Dla powodzian i tych, którzy im pomagają

Minęło 27 lat, kataklizm sie powtórzył, ale ludzka solidarność (z małymi wyjątkami) pozwoli przetrwać. Wzruszyłem sie słuchając znów tego, więc udostępniam :cry:

Pomagacie?

5 polubień

Od wczoraj mam tę piosenkę w głowie.

1 polubienie

I jeszcze piosenka Kayah " Prócz Ciebie nic".

1 polubienie

Aż się pogubić można,tyle adresów,linków wskakuje nagle na pocztę…
Co do piosenki…Wyszło coś na kształt polskiego,We Are The World i to całkiem niezle!Wyróżniłbym genialne wejście Niemena!
Słyszałem kiedyś opinię że tego typu akcje i piosenki w wydaniu zachodnim,tryskają energią i radością…Nawet jeśli dotyczą głodu…
To oczywiście racja.My mamy jednak inną nieco naturę bo osobiście nie wyobrażam sobie by w obliczu tej czy tamtej powodzi wyskoczyły jakieś Bratanki czy Golce czy Budka Suflera,na fali[sic!] swego groteskowego “tanga”.
Innymi słowy,dobrze że powstała TAKA piosenka.Że rockowy zadzior wziął górę nad telewizyjnym chłamem.

1 polubienie

Historia zatacza koło. Woda powoli opada. Słońce zacznie sprzyjać bakteriom w stojących rozlewiskach.
Dużo sił im życzę. Państwo nie pokryje całości remontów

2 polubienia

Tego się nie spodziewałam. Interia opublikowała artykuł - dość długi - na temat rozliczania z działalności ekologów. O wielu z tych sytuacji słyszałam i czytałam, ale nie przypuszczałam, że poczytam o tym na tym portalu. Czyżby coś jednak było na rzeczy i dziennikarze już wiedzą, że “ministra” będzie zdymisjonowana?

taka mała dygresja:
Generał Maczek, jedna z wielu trudnych historii polskich dowódców, pilotów, żołnierzy po wojnie. Dobrze, że doczekał docenienia, uznania zasług, szkoda, że tak późno, ale generał Maczek sprzedawca; generał Sosabowski - robotnik, windziarz; piloci polskich dywizjonów nie znajdujący pracy w Anglii… a ci co wrócili? więzienie, wyroki śmierci. Ludzie ludziom :frowning:

1 polubienie

A moj wujek był “szeregowym” pilotem bombowca z eskadry latającej głównie nad Atlantykiem.
Po wojnie został w Anglii,az do śmierci.Wraz z angielska żona,pracowal dla BBC.Posiadal dom z olbrzymim jak na tutejsze warunki, ogrodem…
Żołnierze po wojnie przestają być potrzebni ale losy są bardzo różne.Np. angielscy żołnierze po Waterloo,zostali kompletnie bez niczego i zaciągali się do brygad Simona Bolivara w Ameryce Południowej…
Ci Amerykanie którzy wrócili z Wietnamu…
Nie mówiąc już o sowietach, mordowanych jedynie za to ze byli w niewoli lub widzieli fragment innego świata…

1 polubienie

U nas sa zbiorki i w szkole i w parafii we wspolpracy z lokalnymi OSP. Dorzuciłam swoje grosze i produkty. Juz pierwszy transport pojechał.

2 polubienia