chodzi Ci o polskie potrawy? nie zamierzam z nich rezygnowac.
z wedlin tez nie, bo tutejsze dobre, ale tylko te tradycyjne peklowane i suszone,
szynka to nawet kolo szynki nie lezala, a wedzenia jedzenia prawie nie znaja
sprawa braku porzadnego drewna, bo na łętach winogronowych czy cytrusowych galeziach nie uwedzisz.
za to sery maja swietne.
Nie pojade nigdy tam gdzie nie ma polskiej wódki.
Wtedy Duldung dawali za sam fakt bycia Polakiem, ja trafiłem już po maju 87
To na czym polegała najlepszość wypowiedzi Imć Wiszniewskiego ws. Smoleńska? Jest dużo filmów Mankella w wersji polskojęzycznej. A ten o Afryce w największym skrócie czym się wyróżniał?
a kto Ci powiedzial, ze nie ma?
z dostawa kurierem do domu jest.
@okonek
@Devil
No wlasnie tych polskich wedli to mi tu najbardziej brak.
Chociaz jak ostatnio bylam w Polsce to juz dobrych trzeba bylo szukac. Najlepiej mi smakowala szynka “pod tytulem” szynka jak z PRLu
@Devil
Polska wodke znajduiesz chyba wszedzie, nawet u nas jest w marketach
Ja zostaję w polszy. Do polexitu. Potem wyjade do niemiec bo wolność kocham i rozumiem.
@harmonik
Wiszniewskiego nie bede przytaczac bo to za dlugie a ja juz nie mam czasu
Mankell pisal tez powiesci kryminalne wiec tych filmow jest sporo
A ten dokumentalny to jedyny w swoim rodzaju dokumentalny o tym jak firmy osiedlajac sie w Afryce (bo tanio) niszcza tam srodowisko naturalne i co za tym idzie byt tamtejszych mieszkancow. Celuje w tym firma Nestle, dlatego ja uwazam juz zeby ich wyrobow nie kupowac. Byl tez inny fikm na ten temat “lets´many” czy cos podobnego . to cos dla ciebie jak drapiezny kapitalizm w pogoni za pieniadzem rujnuje srodowiska naturalne
w Portugalii nie widzialam, ale za to mieli brazylijska trucizne zwana cachaça.
polska wodka jest wszedzie.
Do Polski tylko wietnamcy i ukraińce przyjeżdżają. I cyganie.
W sprawie katastrofy smoleńskiej da się event sprowadzić do dwóch opcji. Jedna opowiada się za katastrofą, druga za zamachem. Nikt myślący nie opowiedziałby się za zamachem.
Ale co ma smoleńsk do tego tematu?
Harmonik ogarnij się.
Puknij się, to może zaskoczysz, że odpowiedziałem na wpis ata-aty.
kolega @harmonik to niczym Katon Cenzor Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Wiadomości ogólne zarówno z Polski, z Anglii czy ze świata czerpie z TV, internetu etc Politykę skrzętnie omijam bo już dawno nauczyłem się nie przejmować rzeczami na które nie mam wpływu. Pracuje, zarabiam, wypoczywam i się rozwijam…płynę z prądem i dobrze mi idzie.
He, he, to tak przed zaśnięciem…
Dzień dobry Atka!
Chyba tylko tej książki Mankella nie mam…