Na fejsbuku Polki bardzo się awanturują z zazdrości w komentarzach pod zdjęciami Ukrainek, które szukają Polaków lub Ukrainek z Polakami.
Atakują je, obrażają czy narzekają “kolejna co zabrała męża Polce”.
Moim zdaniem Ukrainka to nie jest dobry wybór, bo mimo że jest wysokie prawdopodobieństwo, że będzie normalna czyli gotować będzie, opiekować się domem, być wytchnieniem wojownika, to jednak Ukraina to jest kraj zacofany, ich “kultura” jest niższa od naszej i bardzo się od nich różnimy.
Z tą kulturą przesadziłeś. Gdyby nie Unia to bylibyśmy w tym samym miejscu co Ukraina przed 24 lutym. Otworzyliśmy się na cywilizację i rozwój. Jedynie w głowach wielu wciąż średniowiecze ale to temat na osobny wątek. Niektórzy nadal myślą że Unia to bankomat i że nam się należy.
No właśnie co do wierności i obyczajowości to są one jednak bardziej zaawansowane niż my względem świata zachodniego.
Kiedyś ksiądz, który pracował na Ukrainie powiedział o Ukrainkach, że u nich z wiernością jest bardzo róźnie.
Ze względów genetycznych, wiadomo, Ukrainki są przepiękne i mogą poprawić tylko geny naszych dzieci.
Ukrainki nauczyły się, że Polacy są romantykami, i dobrze nawet sobie żyją z tego. Na życie razem patrzą razem bardziej pragmatycznie.
Bezdomność ta wynika z systemu opieki- a raczej jego braku.
Niestety jakbys dobrze policzył to odsetek dzieci, ktore de facto rodziców nie mają (ale jest sieć opieki) w kazdym spoleczenstwie jest zblizony. Oczywiscie nie biore pod uwagę krajów gdzie srednia wieku społeczeństwa nie przekracza 30 a dzieci maja dzieci - czesc Azji, Afryka, a rekordy biło ostatnio Haiti. W takich sytuacjach po pierwsze nie uogolniac…
Co do wiernosci?
Zawsze mnie to zastanawialo, kazdy chlop chcialby sobie “na boczku” , tylko potem skad te dziewice na wierne zony brac?
W latach 90 niewiele lepsi byliśmy od Ukrainy, jako kraj. Odbiliśmy się od tego, dzięki wstąpieniu do UE. A jak z niej wyjdziemy, wrócimy do tamtego stanu.
Drogi,bezkonkurencyjny ekspercie od kobiecości!
Skoro juz kliknąłem jak tuman,to odpowiem…
Kiedy 15 lat temu przyjechałem do Anglii,pierwszy program na BBC to ponad godzinne dyrdymały w wykonaniu wściekłych murzynek o tym jak to wschodnia Europa a Polki w szczególności"wykradają"im [!!!] miejsca w przedszkolach!!!
I to Polki sa zdecydowanie na czele wśród tych co to islamca lub czarnego złapały niczym Pana Boga za nogi.
Pani Ewa Drzyzga mogłaby coś na ten temat powiedzieć i to chyba więcej niz mi sie zdaje bo na ogół,nie oglądam takich cykli…
Tak że,zostawiłbym Ukrainki w spokoju.Niech polują i niech im sie szczęści!
Poznalem dopiero 2.Mało i dalekich sądów kreować nie będę.Ale Polki za granicą,szczególnie te które dorobiły sie"kaprala"w jakichś przedsiebiorstwach,nie wzbudzają niczyjej sympatii.
Zostawmy wiec te dziewczyny ze wschodniej Europy w spokoju.Nie ma miedzy nimi wielkich róznic a jesli są to zazwyczaj polegają na tym że to nasze damy maja sie za lepsze od innych.Całkowicie bezpodstawnie.
Mam od 2-3 lat,mniejszy z tym kontakt i oby to sie zmienilo na lepsze.
Przeczytałam kilka twoich pytań i rozważań i zastanawiam się, czy żyjemy w tym samym kraju? Nigdy nie spotkałam się z awanturami na temat Ukrainek, ani na FB, ani w realu. Może dlatego, że ich nie szukam. W jakim środowisku Ty się obracasz? Kto Ci takich rzeczy naopowiadał?
Że Ukraina to zacofany kraj? Zależy co rozumiesz przez zacofanie.
Dzieci z Ukrainy są zdecydowanie lepiej wychowane niż nasze, nauczone sprzątania po sobie, chętne do pomocy, nie migające się od pracy. Czyja to zasługa? Klimatu? Nie. Rodziców. Tam rodzice wychowują dzieci, u nas często tylko karmią, opierają i wożą na basen. Nie mają czasu na rozmowę, wolą kupić kolejną zabawkę, lub włączyć bajkę w TV. Oczywiście nie wszyscy, ale niestety, coraz częściej dzieci w domu nie pomagają.
jaką miarą mierzysz tę kulturę? A potrafisz tą tezę udowodnić? Kultura osobista ich dzieci jest taka sama, jak naszych. Nie odważę się napisać, że lepsza, bo może to wynikać z traumy jaką przeszły. Ale ukraińskie dzieci są grzeczniejsze, pilniejsze i przynajmniej z mojej ulubionej matematyko są na zdecydowanie wyższym poziomie (wiedza, umiejętności, logika i technika liczenia).
Co do zdrad - piszesz na podstawie jakiś danych? czy plotek?
Tak naprawdę znasz chociaż kilku Ukraińców?
Moją zniedołężniałą sąsiadką opiekowała się dziewczyna z Ukrainy (jeszcze przed wojną). Niejedna rodzona córka nie zrobiłaby tego lepiej. Była troskliwa, cierpliwa, zawsze uśmiechnięta, w pokoju było posprzątane, posiłki ugotowane, żadnych kłopotów. Każdemu życzyć takiej opieki na stare lata.
Może to ja mam takie szczęście, że spotykam tylko tych dobrych Ukraińców? Nie sądzę. Tych złych, jak w każdej grupie na pewno też się znajdzie, ale nie można uogólniać, jak Ty to robisz.