Dlaczego polskie kino nie idzie w horrory?

Pierwszy od… nie wiem kiedy polski horror. Na dodatek slasher (morderca i potykające się o wszystko, uciekające ofiary):

Piękne mlode aktorki dla których zapewne obejrzę ten film. Z Rodzinki.pl
Dlaczego polskie kino ma tak mało horrorów? Jaki ostatnio dobry horror widzieliście?

Ostatnio ten oglądałem. Polski film zakręcony w 3 du… Nie każdemu takie coś odpowiada. Ja obejrzałem do końca. Uwaga wrażliwi, chłopcy klną jak szewcy!

1 polubienie

Prawdę mówiąc, to po Ptakach Hitchocka nie miałem farta na dobry horror. To, co oglądałem, wszystko nudne i przewidywalne do bólu.
Tak, że nie martwi mnie brak horrorów polskich.
Horror to my możemy mieć w innej dziedzinie.

5 polubień

Obczaj Uciekaj, To my i Midsommar. Inne spojrzenie na kino grozy.

Biorąc pod uwagę budżet, jakim zwykle dysponuje polskie kino i ogólnie poziom większości mainstreamowych filmów w PL, całe szczęście, bo to mogłoby być gorsze niż polskie komedie romantyczne.
A ostatnio widziałam chyba “Noc oczyszczenia” (tę pierwszą), trochę horror, trochę thriller, trochę sf, średnio inteligentne, ale z ciekawym, odjechanym pomysłem kino klasy B, dość znany tytuł.

1 polubienie

Iii tam…

Hitchockowi trudno dorównać, ale masz rację

i dodatkowo często zamiast straszyć - śmieszą :slight_smile:

2 polubienia

Noc oczyszczenia to nie horror raczej. Widziałem całą trylogie i podobało mi sie. A nawet dało do myślenia. Jedna noc w roku kiedy możesz być bezkarna…

Co do budżetu - Miasto 44 pokazuje że można.

1 polubienie

Wiem, to w ogóle starsznie wymieszany gatunkowo fil, nawet elementów czarnej komedii tam nie brakuje, można też coś podciągać lekko pod film psychologiczny, ale coś z horroru (typu slasher) też na pewno ma.

1 polubienie

Z mniej znanych ale moim zdaniem fajnych - 13 grzechów. Tez daje do myślenia.
Masz spory dług, dziecko w drodze, nie masz pracy. Nagle odbierasz telefon i słyszysz ofertę: dużo hajsu w zamian za 13 zadań. Zadanie 1: zabij muchę. Zadnie drugie: zjedzą tą muchę. Trzecie: Spraw by obce dziecko na ulicy zaczęło płakać. I tak coraz gorzej. Jednocześnie za każdym razem faktycznie dostajesz przelew :slight_smile:

A mnie niektore kawaly zamiast smieszyc - straszą

2 polubienia

Jak dotad,Polska nie ma nic do powiedzenia w tym gatunku a proby w rodzaju Wilczycy,sa oglednie mowiąc,poprawne.Czyli nudne.
Ale to nie wstyd!
Mam w pracy dostep do kanalu Horror movies…Jest to w 90% degrengolada,glupota i impotencja…
I pomyslec ze w latch 60-tych,Anglicy sami byli w stanie za sprawa wytworni Hammer Horror,nakryc czapką reszte swiata!Peter Cushing czy Christopher Lee…
Teraz impotenci leja farbe,tworza jakies debilne monstra i mysla ze to straszy,jak ktos ucieka przez pol filmu w ciemnej piwnicy :face_with_raised_eyebrow:
Slowo horror jest od circa,20 lat,zdegradowane do poziomu dla…Zostawmy to.

2 polubienia

A idź pan w ch…ę !
STRACH SIĘ BAĆ!!!:wink:
A tak serio
To co jest fajnego w horrorach?
NO CO???

Co Ty, tylko filmy dokumentalne chciałbyś oglądać? :rofl::rofl::rofl:

Oglądałem ten film na netflix… Musiałem na dwa razy… Bo wczoraj w polowie zasnąłem… Tego nie dało się oglądać… To powinno mieć kategorie horror dla dzieci/młodzieży… Albo jakąś czarna komedia :rofl: zalosne… Miałem nadzieję na chociaż coś sredniego… Każda część teksanskiej piły mechanicznej to przy tym arcydzieło nawet patrząc ogólnie a nie tylko w gatunku slasherow xd

Ktoś już widział “W lesie dziś nie zaśnie nikt”?
Recenzje są dobre. Średnio 7/10. Film się udał choć nie jest bez wad. Bawi się konwencją, nie próbuje być na siłę oryginalny. Dobre zdjęcia, muzyka, scenografia. No i posoka :slight_smile:

Przecież pisze ci ze widziałem xd odpisaliśmy równo na ten sam temat sprzed pół roku czy mnie ignorujesz :rofl:

To slasher. Tam zawsze było sporo głupich decyzji bohaterów i czarny humor.
Nie trzeba było liczyć na Fontiere(s).

Uwierz mi… Każdy głupi piątek 13stego jest lepszy od tego, bo jest tam KLIMAT i wygląda to poważnie… To polskie to przypomina komedie… Grzech w ogóle przyrównywać nawet ten fontieres do tego czegoś… Nie polecam

I tak obejrzę. To kwestia nastawienia. Mamy wg. większości recenzentów pierwszy udany slasher.
Z tym lepszych to podobno “Niewidzialny człowiek” jest zajebisty. Horror psychologiczny. Więcej napięcia niż krwi ale oceny są bardzo wysokie.