Łubudubu, łubudubu
@ata-ata, czyli wygonił Cię reżim Jaruzelskiego. To wyobraź sobie, że dziś jest bardzo, bardzo podobnie. A telewizja TVP - wręcz identyczna jak za czasów Urbana.
@okonek
U nas jest to ludnosc z Migrationshintergrund -em ( google tgo tlumaczy jako: pochodzenie migracyjne/zagraniczne)
@Bingola
Z tego co mi rodzina opowiada to by sie zgadzalo z tym co piszesz
Bingo ale na zachodzie też nie jest różowo. Czasem mają zamachy, szerzy się pedalstwo i multikulti
Co do wyjazdów to moją rodzinę w roku 1990 wygoniła chęć lepszego zarobkowania. Reżimy przetrwali.
Staram sie nie podgladac tej tv ale odnosze powierzchowne wrazenie ze za Urbana stala na znacznie wyzszym poziomie.
No fakt. Wtedy nikt by disco-polo do TV nie wpuścił!
U mnie nacinalidad to kraj pochodzenia, ciudadania obywatelstwo. Dotyczy to kazdego, kto nie urodzil sie w Hiszpanii i rodznie hiszpanskiej.
@Devil
Tak na powaznie to tu tez nie jest az tak dobrze jak sie w Polsce uwaza
Jestem tu juz dosc dlugo na tyle zeby to odczuc
Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma.
Ale za to teraz mają fajne studio. 3d.
Zenek wyznacza trendy w kulturze i sztuce.
I to by byla wg mnie najlepsza odpowiedz!
Zależy co weźmiesz pod uwagę. Jeśli politykę to na zachodzie ciężko znaleźć większy syf.
@Devil
POroblem w tym ze ani ja ani ty nie mamy obiektywnego porownania
bo ja siedze tu i wiem jak jest a Polska to dla mnie prawie zagranica ty w Polsce a zagranica dla ciebie to Niemcy
Uwazam ze trafnie to ocenil Scholl-Latour dwunarodowiec z miejscem zamieszkania w Niemczech i we Francji
Powiedzial on: “Jak jestem we Francji to zloszcze sie na francuska polityke, a gdy jestem w Niemczech to na niemiecka”
Mam świeże info na temat Niemiec od rodzinki. Nie narzekają. Do polszy czasem po kiełbasy wpadną bo mniej chemii ma.
Jak euro na złotówki zamienią to mają w Polsce bardzo tanie wczasy.
Trochę narzekają tylko na Turków i im podobnych bo to dzikie jakieś jest.
@Devil
Emigranci ekonomiczni na ogol nie narzekaja
Oni sa takze jedna noga jednak w Polsce i na ogol malo zintegrowani
Ale tacy co sa tu na stale i tak jak ja 35 lat i dluzej - to juz tak
Fakt. Moja babcia wciąż do lekarza musi z córką chodzić bo niemca nie ogarnia.
Tv to tylko Polonia. Kalendarz ma zawsze polski. Polskie święta. Żyje polską.
@elsie
To ty jeszcze nie spisz?
Elsie nie kura. Spać chodzi jak człowiek.
@Devil
Wlasnie wielu jest takich co niemieckiego prawie nie znaja
Nawet moja sasiadka Turczynka jest tu juz okolo 50 (!) lat a niemiecki ma taki ze trudno ja zrozumiec tv tylko turecka
A ja jako ten trzeci chyba sort prawie wszystko po niemiecku