Domy za złotówkę

Tylko ta kategoria pasuje do artykułu. Nie wiadomo - śmiać się czy płakać :thinking:

Artykuł napisany przez durnia. Projekty będą kosztowały miliony a zostaną udostępnione za 1pln. A zrobi je oczywiście znajomy królika.

Myslam, że dom za zlotowke jest do remontu :joy::joy::joy:

1 polubienie

A ja tak sobie myślę, że idźmy dalej… Rząd też powinien być za złotówkę, bo ci ludzie też tak jak architekci kształcili się za pieniądze ogółu. Przykład idzie z góry niechże więc “zaświecą” przykładem :wink:

Kolego za złotówkę to ja wezme każdy

Umówmy sie na wdowi grosz

Jeśli architekt zrobił projekt prostego, jak widać domu, zarobił na nim za wielokrotną sprzedaż projektu, to teraz tylko odcina kupony od wcześniejszej pracy. Podobnie jak z muzyką, filmami. Może tantiemy już go nie interesują - taki społecznik :slight_smile: A może projekt był wykonany ileś tam lat temu i już nie obowiązują go prawa autorskie w pełni? Ten dom ze zdjęcia bardziej przypomina altanę, niż budynek mieszkalny, ale w altanach ludzie też mieszkają. Wykonawca musi każdorazowo włożyć kawał pracy, projektant nie.
P.s. artykułu nie czytałam, nie zrezygnuję z adbloka, a bez tego się nie da. Odniosłam się tylko do pytania i zdjęcia.

1 polubienie

No własnie. Projekt nie dom to 1
Za złotówkę zostanie udostępniony projekt ale architekt skasuje miliony i będzie to ktoś z PIS. A za dopasowanie projektu do działki już zapłacimy my. 70 m na dom to naprawdę niewiele jeśli by liczyć że to po obrysie to na dobrą sprawę wnętrza zostanie 55 m. Do tego wielka działka(droga) więc wątpię by było wielu chętnych. Obecnie na 1000 metrów buduje się 2 spore domy. Przepis przy okazji schrzani sen budowy takiego domku bo nie będzie można na całej działce nic więcej postawić.

Ten projekt z zdjęcia to nie ten dom. Dopiero mają ogłosić konkurs. Dodatkowo dom na zgłoszenie ma mieć płaski dach…

No wiesz… pewnie, że fajnie byłoby, gdyby wszystko było bezpłatne. Ale umówmy się: jak wszystko, to wszystko. Jeśli ktoś namęczył się, by coś stworzyć, to niech odcina od tego kupony. Dlaczego artysta ma być na innych prawach niż architekt? Przecież też zaśpiewał i nie śpiewa cały czas, napisał i wydał i nie pisze po raz drugi tego samego itp. W czym architekci są gorsi od nich?

1 polubienie

Do tego jest projekt wykonawczy i kosztorys

Ależ oczywiście! Stworzył projekt i ma prawo go sprzedawać! Wspomniałam o muzyce, bo tam po iluś latach utwór staje się już bezpłatnym dobrem publicznym. Może u architektów też tak jest? Nie wiem.
Pisałam, że może sam chciał, a może prawa autorskie wygasły. A może taki filantrop? Ja bym w czymś takim mieszkać na stałe nie chciała :slight_smile:

1 polubienie

A… to nie ten dom, rozumiem, ale po co autor wkleja zdjęcia nie adekwatne do treści artykułu?

Nie. W artykule rząd próbuje niejako “zmusić” (zmusić, to zbyt ciężkie słowo, ale przekonać) architektów, że powinni takie projekty robić i udostępniać za przysłowiową złotówkę, bo kształcili się na koszt podatników.
No chwileczkę - wszyscy kształcili się na koszt podatników, a teraz na ich koszt następne pokolenia się kształcą. I jakoś nikt nie ma ochoty na pracę za złotówkę.

1 polubienie

Racja, od dawna mówię, że sołtys, wójt, senator itp. - to powinny być funkcje społeczne. Powinny dostawać pieniądze na życie, ale … temat za długi, żeby rozwodzić się tutaj pisemnie :slight_smile:

1 polubienie

Czyli szukają filantropa :slight_smile:

1 polubienie

Klapki na oczy i wszyscy mają na głowie stanąć, by zrealizować ten ich “polski ład”.
A może inni mają inną wizję tego “ładu”?

1 polubienie

Uparcie autorzy wklejają domy z skośnym dachem do treści o domu z płaskim. Domek z zdjęcia to maleńki domek szwedzkiego projektu.

1 polubienie

Będzie patobudowlanka

Może nie rozumieją? Patrząc na ilość błędów popełnianych przez dziennikarzy (w internecie), wszystko jest możliwe :frowning:

1 polubienie