O kurna nać…!
Odkryłam, że do czytania Wędrowycza niezbędna jest zakładka. Metoda na zapamiętywanie strony, na której skończyłam słabo jakoś działa.
Rogów nie zaginam.
Mimo dalece posuniętej demencji, póki co, zakładek nie muszę używać. Ale jak długo jeszcze? To wie tylko Opatrzność.
Należy Ci się ode mnie nagroda (piwo?), bo spróbowałam od razu ten seler w sosie chrzanowym. Pycha! Nic nie trzeba z nim robić, tylko maczać i wcinać
Ja znam jaszcze lepsze zastosowanie surowego - jako mieszadelko do koktajlu zwanego bloody mary. . Ekologicznie, zamiast lyzeczki barowej.
Moze byc z pioropuszem
L
Lub, głównie dla miłośników owoców morza, Caesar. Różnica jest w soku (Clamato zamiast czystego pomidorowego).
Chcesz sie zrewanzowac za 43?
I kalorii ma tyle co nic. Jedna uwaga. Staraj się kupować z upraw ekologicznych, bo seler naciowy to lep na pestycydy i inne dziadostwo.
Gdybym chciał, to poleciłbym poniższe. Mam kolegę, Portugalczyka, który mi co roku przynosi jedno takie:
To tak ohydne, że bije 43 na głowę Wiem, bo też jedną (pierwszą i ostatnią) butelkę wypiłem (podobnie jak 43 )
Aguardiente to mi niestraszne.
Portugalskiego tez probowalam. Napitek narodowy polnocno zachodniej czesci polwyspu. Moze ten, bo w Portugalii takie sie zdarzaja ma udawac francuski koniak?
Jeśli to tylko destylat casaça brazylijska gorsza.
Zrobiłem wczoraj tortillę wg tego przepisu, do środka dodałem oliwki i pomidory suszone. Niestety, nie urosła tak jak na filmiku, była bardziej płaska i przypalona. Ale faktycznie najsmaczniejsza była później na zimno (bo pierwotnie jedliśmy ją na ciepło na obiad).
To zależy także od tego, jak duża jest patelnia. Ja robiłam na małej i mi sporo urosła. Smakuje mi jak jem ją mając w kubku tak trochę ubitą maślankę do popijania.
Patelnię wziąłem największa jaką miałem, może dlatego?
Ta, na której robiłam ma średnicę (nie promień ale średnicę!) 20 cm. a Twoja?
Dwadzieścia osiem
bo za slabo ubiles jajka - ale na to Hiszpanki maja swoja sztuczke - dodaja do jajek odrobine sodki, albo proszku do pieczenia
Niby Twoja prawidłowa, bo ktoś robił na takiej 27 na innym filmiku. Ale jak masz mniejszą, to następnym razem wypróbuj. Na fotce w tym temacie jest fotka mojej tortilli |(kartofle, cebula i jajka i wysokość jest przyzwoita. Nie zniechęcaj się, bo przecież to smaczne jest. Żeby się nie przypaliła sprawdzaj lekuteńko co jakiś czas unosząc brzeg łopatką (tak odrobinkę). Nie wiem na czym smażyłeś. Ja na maśle klarowanym. Ono ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i tak nie przypala.
tez mozliwe - do tortilii sa lepsze mniejsze i głębsze. bo inaczej moze wyjsc nalesnik
No i mniejszą patelnię łatwiej obracać na talerz czy pokrywkę.
NO właśnie wyszedł mi taki gruby naleśnik (ze 3 cm). A jajka ubijałem mikserem przed 2 minuty