afganistanie. Dał talibom ponad rok na to, by przygotowali się do ofensywy. Z kolei afgańskie siły bezpieczeństwa zdawały sobie sprawę, że administracja prezydenta Ghaniego wkrótce straci amerykańskie wsparcie. Nic dziwnego, że oddały pole talibom, choć miały przewagę 4:1.

2 polubienia

Sam nie wiem, Ale, pewnie, głównie tak. Zresztą Arabowie sami nie produkują.

I znów mi żal ze juz w Komendzie Wojskowej nie pracuję…Tam dostęp do takiej wiedzy mialam nieograniczony… :frowning:

1 polubienie

Praktycznie, to cała historia naszego gatunku to ciągłość tego, co w Kabulu się dzieje. Ludzie się zarzynali między sobą chyba już na drzewach. Bo o jaskinie, to na pewno. Najpierw wzajemnie mordowano się, by mieć, a później doszła chęć władania czyimiś sumieniami i myślami. I tak to się kręci do dziś.

3 polubienia

@Birbant a ja gdzie słyszałem, że parę wieków temu Afganistan był jednym z najbogatszych krajów świata. Prawda-li to?

2 polubienia

To byl fatalny błąd.Klania sie perspektywa swiata bogatego…
Dlatego tak kiedys nienawidzilem tych bredni wypowiadanych bez cienia żenady przez imć Clonotową.
Ciesze sie ze Ameryka generalnie jest po naszej stronie.Ale scoorvysyństwo w ich wydaniu,jako ze ogólnoswiatowe,poraża… :angry:

Kisielewski tato, ten od Tygkdnika pomylił sie z jednym Rosja nie tylko nie pozbyla sie miękkiego podbrzusza islamu
Zrobila z tego pancernik

1 polubienie

Zagwoździłeś mnie. Wiem tylko, że sam Afganistan, jego powstanie w dzisiejszej postaci to pierwsza połowa XVIII wieku. Ale historia ludów tam zamieszkujących sięga starożytności. Islam przynieśli tam Arabowie, jako ostatni najeżdzcy. Mam jeszcze w głowie kilka informacji, ale nie umiem Ci konkretnie odpowiedzieć na Twoje pytanie. W starożytność podbijali ich Persowie, później Aleksander Macedoński. a jeszcze wcześniej biali Hunowie. I jacyś Kuszowie. Mam mgliste pojęcie o historii Afganistanu.

1 polubienie