https://dobrewiadomosci.net.pl/23179-empatie-mamy-zapisana-w-genach/
Bo coś empatia dla tej swołoczy jest pojęciem abstrakcyjnym. O ile potrafią abstrakcyjnie myśleć…
Wlicz w to jeszcze fakt, ze taki charakterek jak u putka to czysta manipulacja i zlo wcielone. ake nie wierze, ze nie wiedzieli po co jada i nie wierze, ze ilot zrzucajacy bomy nie wie, co robi…niby oni nie widza, co zrobili. G…prawda, oni wiedzieli jakie moga byc skutki. Swiat wiedzial, co sie knuje, moze nie my, ale ci na gorze wiedzieli…i pozwolili mu na to
W Rosji empatię niszczy strach przed zaginięciem.
Społeczeństwo rosyjskie jest szowinistyczne z natury. Tam kobiety nie mają nic do powiedzenia i ich ambitniejsze plany z życiem pełniejszym w empatię jest zaprzeczone.
A u mężczyzn jak to u nas, z natury rzeczy niewiele tego jest.
Myślę, że też wzmożony egoizm robi tam swoje, egoizm wynikający z walki o życie.
W tytule pisze o zależności genetycznej, a przecież chodzi tylko o 1/10 przypadków.
Na pewno życie w społeczeństwie rosyjskim musi być czymś strasznym dla człowieka. Kultura nie zachęca do niczego dobrego, bo nie ma jak.
Czasem to mi się wydaje, ze kobieta w islamie czy Gruzji ma więcej do powiedzenia niż u sowietów.
W Islamie to ciekawe, ale dlaczego w Gruzji. Tam chyba jednak kultura jest ciekawsza dla człowieka.
W ogóle empatia kojarzy się bardziej zaawansowanym psychologicznie rozwojem człowieka, to też może tłumaczyć dlaczego tak tam jest, tj. w Rosji.
Niedawno wpadłam na blog prowadzony przez Polke w Gruzji.
I nie byla to lansowana Martyna z Gruzji. Niestety, jak to w netowym metaversum - meteor informacyjny.
Cierpienie nie uszlachetnia a upadla. Przez wieki ich cisneli, robili podleglymi wladzy, nie dawali perspektyw to efekt jest. A ze kraj duzy to zawsze sie znajdzie mieso armatnie. Brzmi okrutnie, ale to wyglada jak hodowla ludzkich potworow do tyrania i zabijania