Kapelan ma więcej niż rezydent. Za co jak sie pytam?!
Kto leczy i ratuje życie?
Nie wiem? W hiszpanskim panstwowymnie ma kapelanow zadnego wyznania, ale sa za to koscielne kliniki (swego czasu chyba innych tu nie bylo) gdzie lekarze to czesto duchowni, albo osobnicy bogobojni
I niektore z nich jak szpital klinika w Pamplonie nalezacy do Opus Dei jest uwazany ze jeden z najlepszych w Hiszpanii.
Miedzy innymi w zakresie geriatrii.
U nas tez te "koscielne szpitale sa najlepsze. Ale trudno sie do nich dostac
Pozostale oferuja internet, telewizje jedzenie do wyboru - tym sie reklamuja. A jak lecza? Chyba mozna sie domyslic
Mnie pogotowie po zawale zawiozło do katolickiego szpitala Marii w Aachen, gdzie założono mi stenty. Brakuje mi słów uznania. Pod każdym względem.
Widziałem tam ze trzy razy jakieś zakonnice. Poza tym, żeby nie nazwa, w życiu bym się nie domyślił, że to katolicki szpital.
@birbant
Teraz nareszcie rozumiem dlaczego tak chwalisz niemiecka opieke lekarska!!!
Trzeba bylo tak pisac od razu!
Masz szczescie ze nie zawieziono cie do prywatnego/firmowego
Na to, gdzie mnie wieziono, wpływu nie miałem. Ale 2 lata korzystam i jestem pod wrażeniem. Początkowo miałem kłopoty z AOK, ale teraz już jestem bardzo zadowolony z obsługi. Aż żal wyzdrowieć. ![]()
U mnie do prywatnego nikt nie chce, wszyscy chca do panstwowego klinicznego.
Najlepiej tego w Alicante.
A najlepsze warunki pobytu oferują szpitale prywatne firm ubezpieczeniowych, ale z kolei tam z poziomem leczenia roznie bywa.
U nas nie ma panstwowych juz ![]()
To znaczy jest to cos w rodzaju panstwowych - podobnie jak telewizja finasowane sa z budzetu centralnego i srodkow wlasnych regionow. Podzial pieniedzy wg dosc skomplikowanej procedury uwzgledniajacej ilosc ludzi, warunki geograficzne czy ogolny rozwoj regionu. Jak na razie to od blisko 50 lat dziala.
Oczywiscie kolejki sa, ale jednak wyleczyc chca.
Przeciez tego nikt nie wie, ze mna na czele!
Kościół to nie jest samo zło. ![]()