Czy uważacie się za ludzi inteligentnych?

Inteligencja służy do żonglowania wiedzą. Jest wrodzona i nabyta w ciągu życia. Inteligencję wrodzoną dziedziczy się po matce. Ale to nie oznacza, że jeśli matka była inteligentna, to dziecko również takie będzie, bo dziedziczy się tylko pewna część, pewne predyspozycje. Podobnie matka może być głąbem a dziecko i tak wybije się, bo inteligencja nabyta może przewyższyć tą wrodzoną.

Inteligencja + wiedza (książkowa i doświadczenia) = mądrość.

Inteligencja bez wiedzy nazywana jest cwaniactwem.

Tak to jakoś szło.

2 polubienia

Tego, ze tylko po matce, to nie wiedziałem.

1 polubienie

Znajdę później takie naukowe opracowanie i wstawię link. Teraz nie mam już czasu szukać.

1 polubienie

No bo ja odnoszę wrażenie, że rozum bardziej po obu rodzicach odziedziczyłem. Po tacie zainteresowania i sposób przyswajania informacji.

Ale zainteresowania to nie inteligencja.
Inteligencja wrodzona to tak naprawdę niewielka część. Większe znaczenie ma ta nabyta, przez całe życie możemy budować inteligencję lub nie. I nawet nasz poziom IQ ulega zmianom.

1 polubienie

Prawdę mówiąc, to nie zastanawiałem się nad tym. Póki co przyjąłem tę informację. Uważam, że inteligencja, to umiejętność kojarzenia.

1 polubienie

Umiejętność analizy danych, wyciągania wnioskow…szerzej mowiac

Czyli kojarzenia. Jak zwał, tak zwał, to wiedziałem, ale zaskoczyła mnie ta informacja o matce. Zaprzeczyć nie mogę, nie mam podstaw do tego. Mnie to, po prostu zaciekawiło.

1 polubienie

Poszukam i wkleje opracowanie ale nie wiem czy coś z niego zrozumiesz jednak jest wyraźnie tam napisane skąd mamy gen inteligencji.

1 polubienie

Co nie zrozumiem? Co nie zrozumiem? A może i nie zrozumiem? :thinking::stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Jeśli po matce, to jest w genach DNA mitochondrialnego.

Naprawdę wierzysz, że za inteligencję odpowiada jeden gen? :scream_cat::rofl:

To nie ja uważam tylko naukowcy. Z nimi się sprzeczaj. Wstawię wieczorem link jak odnajdę.

@roqq @birbant @Szczery_do_BULU
http://www.bioinformatyk.eu/index.php/genetyka/jak-dziedziczone-jest-iq-czynniki-genetyczne-i-srodowiskowe.html

To był chyba ten link, niestety chyba nie działa (przynajmniej u mnie), bo strona przestała istnieć.
Nie pamiętam czy to jest jeden gen odpowiedzialny - pewnie nie ale ponoć dziedziczymy je po matce bo skupione są w chromosomach X. Były tam dokładnie opisane badania, bo lakonicznych artykulików o tym w necie też jest wiele, ale ten był naprawdę fachowy.

Mnie to zwisa po kim dziedziczymy inteligencję bo i tak najwięcej później zależy od naszego rozwoju, a to związane jest z naszymi cechami osobowościowymi.

8 x Tak :grin:

1 polubienie

Tak. A nawet za bardzo inteligentną. I niezmiennie bardzo skromną, a jakże! :slightly_smiling_face:

2 polubienia

Masz, pojawiła się Vilemo i już po mojej najskromniejszości na tym forum.
Ale za to, najiteligetniejszość pozostaje bez zmian. :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Ha! Ja tam nie wiem które z nas mądrzejsze i skromniejsze. Ale na pewno wiem które ładniejsze!:grin:

2 polubienia

W ładniejszości, to ja dobry nie jestem. :kissing_closed_eyes:

A ja wprost przeciwnie!:rofl:

1 polubienie