Czym sie UE jeszcze wykaże? Pytanie wydzielone

Ala nawetbtu zdania sa podzielone w kwestii zakrętek. Akurat podobnie jak kiedys bylo z bezpłatnymi reklamowkami w marketach - wszedzie di6e tego smiecia poniewieralo.
Kazali placic centyma za sztuke? I nagle cenne sie zrobiły? Czysciutko na wydmach.

Kolega @Bond007 ma rację, sa takie miejsca gdzie wszystlo leci na jedną pakę, a to sortowanie odbywa sie na papierze.
A przy paranoicznych przepisach w Polsce to lepiej stare skarpetki polac tluszczem ze smazenia i wrzucic do zmieszanych niz zasuwac do PSZOK czy jak sie to nazywa?

1 polubienie

Jest ich tylu, ze jak zagonic do roboty to na jedno i drugie czasu wystarczy.

Ale akurat te sprawy sa w gestii poszczególnych państw a nie wspólnoty. No chyba, że jednak powstanie wspólna armia europejska, co byłoby niegłupim pomysłem. Oczywiście zawodowa, bo z poboru to tylko mięso armatnie, które dziś raczej mało użyteczne jest na wojnie.

1 polubienie

Na żywo w sortowni nie byłem. Parę lat temu oglądałem natomiast film na ten temat. Ty mieszkasz w dużym mieście i wielu takim osobom wydaje się, że tak jest w całej Polsce. Otóż nie, jeszcze nie w każdej gminie tak jest. Zdarza się, że jest jedna śmieciarka starego typu, na więcej miejscowości. A jak jeszcze coś się z nią stanie to i zwykły ciągnik z przyczepą potrafi jeździć i zabierać.

1 polubienie

To prawda, tyle, że niektóre śmieciarki mają oddzielne komory do przewozu.
Jednak co z tego, skoro w moim mieście i tak wszystko wrzuca się do jednego pieca, bo spalarnię wybudowano zbyt wielką. Początkowo do spalarni miały trafiać śmieci samego miasta i z kilku okolicznych powiatów, ale z czasem powiaty się zbuntowały, odłączyły się od aglomeracji, a osiedla trzeba czymś ogrzać.

3 polubienia

Wiekszosc krajow europejskich ma armie zawodowe, a w ramach NATO ta integracja jest prowadzona.
Bylby to nastepny, logiczny krok
Ale czy w wojsku cos bywa logiczne?:wink:.
Jednak musialoby to byc cos w rodzaju paktu - być może bedzie to wymuszone okolicznosciami, ake mnozenie bytow ponad potrzebe dopoki NATO działa?
Juz z Frontexem są problemy…

2 polubienia

Prezes już to proponował :grin: Zaraz podczepili by to pod zmianę traktatów, w jakimś kierunku dalszej federacji europejskiej. Mnie to nie przekonuje. A jeszcze nie daj jakby dowódcą takiej armii miał być Niemiec - wyobrażasz sobie co by się działo ? :sweat_smile:

3 polubienia

Dalsza federacja europejska – wydaja się ona jedyną rozsądną obroną przed dominacją USA i Chin oraz Rosji. UE ma prawie 400 mln ludzi czyli więcej niz USA. Ale poszczególne państwa i państewka niewiele będą się liczyły. I szansa jest dla nas, jako jednego z 5 największych krajów wspólnoty, tylko nie można się obrażać, wymachiwać szabelką jak to robił PiS, tylko budować, budować!

3 polubienia

Byle nie budować zamkow na piasku.

1 polubienie

Akurat z miesiąc temu przeglądałem różne statystyki. Liczba ludzi w USA nawet szybko rośnie, w takim tempie za 2-3 dekady się zrównamy.

No ale Ty tak jak Tusk to rozumiesz, czyli że praktycznie wszystko co tam wymyślą trzeba popierać. I dlatego go tam tak kochają. Po prostu robi co każą. I tu zarzuty wobec niego są częściowo słuszne. Obecna UE to jest pewnego rodzaju sitwa wzajemnej adoracji. PiS natomiast nie zgadzał się na wszystko, w niektórych sprawach przesadzali to fakt, również z atakami słownymi. I tu było ciekawe zjawisko - jak tylko PiS na coś się nie zgodził, to zaraz był na nich atak, że chcą Polexitu. To jest absurd.

Nie wiem, dla mnie posuniecia PiS byly i sa zbyt populistyczne. A to co wygaduje czasem Nawrocki?
Czy on tak do konca wie, że kandyduje na prezydenta a nie premiera?

