Czy to poprawna forma?

Jeszcze jedno pytanie, żeby nie robić nowego wątku. Czy obie formy znaczą dla Was dokładnie to samo czy może jednak istnieje jakiś choćby cień niuansu?

1. Będę robić
  2. Będę robił/robiła

Ja wolę z bezokolicznikiem (jak mówiłam). I tak też używam.

1 polubienie

Obojetnie politycznie jak nie chcesz oberwac w głowę od zagorzałej feministki to Kali mieć i robić

1 polubienie

Sorry, że nadal wałkuję ten temat, ale ostatnio doszedłem do pewnego wniosku. Otóż forma z imiesłowem przeszłym jest paradoksalnie łatwiejsza. Owszem, jest więcej odmiany, ale ta forma jest uniwersalna, bo choć można powiedzieć “będę iść”, to już nie można powiedzieć “będę iść jeść”. Czyli jeśli ktoś chce się trzymać tylko formy bezokolicznikowej, to musi uważać na wyjątki, podczas gdy forma z imiesłowem przeszłym nie ma żadnych wyjątków.

1 polubienie

Mogę jeszcze napisać, że na początku byłem entuzjastą formy bezokolicznikowej, że niby prostsza i neutralna płciowo, ale teraz wiem, jak dużo form wynika z faktu, że czasownik “być” można łączyć z przeszłą formą czasownika.

Będę robił - czas przyszły niedokonany
Byłem robił (częściej: robiłem był) - czas zaprzeszły
Byłbym robił - tryb przypuszczający irrealny
Jestem robił - dawna forma czasu przeszłego

Wychodzi więc na to, że czas przyszły niedokonany to ostatnia ostoja, więc niedobrze by się stało, gdyby został on całkowicie wyparty przez formę bezokolicznikową (będę robić).

A nie prosciej powiedzec *zrobię *?

Nie, bo to nie to samo. “Zrobię” to forma dokonana, natomiast “będę robił/robić” to forma niedokonana.

To moze zrobię.

1 polubienie

A forma “machnęło by się” może być?

3 polubienia