Wczoraj o godzinie 5 jak się obudziłem dostałem info na maila, że ktoś próbował zmienić hasło, zanim zdążyłem wejść na konto zmienić maila i hasło na nowe po próbie zmiany wylogowało mnie z sesji i niestety mail już był zmieniony, a po wpisaniu starego hasła wyświetlało się tylko, że to jest stare hasło, info o możliwości zmiany hasła po kliknięciu był jakiś inny mail założony na interii.
I zastanawiam się co teraz robić jakie kroki podjąć w celu odzyskania konta jak się nie da to chociaż jak najszybszego jego zabezpieczenia/zablokowania, bo 1 raz jestem w takiej sytuacji?
Jak dotąd znalazłem jakąś procedurę fb zabezpieczenia konta, że podaje się nowego maila i wysyła dokument tożsamości na odpowiedź mają 30 dni. Wygląda to tak: https://zapodaj.net/256c1929451a0.jpg.html
Do tego wysłałem obszerne wyjaśnienia całej sytuacji w formularzu pod tym linkiem → https://www.facebook.com/help/contact/357439354283890 z screenami tych maili, zmian haseł, próby odzyskania konta, screenami aktywności z mojego konta na fb z mojego telefonu co miałem w pamięci i opisem co ostatnio wstawiałem, komentowałem na fb, do jakich grup dołączyłem itp. żeby poza skanem dowodu mieli pewność, że ja to ja. Ale może znacie jakieś inne linki/numery do kontaktu z facebookiem żeby jak najszybciej zablokowali konto?
I teraz się zastanawiam czy iść na poważnie na policję i zgłosić o tym fakcie czy poczekać i sobie odpuścić? Bo tak jakby gość coś zaczął odpierniczać na fb żeby nie było na mnie? Z 2 strony myślę czy nie zignorują sprawy takiej, jeszcze teraz w czasach covidowych. Mam też maile z info o zmianie haseł i pierwsza zmiana hasła była z IP sieci Play adres IP jest podany w wiadomości którą dostałem na gmaila, drugie pewnie przez jakiegoś VPN’a z Budapesztu, może po tym IP z sieci Play by doszli kto to? Co sądzicie zgłaszać w takiej sytuacji? Btw. gość zmienił maila na jakiś inny na portalu interia, więc na pewno jest z Polski.
Tez mam ten problem. Na szczescie konto nieuzywane, z czasow kiedy fb sie szarogesilo ja moglo. I wystarczylo, zeby sie zaiteresowac ich strona juz zakladali konto.
I tez przepisali na jakis mail z interii.
Dokumentu tozsamosci im nie wysle. Z zalozenia.
Na razie jestem na etapie szukania rozwiazania alternatywnego.
Jesli nie znajde to niech sie wypchaja.
Ja prawo jazdy facebookowi wysłałem, ale i tak mają 30 dni na odpowiedź i ciekawe czy w ogóle odpiszą cokolwiek. Jak dotąd od znajomych wiem, że on/a nie wchodził/a na konto, wydaje mi się, że w pośpiechu wpisywał/a jakiś losowy mail typu “ebcjsajdadl@…” żebym tylko nie miał dostępu do tego konta, i oby tak było, że nie będzie wchodził/a więcej na te konto.
Policja? Obawiam sie, ze wola kota prezesa pilnowac
Poza tym fb to prywatna firma i niechetnie dzieli sie wiedza o swoich zabezpieczeniach z otoczeniem.
Tez nie uchroni.
Wstawienie dokumentu tozsamosci do sieci to samobojstwo.
Ja juz od dawna, od czasu jak mi zhakowali karty kredytowe (ubezpieczone, strate bank szybko zrekompensowal) jak nie ma mozliwosci zaplacenia przez paypal lub platnosci uznawanej przez moj bank za bezpieczna to nie kupie niczego.