Dla antyszczepionkowców

https://nczas.com/2020/12/08/szczepionka-tak-bezpieczna-ze-producent-zrzeka-sie-odpowiedzialnosci/?fbclid=IwAR1MDde4xcmQNkRMWg_0_iojCHxOYgdQmf8XhG1cjaU3nCfc7D_8A_PZAZQ

faktem jest, ze szczepionka (porownujac z efektem placebo) przetestowano na grupie ludzi zdrowych i bez innych schorzen - i za to fima moze byc odpowiedzialna.
ale jest cos takiego jak stan wyzszej koniecznsci - jak nastapil w przypadku pandemii.
ryzyko i tak mniejsze niz podawanie pierwszych szczepionek w historii w ogole, kiedy nie znano ani w miare bezpiecznych dawek, ani nie testowano tego na kilkudziesieciu tysiacach ochotnikow.
faktem jest, ze tego typu szczepionek jeszcze ludziom nie podawano - tworzone metodami inzynierii genetycznej do tej pory testowano na zwierzetach (wieczny brak kasy) ponoc z dobrym skutkiem.
my tez zwierzaki, wiec nie sadze, zeby az tak szkodliwe to bylo, a pomoc moze.
i nie zdziwilabym sie, gdyby akurat te szczepionki byly bez “konserwantow” na co wskazywalyby bardzo niskie temperatury przechowywania - zblizone do wymagan zarodkow.
co do samej gazety? wlasciciel Janusz (Korwin Mikke) polskiej polityki? chory to by byl, jakby nie udaloby mu sie zagwiazdorzyc :wink:

3 polubienia

Lepiej kupujmy trumny (zawsze się przysadzą…) :joy: :joy: :joy:

1 polubienie

To ja polecam drewniane, są bardziej zdrowe dla nieboszczyków niż te z plastiku.

3 polubienia

po co mi trumna jak maja mnie spalic i rozsypac?

2 polubienia

Tendencyjny artykuł z kilkoma zdaniami wyrwanymi z kontekstu. Przykładowo sugeruje powiązanie koncernu Pfizer z Wuhan, przeoczając fakt, że mają oni siedzibę w Nowym Yorku. Autor porusza się wyłącznie na bardzo wąskim spektrum całego problemu, celem wygodnego zaprezentowania własnego poglądu, pomijając szereg niezwykle ważnych aspektów.

3 polubienia

Oczywiście. I można jakieś płaskorzeźby wybrać…

1 polubienie

Mnie też, ale wielu lubi tradycję…

@birbant Po co trumny?! Najbardziej ekologiczne są całuny z certyfikowanej bawełny!

1 polubienie

@okonek Gdzie chcesz żeby Cię rozsypano? Ja bym chętnie gdzieś na wysokim szczycie się rozsypała :upside_down_face:

2 polubienia

Oby nie pod wiatr. :wink:

3 polubienia

Wielki światowy eksperyment. Nie było wyjścia.

1 polubienie

Mnie niepokoi to że podobno szczepionki nie powinni przyjmować alergicy. A tych jest na świecie coraz więcej.

3 polubienia

W Hiszpanii nie ma problemu z wyborem. Mozna w zasadzie wszedzie. Jeszcze sie nie zdecydowalam, ale moze lasy w Galicji?

1 polubienie

Daj spolkoj. Wylewaja takie ilosci srodkow dezynfekujacych, ze nie miec na to uczulenia to sztuka. Nie mowiac juz o konserwantach i polepszaczach w jedzeniu.
A dwa czy trzy przypadki, kiedy ludzie z silnymi alergiami mieli klopoty?
Oczywiscie lepiej uwazac i na zimne dmuchac.

1 polubienie

Widzę, że sporo osób nigdy nie miało do czynienia z ulotkami dołączanymi do leków.

Oto do czego może doprowadzić “najzwyklejsza” aspiryna:

obrzęk twarzy i powiek, obrzęk języka i krtani ze zwężeniem dróg oddechowych, trudności z oddychaniem, duszność aż do napadów astmy, przyspieszenie czynności serca, nagłe obniżenie ciśnienia tętniczego aż do zagrażającego życiu wstrząsu. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z wymienionych objawów należy natychmiast zapewnić fachową opiekę medyczną. Powyższe reakcje mogą wystąpić nawet po pierwszym podaniu leku.

A to “tylko” aspiryna którą żrą Polacy na potęgę.

Kuźwa, ludzie (co niektórzy) myślcie!

4 polubienia

Ja się na tym nie znam, dlatego nie zabieram głosu w temacie.

1 polubienie

Ja też nie w każdym temacie się udzielam.

Kto się na wszystkim zna, ten się na niczym nie zna …

2 polubienia

Ja juz kiedys pisalam, ze jak czlowiek zaczyna czytac ulotki to zwyklej aspiryny sie wystraszy.
Dla mnie istotne jest informacja - z jakimi innymi lekami nie laczyc, jesli mam ich wiecej. Co nie zmienia faktu, ze lekow na nadcisnienie testowalam na sobie cztery, dopiero ostatni byl skuteczny.

3 polubienia