Nie wkurza was to?
Nie da się tak zrobić hamburgera żeby wyglądał jak w reklamie McDonald?
Bo w reklamach to dzieło “artysty”. Tak na prawdę nie chciał byś jeść tego z reklamy bo często to nawet nie jest hamburger.
Nie tylko żywność. Reklamy nie są od tego, żeby oddawać rzeczywistość, tylko sprzedawać wyobrażenie o niej.
Bo musi wygenerować potrzebę nawet jak jej nie ma. Skoro wiceministrę MEN da się zrobić fotoszopem, to hamburger nie może być gorszy.
Chyba sie nie da.
A juz hamburgery? Widziales jak zareagowal Michael Douglas w filmie Upadek?
Moim zdaniem bardzo rozsadnie
Reklama to tylko sprzedawanie , a że jemy ponoc oczani?
@Devil Da się zrobić takiego burgera, tylko potrzeba więcej składników.
Od samego patrzenia schydnac mozna
A teraz taka ciekawostka w drugą stronę - wiecie jaki kolor miałby jogurt owocowy zrobiony z truskawek bez żadnych dodatków? SZARY! Oczywiście nie od razu, ale po kilku dniach pobytu w plastikowym kubeczku w sklepie. I wtedy każdy powiedziałby, że to jakieś świństwo nie mające nic wspólnego z tymi owocami. Dlatego dodaje się do niego barwnik (koszenilę), dzięki któremu utrzymuje “naturalny” truskawkowy kolor, przez co jest traktowany jako “prawdziwy”
Ot taki paradoks!
Wiemy, oczywiscie.
A pomidorowa ze swiezych pomidorow nie jest czerwona (ale za to pyszna).
Koszenile coraz rzadziej, bo okazuje sie byc alergenem, czesciej ostatnio sok z buraka czy marchewki. A aromat zarowno waniliowy jak truskawkowy sa najczesciej syntetyczne.
Moze byc czerwona w sytuacji, kiedy ja kiepski kucharz gotuje. Ze wstydu…
Ale fakt, najgorszy rodzaj plam. Praktycznie nie do sprania jak sie weżre to z roznego rodzaju przetworow i przecierow pomidorowych. Gorzej od herbaty czy czerwonego wina.
Chemia panie
Bo pomidory nie tak całkiem są czerwone. Miąższ jest raczej różowawy.
Moze byc tez żółty, zielonkawy a nawet fioletowy. A tak sa tez i czerwone, kolorek im sie poprawia jak odrobine cukru oprocz soli dostaną
Może. W tym roku mamy 2 sadzonki fioletowego. Tak dla wyglądu grządek.
Aha nie wiem czy wiesz pomidor faktycznie przed tymi modyfikacjami był mocniej zielony?
Sa jeszcze brązowe.
Dobrze, że łaciatych dajacych mleko nie ma…
Dla jasności krowy nie są fioletowe
To znaczy gdzies czytalam, ze pomidory poczatkowo uprawiano w Europie jako rosliny ozdobne (pisze o Europie), bo za oceanem byly elementen diety popularnej.
Co do kolorów? Już w Ameruce poludniowej eksperymentowano z hodowla, więc kolory mialy rozne, zielonkawe, zolte, czerwone ponoć te fioletowe i brązowe hodowane obecnie to uruchomienie genów dzikich przodków, wiec nie trzeba sie obawiac, ze GMO.