W dawniejszych czasach PRLu takich cudów nie robili - kontrola za kontrolą, były normy dopuszczające dany materiał do użycia w konkretny sposób a nie na widzi mi się czy na oko, a dziś postawi jeden z drugim ścianę krzywą / no panie nikt z tego strzelał nie będzie, jakby nie wiedzieli że wymyślono kiedyś tam np. poziomice - obecnie laserowe. Zastanawiam się czasami kto tu kogo czego kolwiek uczy, mają niby nowe podręczniki w szkołach, narzędzia czy technologie, szerokie horyzonty myślowe to może młodzi są mądrzejsi, i tu się czuję jak wykopany z ziemi mamut, którego ktoś wykopał przypadkiem. Niemniej to od czasów mojej nauki niewiele się zmieniło, trzeba myśleć, zaplanować i wykonać najlepiej niż najlepszy majster czy mistrz
Taa większość rzydzi po komornikach za grosze, albo ludzi kradną po budowach i sprzedają za bełta i mamy wypadki i firma np. DomBud gotowa
Terminy ich gonią. Wolą zrobić u kilku byle jak, pobrać zaliczki niż u jednego zrobić porządnie. Hajs panie.
Tylko hajs wszystko napędza - nie ważne jak, i tak kilku niszczy kilku następnych uczciwych - koło się zamyka, giną tradycje, zawody i mamy biedę
Przysłowia są mądrością narodów. A bezmyślność przynosi owoce.
A w ogole to ktos do Dozoru Technivznego zglosil, ze taki escape room bedzie dzialac? Zebys zobaczyl ile certyfikatow musi miec tu zwykly kiosk z napojami (nie tylko oranzada) przy plazy? Nie mowiac juz o normalnej placowce uslugowej. Owszem sa nielegalne, ale w tym przypadku to policja i urzad miasta ma zajecie. Scigaja.
Na swoim terenie jesli to jest zgodne z przepisami w zakresie ochrony środowiska i budowlanymi (strefa sejsmiczna) mozesz sobie budowac co chcesz, gusta nie podlegsja dyskusji. Natomiast lokalne urzedy moga i z tego korzystaja miec swoje przepisy dotyczace estetyki, wykorzystania przestrzeni publicznej etc. Duzo tego jest, ale w granicach rozsadku. A najlepszym “policjantem” sa tu firmy ubezpieczeniowe, jak nie masz kwitow w porzadku to zapomnij o odszkodowaniu, a bez tego mozesz sie do konca zycia nie wyplacic.
Odcinek drogi, w mojej okolicy, gdzie doszło do wypadku w którym zginęły 3 osoby przebudowano dopiero po tym zdarzeniu… Mądry Polak po szkodzie…
Podobnie jak obok mnie przestawiono przystanek autobusowy…