Dlaczego Polacy są tacy niemyślący i nieprzewidywalni?

Dziś z powodu jakiejś zerwanej przez wichurę blachy z dachu zginęły 2 osoby. Ten dobytek stał tam jakiś czas i nikt nic. Dziś kiedy mamy 2 trupy ktoś sie zainteresował i wstępnie orzekł - budowlana samowola! Będzie śledztwo.
Wcześniej toto było niewidzialne?
Mamy takich głupich urzędasów, takie głupie przepisy czy generalnie takie głupie, leniwe społeczeństwo wykorzystujące fakt istnienia głupich przepisów i głupich urzędasów?

Dlaczego myślimy dopiero kiedy ktoś traci życie albo staje się kaleką?
W innych krajach też tak jest?

1 polubienie

Nie tylko te blachy…
Ja to juz wczesniej zauwazylam
Polacy bywaja niefrasobliwi
Nie na darmo jest przyslowie “Madry Polak po szkodzie”
Niestety niektorzy i po szkodzie nie sa madrzy

2 polubienia

Ale z czego ta głupota się bierze? Tylko oszczędności?

1 polubienie

Chyba nie tylko oszczędności. Chcą coś czego nie wolno, więc robią to sobie. Ich “chcenie” jest dla nich ważniejsze od przepisów i zdrowego rozsądku. Jest to myślenie takie trochę egoistyczne i dziecinne. No ale jest.

2 polubienia

To tylko polska choroba? Zysk za wszelką cenę? Tanio, szybko i byle jak?

1 polubienie

Obawiam się, że nie tylko polska. W innych krajach w zależności od aktualnych zachcianek czy potrzeb ludzie też budują rożne obiekciki w miejscach niedozwolonych i niedozwolonymi sposobami. Najczęściej ludzie biedni, których nie stać na coś co wymaga większych nakładów finansowych.

3 polubienia

@Devil
Mysle ze raczej nie z oszczednosci, raczej to cecha polska ta niefrasobliwosc
W zeszlym roku w Polsce to przed schodami lezala wycieraczka. Schody byly sliskie wycieraczka tez. Zwrocilam rodzinie na to uwage, ale uslyszalam tylko ze przesadzam.
Ale mimo ze sie staralam te wycieraczke jakos omijac ktoregos dnia wycierajac obuwie wywrocilam sie i to porzadnie. Dopiero wtedy cos tam z wycieraczka zrobiono i kilka dni bylo ok ale potem znow slisko, wiec ja juz mam zakodowane zeby wchodzic po schodach bokiem
A takich przykladow moglabym mnozyc

3 polubienia

@joko
To nie doityczy budowli tylko
Przyklad opisalam ponizej
W sklepie na przyklad jogurty byly umieszczone wysoko. Zbyt wysoko dla mnie, ale i dosc wysoki chlopak, ktory mi chcial pomoc musial wspinac sie na palce, ale i tak jogurty pospadaly
etc
etc

3 polubienia

Polacy byc moze sa nieprzewidywalni ale przede wszystkim nieprzewidujacy!

1 polubienie

Atka, naprawdę nie tylko Polacy tak mają. Ludzie bez wyobraźni trafiają się w każdym społeczeństwie i nie ma tu co demonizować Polaków. Są akurat tacy sami, jak ludzie na całym świecie. Ani specjalnie lepsi ani specjalnie gorsi. Porównywalni.

1 polubienie

Niemcy są chyba lepiej zorganizowani.

1 polubienie

@joko
Ja nie demonizuje, podaje tylko to co zauwazylam. Niemcy sa bardziej praktyczni
ale za to maja inne wady. Tak jak napisalas ludzie sa rozni na calym swiecie, jednak jedne cechy sa typowe dla jednej populacji a inne dla innej.
Nie oczerniam przeciez Polakow, bo wiele cech polskich mi sie podoba, ale ta akurat nie

@Devil
Dokladnie tak. Ale ma to swoje ujemne strony tez. Brak miejsca na tworcze myslenie czesto

1 polubienie

Ale za to jest miejsce na myślenie technologiczne i innowacyjne. A w Polsce fuszera.

1 polubienie

Myślę, ze Niemcy sa bardziej “karni”. Zauważylam, że chyba narody, które były bardziej “tłamszone” bardziej kombinują i omijają przepisy. Nawet nie ma co daleko szukać. Zobaczmy ile jest óżnego rodzaju cwaniactwa wśród narodów będących kiedyś “radzieckimi”. Im większy “zamordyzm”, tym większe opieranie się przepisom, omijanie ich i takie ciche cwaniactwo.

3 polubienia

Ale już 30 lat po komunie wpadałoby się ogarnąć.

2 polubienia

@Devil
I tak by mozna ciagnac dalej…
Myslenie technologiczne tak, ale brak szacunku do natury, do roslin, drzew, zwlaszcza tu na polnocy. Drzewa sa tu przeszkoda, rosliny sie sadzi w dolkach oblozonych betonem a drzewa scina nalogowo. To jest to co mi najbardziej tu przeszkadza. Sa nawet specjalizujace sie w scinaniu drzew firmy, ktore reklamuja sie w prasie

1 polubienie

Wypadałoby i co z tego? Ludzi tak szybko nie zmienisz.

1 polubienie

A w Polsce niby szacun dla przyrody mają? Przypomnieć ci co mogą teraz polscy myśliwi? Jak sprofanowano puszczę za kadencji Szyszko? Jak rujnowany jest Śląsk przez fedrowanie? Jak trujemy powietrze?

2 polubienia

@Devil
Uwierz mi prosze, wiekszy szacunek na pewno niz tutaj ci Niemcy z polnocy
To co opisujesz dotyczy polityki, ale przecietny Polak jednak lubi przyrode - takie jest moje zdanie

1 polubienie