to troche inaczej - dzialania Anglikow w czasie rewolucji i pozniejszego okresu napoleonskiego byly po czesci obronne - na Wyspy chrapke mieli nie tylko Francuzi, ale i Hiszpanie, zawierane wowczas sojusze bywaly bardzo egzotyczne.
a i sama rewolucja sobie skrzydeka podcinala. nic nie jest takie proste.
A mogłabyś trochę konkretniej opisać ówczesne sojusze i ich zmiany ?
PS: Dobrze wiedzieć, że chociaż Anglicy byli święci xd
juz nie dzisiaj, ale moze kiedys tak - bo to co sie dzialo wowczas to pole do polpisu dla twocow sf z cyklu co by bylo gdyby…
zwlaszcza okres wojen napoleonskich.
A masz możliwość sobie w miarę szybko przypomnieć ? Może np w ciągu tygodnia jakoś ? Albo nawet jutro ?
W ciagu tygodnia to moze, jutro i pojutrze to malo prawdoodobne, bo czasy niepewne i musze zapasy strategiczne odnowic. I w koncu fachowca do bojlera znaleźć, bo mi pokapywac zaczal, a przez te kwarantanny punkty uslugowe pozamykane, pozostaje poczta pantoflowa i net plus telefony. A musi byc z uprawnieniami gazownika.
To nie wiem kiedy będziesz miała czas, ale jeśli nie teraz to się jeszcze przypomnę
Wiem, że kiedyś już o to pytałem, ale co sądzisz o Leninie i Stalinie ? Ponoć obaj byli psychopatami … ?
Co o nich sądzisz i co sądzisz o Marksie ? Z tego co zrozumiałem to chyba Marks był najlepszą postacią z tych trzech … @birbant
Gdyby nie Narks ci dwaj musieliby poszukac sobie innej podstawy ideologicznej.
Tak jak zrobil to Hitler piszac autorska, przystepna i bardzo lopatologiczna ksiazke Mein Kampf.
Lenin od Stakina roznil sie pod wieloma wzgledami. Od wykształcenia i wychowania poczynajac. Psychopatia ma rozne oblicza.
Chociaż On był oryginalny huehue
To mu trzeba oddać XD
Nie byl oryginalny.
Wiekszosc to kompilacja owczesnych trendow związanych z eugenika, ktora postulował kuzyn Darwina jako sterowanie ewolucja ludzkosci, rasizmem i zwyklym nacjonalizmem. Trochę od swojego rodaka Marksa zapozyczyl w kwestii narodu wybranego do roli panow swiata, a od komunistow idee zapewnienia temuz narodowi godnego zycia kosztem podludzi.
Manifest psychopaty mu wyszedl.
Mam nadzieję, że pamiętasz o tym wątku Nie wiem czy masz czas, ale mnie zaciekawiłaś i się już nie wykręcisz z tego
Tutaj ciekawy dokument na temat Mao Zedunga - Widocznie Mao było ciągle mało …
Jestem ciekaw co sądzicie Ty i @birbant na temat tego czemu Stalin i Mao byli takimi psychopatami ?
po prostu w przyrodzie psychopaci jak i pandemie wystepuja.
nie pytaj czemu?
czerwona zaraza typu komuna i monopole kapitalistyczne wg Marksa sa grozniejsze od covida
W życiu!
Szkoda moich ocząt na TAKIE UTOPIE…
A jak to rozumiesz ?
Utopie nie utopie … Utopią był z pewnością komunizm, ale co do Marksa to myślę, że postać warta przyjrzenia się
microsoft zanim sie ludzie polapali
XD … A tak serio ?
Za późno…
Za młodu mnie nie zainteresował ,to i na stare lata nie dopatrzę się.
Nie te oczy…
A tak serio