wiec nie masz racji - roznica miedzy komunizmem - co przed chwila zdefiniowales jest taka, ze socjalisci uwazaja, ze kazdy powinien zyc godnie, a nie wszystkim nalezy sie po rowno. w doktrynie socjalistow nie ma mowy o jednakowych zoladkach. i w przeciwienstwie do komunizmu nie zabija indywidualnej inicjatywy.
Szkoły prywatne funkcjonowałyby znacznie lepiej niż szkoły państwowe. Wszędzie, gdzie istnieje konkurencja (a prywatne szkoły walczyłyby o ucznia) korzystają klienci. Byłoby nas na to stać, podobnie ze służbą zdrowia. NFZ to rak, do likwidacji. Z moich ciężko zarobionych pieniędzy utrzymuję ministra zdrowia, całą tę bandę urzędasów, dopiero na końcu, jakieś ochłapy, dostaje personel i lekarze.
Powracając do tematu. Rodzina powinna sama opłacać poszukiwania swojego bachora, a jeżeli ich na to nie stać no to trudno. O mnie się nikt nie troszczy i sam sobie radę daje. Nie mam zamiaru jeszcze płacić za kogoś
A co to znaczy żyć godnie?
zebys nagi i glodny nie chodzil, mial gdzie mieszkac i mial troche czasu na zmarnowanie przy klawiaturze na przyklad?
Nie, żyć godnie to znaczy, że nie biorę od nikogo pieniędzy, nie szukam pomocy gdzie popadnie, jestem niezależny. To jest życie godne
Niekoniecznie. Wcale nie jest tak że dzieci z prywatnych są lepiej wykształcone i zdolniejsze, dlatego że dzieci bogaczy też są leniwe i bywają głupie. Oczywiście papier można kupić w ten sposób każdy, ale nie gwarantuje to lepszego i mądrzejszego człowieka.
Nie wykorzystujemy pieniędzy które wpłacamy na NFZ ale wielu z nas wykorzystuje je po stokroć i chodzi o to że w razie czego Ty i Twoja rodzina tez będziecie tak zabezpieczeni.
Sam socjalizm w sobie okazał sie fatalny bo rodzi patologie. Idealnie byłoby aby kraj był przychylny dla mikro przedsiębiorstw. W tym tkwi cały problem. Tylu ludzi sobie nie radzi bo nauczono ich byc bezradnymi a tym co chcą podkłada się kłody pod nogi. Kto silniejszy to też zamiast być solidarnym to kradnie.
Większy przedsiębiorca mający 500 osób w firmie prędzej sie rzuci w przepaść niż podzieli zyskiem z najlepszymi pracownikami czy zapłaci im świadczenia. I to jest ku.wa sedno problemu tego kraju, tylko kombinować i kraść uczy sie wszystkich na każdym kroku…
Bachorem jest dziecko nieślubne. Takie które np. przygodna dziewczyna rodzi swojemu chłopakowi bo wpadli, nie dziecko ze związku małżeńskiego.
a dokladnie o to chodzi - w socjalizmie godnosc nie jest polaczona ze slepym rozdawnictwaem i wszchmoca panstwa.
przyzwyczailes sie do terminu “socjalizm” majacego zamaskowac komunizm w Polsce, ale to tak nie jest.
Bo jednostka jest konkretna.
Ale gdyby zlikwidować szkoły państwowe, NFZ i ZUS to automatycznie większość ciężko pracujących ludzi stałaby się bogata.
Każdy powinien ubezpieczyć się indywidualnie. Moja sprawa czy po wypadku skończę martwy pod płotem czy będę miał zapewnioną luksusowa opiekę. Dlaczego Państwo wie lepiej ode mnie czy chce się w ogóle ubezpieczyć? Socjalizm robi z ludzi niewolników
Czyli proponujesz zamiast karmic budzet dozywianie firm ubezpieczeniowych?
Kazdy system jest oparty na niewolnictwie. Ty sie ciesz, ze nie urodziles sie w Chinach czy Japonii.
Wyszłoby Cię to dużo taniej niż opłacanie ZUS np, gdzie obecnie zabiera mi z pensji jakieś 1200 zl
500+ poprawi Twoją kiepską sytuację finansową;)
Sprawa ZUS to kwestia zaszlosci - zaden kraj na dzien dzisiejszy nie zrezygnuje ze strumienia szybkiego pieniadza ze skladek. Bo jesli sadzisz, ze ta kasa jest gdzies odkladana czy przeznaczana na finansowanie emerytur? To piramida finansowa, podobnie jak NFZ.
A wszelkie proby “usprawnienia systemu”? Utopia jak wiele innych. I jesli myslsz, ze firmy ubezpieczeniowe to organizacje charytatywne? To gratuluje naiwnosci.
Ja bardzo dobrze zarabiam, 500 zł będzie odkładanie dla córki, sama potem zadecyduje co chce z tymi pieniędzmi zrobić. Chodzi mi o to, że państwo mnie okrada. ZUS, skarbówka, NFZ. To są moje pieniądze, jakim prawem są mi zabierane?
Nie chce mi się już tłumaczyć 20 razy tego samego. Polacy są przyzwyczajeni, że to państwo za nich decyduje i wie lepiej czego potrzebują. Chcecie być niewolnikami
Poza tym nasze dzieci będą te wszystkie długi spłacać, dzięki socjalistom
@birbant proszę o nie wypowiadane się w moich pytaniach
I tu, obiektywnie zgodzić się muszę z Tensorem, To co było dobre za czasów Bismarcka już dawno się przeżyło. Aktualnie jest tak że monopolistyczne systemy ubezpieczeń służą, przede wszystkim bieżącemu łataniu dziur finansowych w budżetach rządowych. System pęka i nie tylko w Polsce,
Ja w Polsce nie mieszkam od 30 lat, a i wczesniej mialam zasade - umiesz liczyc, licz na siebie.
Pomyslow na idealne panstwo bylo tysiace, tylko zaden z nich w praktyce sie nie sprawdzil.