Drodzy pytamowi emigranci ekonomiczni

chodzi Ci o polskie potrawy? nie zamierzam z nich rezygnowac.
z wedlin tez nie, bo tutejsze dobre, ale tylko te tradycyjne peklowane i suszone,
szynka to nawet kolo szynki nie lezala, a wedzenia jedzenia prawie nie znaja
sprawa braku porzadnego drewna, bo na łętach winogronowych czy cytrusowych galeziach nie uwedzisz.
za to sery maja swietne.

1 polubienie

Nie pojade nigdy tam gdzie nie ma polskiej wódki.

1 polubienie

Wtedy Duldung dawali za sam fakt bycia Polakiem, ja trafiłem już po maju 87 :wink:

1 polubienie

To na czym polegała najlepszość wypowiedzi Imć Wiszniewskiego ws. Smoleńska? Jest dużo filmów Mankella w wersji polskojęzycznej. A ten o Afryce w największym skrócie czym się wyróżniał?

1 polubienie

a kto Ci powiedzial, ze nie ma?
z dostawa kurierem do domu jest.

@okonek
@Devil
No wlasnie tych polskich wedli to mi tu najbardziej brak.
Chociaz jak ostatnio bylam w Polsce to juz dobrych trzeba bylo szukac. Najlepiej mi smakowala szynka “pod tytulem” szynka jak z PRLu

@Devil
Polska wodke znajduiesz chyba wszedzie, nawet u nas jest w marketach

2 polubienia

Ja zostaję w polszy. Do polexitu. Potem wyjade do niemiec bo wolność kocham i rozumiem.

1 polubienie

@harmonik
Wiszniewskiego nie bede przytaczac bo to za dlugie a ja juz nie mam czasu
Mankell pisal tez powiesci kryminalne wiec tych filmow jest sporo
A ten dokumentalny to jedyny w swoim rodzaju dokumentalny o tym jak firmy osiedlajac sie w Afryce (bo tanio) niszcza tam srodowisko naturalne i co za tym idzie byt tamtejszych mieszkancow. Celuje w tym firma Nestle, dlatego ja uwazam juz zeby ich wyrobow nie kupowac. Byl tez inny fikm na ten temat “lets´many” czy cos podobnego . to cos dla ciebie jak drapiezny kapitalizm w pogoni za pieniadzem rujnuje srodowiska naturalne

2 polubienia

w Portugalii nie widzialam, ale za to mieli brazylijska trucizne zwana cachaça.

1 polubienie

polska wodka jest wszedzie.

3 polubienia

Do Polski tylko wietnamcy i ukraińce przyjeżdżają. I cyganie.

1 polubienie

W sprawie katastrofy smoleńskiej da się event sprowadzić do dwóch opcji. Jedna opowiada się za katastrofą, druga za zamachem. Nikt myślący nie opowiedziałby się za zamachem.

1 polubienie

Ale co ma smoleńsk do tego tematu?
Harmonik ogarnij się.

2 polubienia

Puknij się, to może zaskoczysz, że odpowiedziałem na wpis ata-aty.

kolega @harmonik to niczym Katon Cenzor Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

2 polubienia

Wiadomości ogólne zarówno z Polski, z Anglii czy ze świata czerpie z TV, internetu etc Politykę skrzętnie omijam bo już dawno nauczyłem się nie przejmować rzeczami na które nie mam wpływu. Pracuje, zarabiam, wypoczywam i się rozwijam…płynę z prądem i dobrze mi idzie.

2 polubienia

He, he, to tak przed zaśnięciem… :joy:

1 polubienie

Dzień dobry Atka! :joy:

1 polubienie

Chyba tylko tej książki Mankella nie mam…