Zauważyliście? Dlaczego to właśnie USA próbują wpływać na losy świata i go nawracać?
Powodow moze byc wiele
Np ekonomiczny - przemysl zbrojeniowy US A znajduje zbyt
Prestiżowy - sa znsni jako mocartwo od ktorego zakeza losy swiata , jaka to slawa i chwała…Przeciez nawet kosmici laduja zawsze w USA.
Do tego oczyeisty przetost ego aktualnego prezydenta …
Tak sobie kiedys wymyslili, że beda żandarmem świata?
Poza tym aktualnie są producentem broni, chyba najwiekszym na swiecie? Więc musza dbac o rynki zbytu?
Na nasze szczęście,to Amerykanie są żandarmami świata!!!
Byliśmy już pod sowieckim butem więc powinniśmy to doceniać!Niestety,pokolenia które to pamiętają,powoli odchodzą a do głosu dochodzi małoletnia fala idiotów…
Zresztą,o czym akurat Ty wiedzieć nie możesz, z racji pogardy do lektury,w Afryce perspektywa jest zupełnie inna.Tam takie pytania zadaje sie w odniesieniu do Chin i sowietów…Podobnie w większości rejonów w Azji…
W naszym interesie jest być jak najbardziej,proamerykąńskim krajem.Oni i tak nas nie widzą.Możemy sobie nie lubić tego czy tamtego ale i tak,na codzień,karmimy się niemal wszystkim co pochodzi z Ameryki.Od hot doga po Hollywood.Tak że,obłudę zostawmy za drzwiami.
Nie na temat?
Tak szczerze,DOPRAWDY?
Az tak proamerykanska to ja nie jestem. Ale biznes to biznes. Wole pod tym względem nawet wojenki celne niz "braterska pomoc gospodarczą "
Bo Chiny? To ciagle trochę niewiadoma co z tego “wyrosnie”. W ich historii i kulturze zdarzalo sie, ze zmiana władcy i nagle wszystko o 180° obrotu. Z ekspansywnej kultury Panstwo Srodka? Obecnie wyglada na to, że maja wiecej niz powinni, ale z drugiej strony?
Ich konstrukcje społeczne dla mnie wychowanej na zachodnim indywidualizmie i konkurencyjnosci? Amerykanskiech wzorcach demokracji? Bywaja zaskakujace.
Ale jak to kolega @benasek zauwazyl? Życie jest zagadką.
Ja tam nie narzekam, ze jankesi porzadku w jakis sposob pilnują. A, że jest tego coraz wiecej do pilnowania?
No to już inna sprawa.
Spotkałem jankeskich żolnierzy na Ławicy [nasze lotnisko].Fajna,wesoła ekipa choć w 80% latynosi i czarni.Tak do sierżanta…
Na zagajenie czasu nie było ale atmosfere zapamiętam!Było ich ponad 100…
Nie ma nic gorszego niż być pod obcym kulturowo,butem.My należymy do cywilizacji zachodniej i proponowałbym nie szukać dziury w całym!
W sumie to,nie bacząc nawet na cykliczne wcoorvienia,muszę odwołać się do jakiegoś starego argumentu @Bingoli…Lepiej być pod brukselskim butem niż moskiewskim.Tym bardziej że nasze obuwie nie kwalifikuje sie nawet pod pojęcie sandałów.
I z US jest dość podobnie.Jeśli nie identycznie.
Co z @benasek? Uwolnic benaska!
@benasek to wolny czlowiek, kto by więził kolegę???
On tylko nadmiaru polityki nie lubi…
Po prostu walka o strefy wpływów zarówno politycznych jak ekonomicznych. I tak hak napisał @collins02 to nie jest podporządkowywanie sobie tych krajów jak to robi Rosja. Tez wole amerykański but czy europejski niż wschodni.
Lepiej pojawiający się amerykanie niż ruskie,albo i nie-to zależy od preferencji politycznych każdego delikwenta
Ja tam preferencji politycznych miec nie moglam jak ruskie sie panoszyli po Polsce. I tak mniej niz to co bylo w DDR.
Bo Amerykanie przewodzą światu i m in dlatego są bogaci
A Rosja to trzeci świat i jej wpływy są ograniczone
Ale teraz możesz.I wtedy też mogłaś…
Wtedy to ja moglam wybrac emigracje wewnętrzną. Podstawowke trzeba bylo skończyć.
Problem w tym, ze czesc mojej rodziny z zaboru carskiego i rosyjski w domu bywal. Jako sposob porozumiewania sie, nie ideologia.
Więc udawalam na lekcjach, że nie odrozniam famila od rodina. I rysowalam karykatury nauczycielki ruskiego. Upieklo sie, bo to menda byla…
A preferencje polityczne? Zdrowy rozsadek, ale politycy nie sa taka opcja zainteresowani…
Z tymi ograniczonymi wpływami Rosji to bym polemizował bo po 1 cała masa trolli w internecie działa na ich polecenie w Europie oraz w USA za ich pomocą sterują ludźmi w innych krajach opinią publiczną Po 2 agenci FSB działający w wielu krajach na świecie po 3 opłacanie i kontrolowanie dyktatorów w Afryce oraz dyktatur wojskowych w tym również polityków z Europy oraz UE po 4 wszyscy nie tak dawno byli uzależnieni od ich gazu na terenie naszego kontynentu
Ruskie ciagle sa w ofensywie.
Nawet Trump sie przekonal, że z nimi tak latwo nie pojdzie. Inny stan umyslu.
Nie wszystkie kraje byly uzaleznione od gazu z Syberii, ale pomijajac zaszlosc historyczna krajow bloku wschodniego to Putin Niemcow zrobil w bambuko.
Dzieje się tak dlatego, że wiadoma nacja uczyniła sobie z USA trampolinę do bezmyślnego panowania nad ludzkością..
Powiedzial co wiedział…
A nie wydaje wam się że Amerykanie węszą w wojnach biznes i stąd to zainteresowanie? Broń, surowce
Nie oni jedyni…
I prochu nie wymyślili