faktem jest, ze szczepionka (porownujac z efektem placebo) przetestowano na grupie ludzi zdrowych i bez innych schorzen - i za to fima moze byc odpowiedzialna.
ale jest cos takiego jak stan wyzszej koniecznsci - jak nastapil w przypadku pandemii.
ryzyko i tak mniejsze niz podawanie pierwszych szczepionek w historii w ogole, kiedy nie znano ani w miare bezpiecznych dawek, ani nie testowano tego na kilkudziesieciu tysiacach ochotnikow.
faktem jest, ze tego typu szczepionek jeszcze ludziom nie podawano - tworzone metodami inzynierii genetycznej do tej pory testowano na zwierzetach (wieczny brak kasy) ponoc z dobrym skutkiem.
my tez zwierzaki, wiec nie sadze, zeby az tak szkodliwe to bylo, a pomoc moze.
i nie zdziwilabym sie, gdyby akurat te szczepionki byly bez “konserwantow” na co wskazywalyby bardzo niskie temperatury przechowywania - zblizone do wymagan zarodkow.
co do samej gazety? wlasciciel Janusz (Korwin Mikke) polskiej polityki? chory to by byl, jakby nie udaloby mu sie zagwiazdorzyc
Lepiej kupujmy trumny (zawsze się przysadzą…)
To ja polecam drewniane, są bardziej zdrowe dla nieboszczyków niż te z plastiku.
po co mi trumna jak maja mnie spalic i rozsypac?
Tendencyjny artykuł z kilkoma zdaniami wyrwanymi z kontekstu. Przykładowo sugeruje powiązanie koncernu Pfizer z Wuhan, przeoczając fakt, że mają oni siedzibę w Nowym Yorku. Autor porusza się wyłącznie na bardzo wąskim spektrum całego problemu, celem wygodnego zaprezentowania własnego poglądu, pomijając szereg niezwykle ważnych aspektów.
Oczywiście. I można jakieś płaskorzeźby wybrać…
Mnie też, ale wielu lubi tradycję…
@birbant Po co trumny?! Najbardziej ekologiczne są całuny z certyfikowanej bawełny!
@okonek Gdzie chcesz żeby Cię rozsypano? Ja bym chętnie gdzieś na wysokim szczycie się rozsypała
Oby nie pod wiatr.
Wielki światowy eksperyment. Nie było wyjścia.
Mnie niepokoi to że podobno szczepionki nie powinni przyjmować alergicy. A tych jest na świecie coraz więcej.
W Hiszpanii nie ma problemu z wyborem. Mozna w zasadzie wszedzie. Jeszcze sie nie zdecydowalam, ale moze lasy w Galicji?
Daj spolkoj. Wylewaja takie ilosci srodkow dezynfekujacych, ze nie miec na to uczulenia to sztuka. Nie mowiac juz o konserwantach i polepszaczach w jedzeniu.
A dwa czy trzy przypadki, kiedy ludzie z silnymi alergiami mieli klopoty?
Oczywiscie lepiej uwazac i na zimne dmuchac.
Widzę, że sporo osób nigdy nie miało do czynienia z ulotkami dołączanymi do leków.
Oto do czego może doprowadzić “najzwyklejsza” aspiryna:
obrzęk twarzy i powiek, obrzęk języka i krtani ze zwężeniem dróg oddechowych, trudności z oddychaniem, duszność aż do napadów astmy, przyspieszenie czynności serca, nagłe obniżenie ciśnienia tętniczego aż do zagrażającego życiu wstrząsu. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z wymienionych objawów należy natychmiast zapewnić fachową opiekę medyczną. Powyższe reakcje mogą wystąpić nawet po pierwszym podaniu leku.
A to “tylko” aspiryna którą żrą Polacy na potęgę.
Kuźwa, ludzie (co niektórzy) myślcie!
Ja się na tym nie znam, dlatego nie zabieram głosu w temacie.
Ja też nie w każdym temacie się udzielam.
Kto się na wszystkim zna, ten się na niczym nie zna …
Ja juz kiedys pisalam, ze jak czlowiek zaczyna czytac ulotki to zwyklej aspiryny sie wystraszy.
Dla mnie istotne jest informacja - z jakimi innymi lekami nie laczyc, jesli mam ich wiecej. Co nie zmienia faktu, ze lekow na nadcisnienie testowalam na sobie cztery, dopiero ostatni byl skuteczny.