@Devil
Ostatnio pisala ze okolo 18.00
W UK też wielu Polaków nie gada po angielsku. Trzymają się w gettach.
@okonek, @ata-ata, @collins02, @birbant i inni wyjazdowi.
Jakie problemy dzielą obecnie społeczeństwo w waszych krajach?
Polaków dzielą sądy.
Jakzes wlazla miedzy wrony…
Swoja droga to moj kontakt z polskim to ksiazki i komputer. Polonia tu prawie nie istnieje, jakies kolko rozancowe swego czasu przy tzw. polskiej parafii dzialalo. Parafia sprowadzajaca sie do jednej mszy w tygodniu i odmowy zorganizowania swieconki kilka lat temu. Bo kto mial to na Wielkanoc do Polski, a dla trzech koszyczkow to pan na wlosciach przyjezdzac nie bedzie. Mi to wszystko jedno czy swiateczne jajeczko i szynka poswiecone, ale znajomym nie. W koncu pokropil lokalny ksiadz. Zwyczaju nie znal, ale sie przystosowal. Drugiego “polonijnego” podejscia nie robilam.
@okonek
i inni
Ktos nam tu zaczyna odstawiac juz numery?
Czy tylko ja to widze ?
Pustych kilka stron
Dopiero sie ponownie zalogowalam, z telefonu co prawda, ale nie widze niczego nienormalnego.
@Devil
Podzial jest glownie na (uproszcze to): FDP-owcow i SPD& Co - to znaczy na tych co krzycza Niemcy (tylko) dla NIemcow i na tych co popieraja Merkel (choc tak naprawde to i oni nie sa zadowoleni z obecnej polityki) w polityce uchodzcow. To jest bardzo powazny problem…i wymaga dluzszych wyjasnien. Bo cos tu poszlo nie tak. Zbyt wiele (nieslusznych i niezasluzonych) przywilejow dla tak zwanych uchodzcow, ktorzy tak naprawde uchodzcami politycznymi nie sa - to powoduje bunt i nasilenie sie nastrojow nazistyczno-rasistowskich. Na szczescie powoli od tych przywilejow dla uchodzcow i przyjmowania ich -sie juz odchodzi (takie mam wrazenie)
A ci “uchodzcy” to prawie zawsze mlodzi chlopcy ktorych gmina wyposaza w mieszkania, smartfony i oplaca wszystko a tymczasem oni maja w doopie prawo niemieckie i czesto zachowuja niestety jak agresywne dzikusy, rozrzucaja wszystko w sklepach, skacza w parku po lawkach puszczajac super glosna muzyke z aparatury najnowszej (skad oni na to maja???) - a Niemcy sie nawet boja zwrocic im uwage, bo zaraz slysza w lamanym niemieckim (tak naprawde uchodzcy nie wykazuja checi do nauki jezyka) ze Nazzi raus!!! (precz z nazistami)
Drugi problem to granica pomiedzy bogatymi a ubozszymi - i ta granica sie powieksza. Bogaci coraz bardziej sie bogaca a reszta staje sie coraz biedniejsza
Wg mnie to glowne problemy
Pomiedzy twoja odpowiedzia
a moja jest caly ciag PUSTEJ strony/stron!!!
W Anglii podzial polityczny,choc dosc mocny,nie dzieli bo nie zajmuje nadmiernie uwagi.I nie dotyka zadnych swiat jak chocby koniec wojny czy temu podobne.Az pąsowialem ze wstydu gdy w listopadzie transmitowali obchody gdzie wszyscy szli reka w reke…U nas to wykluczone jak widac kazdego roku…
Taka prawicowa partia dostala sie do tutejszego sejmu. Halasliwi usiluja wrocic do frankizmu, ale chyba nie przejdzie, bo na razie jako ultraprawica zra sie z partia tradycyjnie prawicowa, centroprawica dogorywa, ale to umozliwilo parti centrolewicowej i umiarkkowanej lewicy dogadac sie i stworzyc pierwszy w histori Hiszpanii rzad koalicyjny.
A czeka problem naprawde powazny jakim sa republikanskie i separystyczne zapedy Katalonii. Mlyn na wode dla prawicowcow wlasnie, co to Ebro z braku Wisly kijem chca zawracac.
Na razie najbardziej halasliwie oprocz swojego pojmowania konstytucji bronia modelu rodziny katolickiej oczywiscie, zagrozonej wychowaniem seksualnym w szkole i atakowaniem ustawy o przemocy macho (to juz specyfika kulturowa - gdzie glownie dotyczy problemu samcow i nie dotyczy tylko przemocy rodzinnej czy partnerskiej, ale rowniez gwaltow w tym zbiorowych i ogolnie traktowania kobiet - oczywiscie dotyczy to okreslonych srodowisk, ale niestety licznych. A imigracja muzulmanska czy poludniowoamerykanska problem poglebia.
@okonek
O tych hiszpanskich problemach nawet u nas bylo glosno
A co do tych pustych stron to juz wszystko w porzadku, nie wiem czy ty cos poprawilas, czy to samo zniknelo (komputery maja swoje humory - jak sie przekonalam)
Moze problemy z transmisja?
@okonek
Hmmm, o tym nie pomyslalam
To ten orkan moze?
Jak sa tego typu zaklocenia to czesto pomaga wylogowanie i ponowne zalogowanie.
Jako minimum dziennik zawsze oglądam, lokalny i “narodowy”, poza tym używam Google News z kilkoma słowami kluczowymi, no i śledzę rynki. Z resztą zarówno w portalach lokalnych jak i polskich z reguły czytam nagłówki i podsumowania, zanim się zagłębię.
@Szczery_do_BULU
A jak dlugo juz jestes za granica?
Z internetu i z tv,wszystko oczywiście w języku polskim. W ogóle nie śledzę wiadomości i newsów francuskich. Raz na ruski rok przejrzę gazetę corse matin i to wszystko.
Nie mam polskiej tv,angielskiej zreszta tez.Wchodze na onet,wp.Jesli chodzi o Anglie,codziennie mam na tel.najwazniejsze wiadomosci.Moja miejscowosc-z fb.wiem,w ktorych dzielnicach bylo wlamanie,gdzie ukradli samochod i gdzie byl wypadek i jest akurat korek itp.
Koniec
finito
ende
the end…na dzisiaj dosc pytamy. Zaplanowalam sobie godzine tylko i co?
Biore sie za porzadki.
Zobaczymy co mam jeszcze dzis w planie…