Czym sie UE jeszcze wykaże? Pytanie wydzielone

I tak dobrze, ze powoli odrabiamy straty.

1 polubienie

I to stoi gorzką kością w gardzielach pisowców i konfederatów. Oni tego nigdy nie przyjmą do wiadomości i będą się zapierać, że w czasie upału jest mróz. Ich argumentacja? A bo tak i już.

2 polubienia

Tylko niech on zatrudni rzecznika prasowego…

1 polubienie

To jest identyczna narracja jak w czasie sanacji obóz narodowy krytykował i hejtował Piłsudskiego. Mamy piękne tradycje pod tym względem :sleepy:

2 polubienia

Tak, oni nawzajem się “hejtowali”. Ale te tradycje sięgają jeszcze dalej wstecz historii.

2 polubienia

Każdy ma prawo do swojego zdania. Ja uważam tak, Ty tak i ok. Wszystko okaże sie w dluższej perspektywie co zdziałał. Scholz słabł i osłabł, teraz nie będzie już kanclerzem. Zobaczymy jak do spraw podejdzie następca. U nas zaraz wybory, żeby sie nie okazało, że wszystko co naobiecywał w sprawie paktu i innych to klamstwa na potrzeby kampanii i zrobi odwrotnie. W czym jest mistrzem.
Obym się mylił.

1 polubienie

Oczywiście. Poglądy każdy ma prawo mieć takie, jakie chce mieć.
Dobrze jest jednak realistycznie je argumentować, tzn, zgodnie z rzeczywistością, a nie chciejstwem.
Jeżeli Merz zastąpi Scholza, to dla nas dobrze. Merz stoi na przeciwległym biegunie w stosunku do łamagi Scholza. Tematu ta razie nie ma sensu rozwijać.

4 polubienia

Generalnie – słabość Niemiec może wykorzystać Polska i wskoczyć na podium jeśli chodzi o decyzyjność w UE. Trzeba się tylko postarać.

2 polubienia

I Tusk bezwzględnie do tego dąży. Tak się składa, że sporo informacji czerpię z serwisów holenderskich i niemieckich. W porównaniu do polskich, są rzeczowe i obiektywne. Nie ma w nich emocji. Informacja, to informacja i tyle. Większość państw UE bardzo przychylnie nastawiona jest do Tuska, zwłaszcza w tak “ciekawym” czasie jaki dziś mamy. A co mamy w Polsce na temat Tuska. Że on jest rudy, fałszywy i chce Polskę sprzedać Niemcom. Z tak uważającymi nie podejmuję dyskusji, bo to bez sensu.

1 polubienie

O właśnie. Takie powinny być nasze dążenia. Rozdawać karty, a nie tylko podpisywać przygotowane przez innych decyzje.

2 polubienia

W komentarzu nad Twoim napisałem coś na ten temat.

Tak, ale ten Tusk… :grin: Mnie tam nie interesuje, czy on rudy itp. Po prostu tylu kłamstw i obietnic w kluczowych sprawach nikt nie popełnił. To jest nie do przyjęcia.

Myślę, że w liczbie kłamstw i krętactw nikt nie przebije Morawieckiego :slight_smile:

2 polubienia

Demokracja ma to do siebie, ze wymaga jednak odrobiny wysiłku i pójścia na wybory. Choćby po to, żeby skrajnosciom sie za dobrze nie żyło.
W polityce lepiej widziec szklanke do polowy pustą niz do połowy pełną.
Niestety populizm i wiecowe szamanstwo jakos dla wielu jest bardziej pociagajace?
Jak ja czytam co wygaduje Nawrocki? To sie zastanawiam czy naprawde Kaczynskiego nie bylo stac na “cuś” odrobine madrzejszego? Bo ten sprawia wrazenie jakby nie wiedzial, ze startuje na prezydenta a nie pierwszego sekretarza? Gdzies pomiedzy Minskiem a Moskwą?

Zyskuje na tym Mentzen, ale czy o to prezesowi chodzilo?
Na razie Trzaskowskiemu Mentzen nie zagrozi, ale nie zdziwilabym się gdyby druga tura nalezala do KO i konfy?
Chyba, że nastapi jakis cud i Trzaskowski zbierze te 51% w pierwszym podejsciu?

1 polubienie

Ilościowo może i tak, mnie głównie jakościowe interesują. Strategiczne inwestycje państwa. Wszystkiego na tip top nie da rady zrobić. Choć Ci " silni ludzie w NBP" bawią zawsze :rofl:

Strategicznie to rozkurzyc ekonomiczny wrzod na d** zwany Spółkami Skarbu Panstwa.

2 polubienia

I tu bardzo się mylisz. I nie chodzi mi o Morawieckiego, który dzierży prym w kłamstwach, ale ja pamiętam całą polską scenę polityczną od 1989 roku. Jak widzisz, mam większe spektrum porównawcze.
A jeśli chodzi o Konfederację? Nie mieli okazji się wykazać, ale już z tego, co mówi Mentzen w swej wyborczej kampanii, to, gdyby został tym prezydentem, ba, gdyby Konfa miała całą władzę, to 90% tego, co mówi, to tylko mówi. Jest to, po prostu nie do zrealizowania.
O pozostałych kandydatach nie ma co gadać, bo to tylko plankton wyborczy łącznie, niestety z Hołownią.

2 polubienia

Oo, właśnie. To podstawa. Od tego trzeba zacząć.

1 polubienie

Pucianowski.

1 polubienie

Sa dwie “pucie” :slight_smile:
Szczepienia na “palio” i heine mediny :slight_smile: :slight_smile:

2 polubienia