Czy telewizyjna debata prezydencka wplyneła w znaczący sposób na to,kogo bedziesz preferował?

Grecja to nie stan umyslu, to Srodziemiomorze w pigulce. :wink:
chodzilo mi o to, ze mazna jakisc czas, do oczysczenia stajni Augiasza bez telewizji panstwowej zyc. co prawda z tego co pamietam to wiadomosci i prognoze pogody nadawali. (a sprawa tu byla walkowana, zbieglo sie w czasie z zamknieciem walencjanskiej telewizji regionalnej (przydzial sygnalu utrzymali, ale zanim rozwiazano sprawy upadlosciowe i powstanie nowej organizacji, wydolniejszej finansowo to potrwalo tez kilka lat, uruchomiono ponownie i na nowych zasadach dwa lata temu. a sprawa o tyle wazna, ze oni nadaje nie w castellano (hispanski) a wiekszosc w valenciano - jezyku zblizonym do katalonskiego, po hiszpansku tylko materialy, ktore sa przeznaczone do rozpowszechniania dalej.
takie sa zasady - baskowie maja nawet dwa regionalne - jeden po baskijsku, drugi po hiszpansku.
nie liczac niewielkich lokalnych stacji - zwykle powiazanych ze stacjami radiowymi - ja u siebie odbieram takich chyba z 10?)

1 polubienie

Stary - Wyobraź sobie jak ciężko nasza ojczyzna wytwarzała sobie trójpodział władzy i rozdział Kościoła od Państwa …

Przecież w Polsce też są w pewnym stopniu klasy społeczne (coś jak kasty w Indiach - mi na pewno nie zależy na tym, aby to się pogłębiało jak w USA czy na Ukrainie czy Rosji i innych krajach - to jest trend ogólnoświatowy i obawiam się, że zatrzymać się go nie da - można jedynie spowalniać …)

To też bardzo trafnie @Szczery_do_BULU zauważał …

1 polubienie

Nie rozumiem teraz o co ci chodzi niestety… Znaczy dlaczego mi to piszesz xd

1 polubienie

Piszę Ci to dlatego, że Prezes Jarek dąży do czegoś w rodzaju rządów autorytarnych - takie rządy miały miejsce w II RP i One się bardzo negatywnie odbiły na Polsce w okresie międzywojennym przy całym moim uznaniu do Piłsudskiego :confused:

Ale ja nie jestem wyborca pisu… Napisałem Ci o tym że lewaku ponieważ wypowiadasz się tak bardzo antypolsko (dla mnie) ale to nie nie znaczy że kocham PiS, bo gdybym ja miał wybrać kto ma rządzić to wybrałbym inna partie XD a dla ciebie te twoje wypowiedzi o Polsce też chyba nie zależą od tego czy rządzi PiS czy PO… Po prostu taki jesteś xd no nie?

1 polubienie

O ku… :crazy_face:

To nie do końca tak - Ja nie mam partii, z którą bym się zgadzał w 100%, ale jako sympatyk historii patrzę na świat z perspektywy mechanizmów politycznych i geopolitycznych … :upside_down_face:

EDIT: Zawsze będę zwolennikiem rozdziału kościoła od państwa i trójpodziału władzy (tego aby nikt nie miał nieskrępowanej odpowiednimi instytucjami władzy)

Już nie wspominając o tym, że to Polska magnateria doprowadziła do upadku I Rzeczypospolitej w dużym uproszczeniu …

Ja też nie mam takiej parti ale wolę PiS od PO… A chodziło mi o to wyzej, że dla ciebie nie ważne kto będzie rządził w Polsce to naprzyklad twoim ulubionym krajem będzie Francja a w Polsce mieszkamy w syfie itp?

1 polubienie

Syf jest wszędzie mniejszy lub większy i go w 100% usunąć się po prostu nie da natomiast należy dążyć do jego maksymalnego ograniczenia :wink:

Macron też pozostawia dużo do życzenia - Le Pen tym bardziej …

1 polubienie

Macron? On ma jeszcze w ogóle chociaż dwucyfrowe poparcie w sondażach? :rofl:

1 polubienie

Akurat we Francji mnie to nie dziwi, bo Francuzi są dużo bardziej wymagającym społeczeństwem niż My … Są bardziej świadomi i mieli raczej trudniejszą historię od nas …

U nich to po prostu normalne - Oni polityków nigdy nie usprawiedliwiają - zawsze wytykają im błędy …Nie to co u nas, że podzieliśmy się na obozy z podejściem “Naszych usprawiedliwiamy, a przeciwnych demonizujemy” …

Akurat nasze podejście do polityki jest jednym z najgłupszych w Europie …

1 polubienie

A to wszystko przez PiS XD :crazy_face: :rofl:

EDIT: Właśnie dlatego totalną głupotą jest traktowanie przez Hindusów krów i innych zwierząt za święte … Powinni je zjeść XD Ograniczyć ich populację … W ogóle hinduizm to dramat …

1 polubienie

Co do Bosaka to na pewno nie ma on takiego prostackiego sposobu wypowiedzi jak często miał JKM … To definitywnie na plus Bosaka

Dodatkowo JKM miał stwierdzić ponoć, że “Braun był lepszym kandydatem od Bosaka” co było totalną głupotą … Bosak nieporównywalnie lepsze zdanie od Brauna u Mnie sobie wyrobił co nie znaczy, że go popieram … Po prostu Bosak mnie nie irytuje aż tak bardzo mentalnie jak Braun czy JKM …

Ale Bosakowi się dość słabo przyjrzałem bo nie ma większych szans na wygraną w wyborach … A Ja też mam mało czasu …

Osobiście zagłosuję na Hołownie chyba, że uznam, że ktoś inny ma największą szansę na pokonanie PiSu … A to jest w tej chwili sprawa najistotniejsza … :confused:

pytanie zamykam na wniosek autora.

1 polubienie