Dlaczego polskie szpitale mają na kapelanów a nie mają na normalne jedzenie i lekarzy?

Kapelan ma więcej niż rezydent. Za co jak sie pytam?!
Kto leczy i ratuje życie?

4 polubienia

Nie wiem? W hiszpanskim panstwowymnie ma kapelanow zadnego wyznania, ale sa za to koscielne kliniki (swego czasu chyba innych tu nie bylo) gdzie lekarze to czesto duchowni, albo osobnicy bogobojni
I niektore z nich jak szpital klinika w Pamplonie nalezacy do Opus Dei jest uwazany ze jeden z najlepszych w Hiszpanii.
Miedzy innymi w zakresie geriatrii.

2 polubienia

U nas tez te "koscielne szpitale sa najlepsze. Ale trudno sie do nich dostac
Pozostale oferuja internet, telewizje jedzenie do wyboru - tym sie reklamuja. A jak lecza? Chyba mozna sie domyslic

Mnie pogotowie po zawale zawiozło do katolickiego szpitala Marii w Aachen, gdzie założono mi stenty. Brakuje mi słów uznania. Pod każdym względem.
Widziałem tam ze trzy razy jakieś zakonnice. Poza tym, żeby nie nazwa, w życiu bym się nie domyślił, że to katolicki szpital.

4 polubienia

@birbant
Teraz nareszcie rozumiem dlaczego tak chwalisz niemiecka opieke lekarska!!!
Trzeba bylo tak pisac od razu!
Masz szczescie ze nie zawieziono cie do prywatnego/firmowego

1 polubienie

Na to, gdzie mnie wieziono, wpływu nie miałem. Ale 2 lata korzystam i jestem pod wrażeniem. Początkowo miałem kłopoty z AOK, ale teraz już jestem bardzo zadowolony z obsługi. Aż żal wyzdrowieć. :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

U mnie do prywatnego nikt nie chce, wszyscy chca do panstwowego klinicznego.
Najlepiej tego w Alicante.
A najlepsze warunki pobytu oferują szpitale prywatne firm ubezpieczeniowych, ale z kolei tam z poziomem leczenia roznie bywa.

1 polubienie

U nas nie ma panstwowych juz :worried:

To znaczy jest to cos w rodzaju panstwowych - podobnie jak telewizja finasowane sa z budzetu centralnego i srodkow wlasnych regionow. Podzial pieniedzy wg dosc skomplikowanej procedury uwzgledniajacej ilosc ludzi, warunki geograficzne czy ogolny rozwoj regionu. Jak na razie to od blisko 50 lat dziala. :grin: Oczywiscie kolejki sa, ale jednak wyleczyc chca.

1 polubienie

Przeciez tego nikt nie wie, ze mna na czele!

Kościół to nie jest samo zło. :wink:

1 polubienie