Już w latach 60. ub wieku rozważano w Polsce budowę megamiast. Nie pierścieniowych, lecz linearnych. Czyżby nasz ulubiony user wzorował się na tym projekcie? Jest w obu wiele rzeczy wspólnych
Jeszcze opis z innego miejsca (jakże pasuje do HMP, prawda @Harmonik?)
Projekt LSC (Linearny System Ciągły) – Oskar i Zofia Hansenowie stworzyli ideę utopijnego miasta linearnego, ciągnącego się przez całą Polskę wzdłuż jednego ciągu komunikacyjnego składającego się z autostrady oraz linii szybkiej kolei. W odległości do kilkuset metrów od takiego ciągu komunikacyjnego znajdowałyby się osiedla mieszkalne oraz centra handlowo-usługowe, dalej natomiast znajdowałyby się pola uprawne, lasy i tereny rekreacyjne.
Brakowało tylko sztucznych górek mieszczących magazyny dojrzałych i słodkich owoców.
Od kilku dni jest spokój a Ty co,tęsknisz???
A tak mnie naszło, czytałem artykuł o Oskarze Hansenie i tak mi się skojarzyło. Widac że Harmonik zrobił plagiat!
Zaokrąglił proste rzeczy
A poza tym, @collins02 - robimy z @Birbant’em fajny QUIZ, powinieneś być zadowolony!
Coś slyszałem ale…dawno temu
Mam takze swój kolejny,juz gotowy ale poczekam z wbijaniem do pon.-wtorku,po Roland Garros…
W pierwszej połowie gierkowskiej dekady zaprojektowano i zapowiedziano połączenie Słupska z Ustką i stworzenie w tej Ustce trzeciego wielkiego portu. Słupsk z Ustką miało połączyć 14 nowoczesnych dzielnic. I różne cuda - niewidy. Wyglądało to bardzo imponująco…, ale na makiecie całego projektu, która do oglądania była w oknie wystawowym Starego Domu Towarowego w centrum miasta. I @Bingola będzie wiedział, gdzie. Po hucznych zapowiedziach na całą Polskę i bankietach różnorakich sprawa ucichła i zapomniano o niej. A docelowo aglomeracja miała liczyć 400000 mieszkańców. Za 3 lata wyszły kartki na cukier, przedtem był Ursus i Radom ze słynnymi “ścieżkami zdrowia” i powoli zaczął następować upadek komuny. Upadała jeszcze.14 lat.
Ty już się szykuj na łatwy łup. Quiz jest pomysłem kolegi @Bingola a mój udział w tworzeniu quiza jest, można powiedzieć, symboliczny. Moje pytanka poznać będzie można, po ich łatwości. Bo Bingola, to zemsty powymyślał, złośliwiec jeden…
Komuna jeszcze nie raz zainspiruje harmonika
To cała jego inspiracja. Uwierzył w te slogany i stale go trzyma.
To jesrdopiero koszmarek i tylko czesciowo zrelizowany. Prora na Rugii. Do dzis nie do konca wiadomo co z tum zrobic
Dzieło Honeckera…
Nie, zaprojektowali za Hitlera, pozniej byly tam ruskie koszary i bodaj wiezienie rzez jakis czas.
???
No to teraz nie rozumiem…Łatwy czy nie?
Nie znam tego tematu.
Moim zdaniem, większość skalpów Twoja.
Temat ten o którym wspominałeś?
Jesli tak i rzecz bedzie tyczyła"klasyki" a nie wspolczesnych zwyroli to kto wie…Powalczę!
Wszystko klasyka. Znana ogólnie. Ty byś miał nie walczyć? hahaha!
Oprócz jednego mojego pytanka…
To chyba wrzucę go dziś wieczorem, chociaż, kurcze, dziś dwa mecze - otwarcie Euro i Polska-Brazylia w siatce. Nie wiadomo co oglądać.