Czy ta idea LSC nie przypomina wam czegos?

Już w latach 60. ub wieku rozważano w Polsce budowę megamiast. Nie pierścieniowych, lecz linearnych. Czyżby nasz ulubiony user wzorował się na tym projekcie? Jest w obu wiele rzeczy wspólnych :slight_smile:

3 polubienia

Jeszcze opis z innego miejsca (jakże pasuje do HMP, prawda @Harmonik?)

Projekt LSC (Linearny System Ciągły) – Oskar i Zofia Hansenowie stworzyli ideę utopijnego miasta linearnego, ciągnącego się przez całą Polskę wzdłuż jednego ciągu komunikacyjnego składającego się z autostrady oraz linii szybkiej kolei. W odległości do kilkuset metrów od takiego ciągu komunikacyjnego znajdowałyby się osiedla mieszkalne oraz centra handlowo-usługowe, dalej natomiast znajdowałyby się pola uprawne, lasy i tereny rekreacyjne.

Brakowało tylko sztucznych górek mieszczących magazyny dojrzałych i słodkich owoców. :slight_smile:

1 polubienie

Od kilku dni jest spokój a Ty co,tęsknisz???

3 polubienia

A tak mnie naszło, czytałem artykuł o Oskarze Hansenie i tak mi się skojarzyło. Widac że Harmonik zrobił plagiat!

2 polubienia

Zaokrąglił proste rzeczy :rofl:

2 polubienia

A poza tym, @collins02 - robimy z @Birbant’em fajny QUIZ, powinieneś być zadowolony!

2 polubienia

Coś slyszałem ale…dawno temu :innocent:
Mam takze swój kolejny,juz gotowy ale poczekam z wbijaniem do pon.-wtorku,po Roland Garros…

2 polubienia

W pierwszej połowie gierkowskiej dekady zaprojektowano i zapowiedziano połączenie Słupska z Ustką i stworzenie w tej Ustce trzeciego wielkiego portu. Słupsk z Ustką miało połączyć 14 nowoczesnych dzielnic. I różne cuda - niewidy. Wyglądało to bardzo imponująco…, ale na makiecie całego projektu, która do oglądania była w oknie wystawowym Starego Domu Towarowego w centrum miasta. I @Bingola będzie wiedział, gdzie. Po hucznych zapowiedziach na całą Polskę i bankietach różnorakich sprawa ucichła i zapomniano o niej. A docelowo aglomeracja miała liczyć 400000 mieszkańców. Za 3 lata wyszły kartki na cukier, przedtem był Ursus i Radom ze słynnymi “ścieżkami zdrowia” i powoli zaczął następować upadek komuny. Upadała jeszcze.14 lat.

2 polubienia

Ty już się szykuj na łatwy łup. Quiz jest pomysłem kolegi @Bingola a mój udział w tworzeniu quiza jest, można powiedzieć, symboliczny. Moje pytanka poznać będzie można, po ich łatwości. Bo Bingola, to zemsty powymyślał, złośliwiec jeden… :stuck_out_tongue:

2 polubienia

Komuna jeszcze nie raz zainspiruje harmonika

2 polubienia

To cała jego inspiracja. Uwierzył w te slogany i stale go trzyma.

To jesrdopiero koszmarek i tylko czesciowo zrelizowany. Prora na Rugii. Do dzis nie do konca wiadomo co z tum zrobic

3 polubienia

Dzieło Honeckera… :grinning:

1 polubienie

Nie, zaprojektowali za Hitlera, pozniej byly tam ruskie koszary i bodaj wiezienie rzez jakis czas.

2 polubienia

???
No to teraz nie rozumiem…Łatwy czy nie? :rofl:

1 polubienie

Nie znam tego tematu.

1 polubienie

Moim zdaniem, większość skalpów Twoja.

2 polubienia

Temat ten o którym wspominałeś?
Jesli tak i rzecz bedzie tyczyła"klasyki" a nie wspolczesnych zwyroli to kto wie…Powalczę!

1 polubienie

Wszystko klasyka. Znana ogólnie. Ty byś miał nie walczyć? hahaha!
Oprócz jednego mojego pytanka… :stuck_out_tongue:

1 polubienie

To chyba wrzucę go dziś wieczorem, chociaż, kurcze, dziś dwa mecze - otwarcie Euro i Polska-Brazylia w siatce. Nie wiadomo co oglądać.

3 polubienia