Wtedy chmury są ważniejsze.
Oj marudzisz
La Luna to gorsze wcielenie Słońca.
Zapytaj w takim razie tych harmonijnych stworzeń, czy to normalne że księżyce krążą po eliptycznych orbitach, bla, bla, bla, itd. Na pewno uzyskasz od nich wyczerpującą odpowiedź. Proponuje zacząć od muszek owocówek.
Hoko nadaje się do cyrku…
Albo jest w nowiu…
Do pchlego cyrku?
Bingola, Ty naprawdę wierzysz, że te naukowe badania bliskiego kosmosu, przy miliardach Galaktyk, przy miliardach miliardów Planet i księżyców, gdy nasza Ziemia jest mniej niż ziarnko piasku, są mądre?
Wystarczy tylko pomyśleć, bez bezmyślnych badań naukowo-wiadomonacyjnych, że cała Natura bez ludzi, jest harmonijna i genialna, podczas gdy ludzie to ewidentnie jedyny bezmyślny gatunek we Wszechświatach.
Powtarzam jeszcze raz - pytałeś muszek o zasady ruchu księżyców? Czy one maja jakąś wiedze na ten temat? Dowiedz się proszę, bo tez jestem ciekaw. A jesli nie muszki, to kawki wiedzą to na pewno!
Dokładnie. Nieć goni do swych muszek owocowych a nam d… nie truje.
Muszki juz zwątpiły…
Jego wiedza o wszystkim jest mniej więcej porównywalna z wiedzą harmonijnych muszek owych.
Znam muszke, ktora zaczyna myslec o pisaniu doktoratu , magisterke z zielonej harmonijnosci juz obroniła.
Przypadkowo wróciłem do pytań dziwnych.
To nie równoważenie się sił do- i odśrodkowej jest odpowiedzialne za utrzymanie się Księżyca w stałej odległości od Ziemi.
Siła odśrodkowa jest siłą pozorną, wynikającą z ruchu obiektu po łuku lub okręgu. Jest skutkiem takiego ruchu, a co za tym idzie, nie może być jednocześnie jego przyczyną. To, co trzyma w ryzach Księżyc, to korelacja jego prędkości obiegowej wokół Ziemi z siłą, z jaką Ziemia przyciąga Księżyc.
Siła odśrodkowa, wynikła z obiegowego ruchu Księżyca wokół Ziemi jest rzeczywiście identyczna z siłą, z jaką Ziemia przyciąga Księżyc, jednak wektor jej działania zwrócony jest do niej przeciwnie.
W tym wypadku siła grawitacji jest siłą dośrodkową.
Poniżej źródło gdybyś mi nie wierzył …
Skoro dotyczy to planet to podobnie będzie z księżycami.
Siła grawitacji jest siłą dośrodkową, ale to nie jej równowaga z siłą odśrodkową odpowiedzialna jest za utrzymanie Księżyca na orbicie Ziemi.