I tak mnie do Chopina nie przekonasz.
A żal, bo byl to talent wyjątkowy.
Wspaniały,otwarty umysł…
Miał kiedyś nagrywać z Rickiem Wakemanem [Yes].W latach 80-tych właściwie byli umówieni…Nie pamiętam co było dalej ale mam to w “papierach” w Poznaniu…
Był 6 gdy dominowali ,Garrick Ohlsson i Piotr Paleczny,jeśli nie mieszam 2 konkursów…To zawsze było święto i…nie zmieniło się wraz z nadejściem Chińczyków czy oryginałów w rodzaju Ivo Pogorelica.
Osobiście zawsze byłem"za" ,tym ostatnim…Ale to tak na marginesie…
No i sama widzisz,jak to jest gdy kończą sie kolejne rozdziały…
Gral nie tylko Chopina. Byłam kiedyś na próbie Mozarta. Przenioslam się w inny świat.
Wiec dlatego piszę.
Szufladkowano go jako tego “od Chopina”, ale ?
Ale on się z tym nie zgadzał. Grał Chopina, bo dlaczego miałby nie grać? Ale wielu innych też grał. Takie szufladkowanie często się zdarza.
Będzie trwał w swej twórczości
Tak, tez czytałem tę smutną wiadomość. Przykre!
Szufladkowanie bywa bardzo mylne i stosowane jest głównie przez niedzielnych fanów oraz nie mających pojęcie o czym piszą,pismaków.
Olejniczak,głownie w latach 80-tych,był chyba ostatnim do"szufladkowania".
Co nie zmienia faktu, że szufladkowanie jest nagminne, nie tylko w sferze muzycznej.
Malarstwo chociazby?
Skorzystam z okazji i spytam…
Co sadzisz o"Święcie wiosny",Strawinskiego.Detroit Symphony Orchestra pod dyr.Antala Doratiego…
Skusilem sie i kupiłem winylowe wydanie,Decca/London
Ten balet został nagrany przynajmniej kilkadziesiąt razy w ciagu ostatnich 60 lat.Aż trudno się doliczyć…
Strasznie jestem ciekaw i muszę sobie wygospodarować czas…
Jesien zreszta, sprzyja!
Jutro posłucham bo znalazłam to wykonanie. Teraz idę spać. Balet oczywiście znam, ale nie pamietam kto dyrygował.
Od dziecka nie słyszałem tego z płyty winylowej.I wtedy było to chyba jakieś czeskie wykonanie…
To pewnie ja też (dużego wyboru nie było). To Doratiego uważam za bardzo dobre. Swoją drogą niezły obyczaj…
Obyczaj?
Teraz każdy też psychopatów diagnozuje
A co ma psychopatia do uznania, ze czlowiek (nie tylko w sferze sztuki) w jednym zakresie jest lepszy?. Taki Rubens na przykład? Jego obrazy typu pejzaż to jeden czy dwa zachowane? A z “martwej” natury nalepiej mu Lekcja anatomii doktora Tulpa wyszla
W muzyce? Na hasło Strauss odpowiesz? Walc? A to guzik prawda …
I kto tu psychopata? Szufladkujacy czy szufladkowany?
I nie myl psychopatii z patologią.
Tak. Święto wiosny to staroruski obyczaj, podczas którego wybiera się dziewczyne która ma tańczyć (ku czci wiosny, urodzaju itp) do śmierci. Jak padnie, to świeto sie kończy.
Dla mnie Strauss - geniusz to Richard…