No nareszcie,wreszcie się wkurzyłeś :joy:
I od razu wystrzałowa jakość wpisu!!!
Obiema"ręcami" się pod tym podpisuję!

1 polubienie

Rozumiem, że sortowanie śmieci to głupota UE, ponieważ w niektórych polskich gminach psują się śmieciowozy.

1 polubienie

To raczej lokalna niewydolnosc systemu.
O ile się nie myle to w wielu krajach sortowano smieci zanim UE wpadla na pomysl wydania zarzadzenia? A nawet o Unii sie nie śniło? 18 urodziny z kolega zorganizowalismy za makulature i butelki pozbierane po mniej lub sasiedzkich piwnicach. Dawno temu…
A fala smiecionurkow zanim “przestalo się oplacac” utrzymywanie w latach 90 punkty skupu surowców wtórnych? Oj rozwydrzylo sie nam spoleczenstwo… Ale urzednicy mysla ciągle katregotiami homo sovieticus - ma sie zgadzac na papierze. A odbiorcy posortowanych smieci czesto nie sa technicznie przygotowani do koncowego przetworzenia, umowy podpisuje się bez sprawdzenia możliwości. O imporcie (nielegalnym) odpadów nie wspominajac?
Oczywiście polskie piekielko czyli gminy żrące się o wysypiska, linie tramwajowe, wiatraki i czort wie o co jeszcze?
Polski “zielony ład” polega często na stertach smieci po rowach i lasach. I bezwładzie policji , prokuratury w znalezieniu ich właścicieli?
A tych lasów tez coraz mniej, bo wycinki jak szły pełną para tak idą…

Piszesz o puszkach do napojów.
Zwykle konserwy to w ogole zawleczek nie miały,ale tez nie byly z aluminium i dość szybko przucone zamienialy sie w rdzę.

1 polubienie

Wstawiona puszka w memie jest nietrafiona… Był temat zakrętek od butelek, z których pijemy. Czy Wy jecie bezpośrednio z takich puszek, że takie otwarcie przeszkadza komuś i sie z tego śmieje? W dodatku zakrętkę jednak zakręcimy.
W takiej puszce trochę gorzej. Rożnice.

1 polubienie

Ja juz pisalam - sa puszki do napojow, gdzie system otwierania z przczepiona zawleczka zostal wprowadzony bez hałasu, stopniowo i ja akurat zauwazylam zmianę, bo przy starym systemie rzadko mi się zdarzylo, zeby to otworzyć bez ochlapania sie zawartością :rofl:
Jes system konserw, ze nie potrzebujesz juz otwieracza - nie jest niezawodny albo ja oferma batalionowa i potrzebuję wspomagania narzedziem. Żeby do konca wieczko oderwac?
No i te nieszczesne zakrętki.
Naliczylam tu trzy typy - taki bezposrednia przerobka staruch nakretek, najmniej wygodny, forma kapselka - daje sie odgiąć i malo przeszkadza i trzeci - rzadko plastik przytrzymujacy nakretke jest na tyle długi, że zakretka jest daleko od wlotu butelki. Ale jak pisalam, gdyby nie nakercenie afery zakrętkowej to pewni bym nie zwrocila uwagi.
Bywaja gorsze pomysły, jak np. “ekologiczne kartony” , w ktorych przywożą zamowiona żywność. Jakby komuś przeszkadzalo, ze wczesniej pakowali to w reklamowki, od biedy wielorazowego uzytku, bo solidniejsze od marketowych. I w koncu zywota jeszcze jako worek na smieci sie przydadza? Zajmujace malo miejsca (kartony to trzena od razu wynieść, bo trzymac bez sensu).
Po prostu wiele pomysłów jest dobrych, ale ich realizacja?
Ja do segregacji smieci nawykla, ale co nagle to po diable. Tu nie ma miejsca na radosna twórczość.
A technike picia z butelek z nowymi zakretkami juz opanowalam. :rofl::rofl::rofl:
Czekam na kolejne wyzwanie :wink:

1 polubienie

Gdybyś nie powtarzał stereotypów a bardziej się zainteresował tym co Tusk zdziałał w EU, to wiedział byś, że napisałeś nie mający nic wspólnego z rzeczywistością stereotyp. Np, Tusk mocno przeciwstawił się Scholzowi i koncepcja Niemca nie przeszła. Albo sprawa z pakietem Imigracyjnym.
To w czasie PiS, w Brukseli nie liczono się z Polską.

3 polubienia

Dokładnie tak. Tusk jest najbardziej liczącym się w Europie polskim politykiem. Na drugim miejscu jest Sikorski. potem długo, długo nic…

2 polubienia