dokąd idziesz Polsko

Gospodarzem jest rzad jako wladza wykonawcza. Sejn jest od stanowienia prawa, a wladza sadownicza od jego egzekwowania. Wydawaloby sie, ze to oczywiste, ale jak sie okazuje dla ludzi popierajacych wszelkie tyranie i dyktatury niekoniecznie.

2 polubienia

Ja wciaz nie umiem do konca zrozumiec tej polskiej sytuacji politycznej. Jawi mi sie to jako pomieszanie z poplataniem
I tylko sie dziwie ze funkcjonuje

Postepujaca entropia, jeszcze cos dziala, ale jak dlugo?

1 polubienie

Dziwie sie bo uwazam ze lepiej byloby glosowac na inna partie niz PiS.
Moim zdaniem Ta alternatywna partia chyba by sie lepiej starala o zapecze socjalne, aby ugruntowac swoja pozycje. Natomiast PiS juz nie musi nic robic, bo juz jest gorą. Teraz moze zaczac juz odbierac to, co dal aby wyjsc na swoje

3 polubienia

O to mi wlasnie chodzi, zeby tak bylo!

Niestety, gorzej sprzatac po dlugim narastaniu brudu, ale coz…

Faktycznie: mamy to, na co zasluzylismy. W ostatnich miesiacach cos sie zaczelo wykluwac. Teraz mamy za to duzo czasu. I, mysle jednak, ze rewolucja bylaby droga najprostsza, osadzona w historii naszego narodu ale, nie najlepsza. Moze jednak lepiej nawzajem sie nie zabijac? A moze jestem idealistka…

@elsie po kolejnej kadencji nie będzie juz możliwe zwykłe posprzątanie. Trzeba bedzie zrobić taka rewolucją jak w 1989 r. Byc może nawet z rozlewem krwi, (obym sie mylił)

1 polubienie

Regulki to ja znam,7czylem sie tego jeszcze za czasow PRL.
Nic sie wiele nie zmienilo w tym temacie.
Chodzi mi o gospodarza z prawdziwego zdarzenia,
Parlament,wszystkich polakow,nie wybranej grupy.

Swietne, ale nie znalazlam zrodla…
I masz racje: najlatwiej sie smiac i dogryzac. I co to daje? Moze, na wzor Stanczyka, zamyslic sie gleboko…

1 polubienie

W filmie POTOP,jest dial9g B.Radziwilla,ktory jasno,to tlumaczy.
,Rzaczpospolita,to kawal sukna,i kazdy patrzy,by go jak najwiecej urwac dla siebie’’
Ot i cala filozofia.
I mysle,ze opozycja zrobi wszystko,by nawet najlepsze posuniecia sie nie udaly.
Parlament,to swego rodzaju Targowica.

1 polubienie

Widac ludzie sie boja… A poza tym koscielne agitki tez skutkuja. A co do partii alternatywnej: tez sie boja, bo obieca i nie da! Bledne kolo…

2 polubienia

Tez tak poczatkowo myslalm. Zaczelam sie jednak zastanawiac. I. obysmy sie mylili!

Podpisalabym sie pod tym co twierdzisz, zwlaszcza ostatnie 5 linijek

To jest wlasnie to co napisalam do elsie przytaczajac fraszke (zobacz ponizej)
Smiech zeby byl konstruktywny nie moze byc blazenski

2 polubienia

A ja w dalszym ciagu sadze, ze nawet konstruktywny smiech nie pomoze. Ale to tylko moje zdanie.

1 polubienie

Mysl piekna ale punkty,ze szczegolnym podkresleniem punktu 3,tego spoleczenstwa nie dotyczą…
Niby te 61% to wyrazny postep ale to wciaz 12 milionow ludzi ktorzy maja to wszystko tam gdzie slonce nie dochodzi…
A zapamietywanie jest chyba najczesciej wyszydzaną postawą.Dominuje raczej bagatelizowanie wykroczen swoich oraz demonizowanie wykroczen przeciwnika.
Jak w przedszkolu.

2 polubienia

Nie sposob nie przyznac Ci racji. ale: jesli chodzi o punkt 3. to, moze jestem naiwna, ale wierze ze jednak mozemy pojsc jeszcze wyzej. A postawa przedszkolna kroluje. Tylko, poniewaz jestem czlowiekiem mocno starej daty i starego trybu wychowania uwazam: jesli przedszkolak popelnia TE SAME bledy i ma gdzies tlumaczenie, to nalezy dac mu w tylek. Moze na razie nie zrozumiec ale przynajmniej zapamieta. A porazki jednak bola. Moze w tym bolu cos madrzejszego sie urodzi.

1 polubienie

No to jak chcesz im dac w tyłek?

1 polubienie

Nie chce. Sama juz dostalam, jak oni… Moze dlatego zaczelam wiecej myslec?

To nie smiech blazenski,to gowniarstwo.
Mozemy miec rozne zdania,ale szanujmy sie.

2 polubienia