Czyli polska niewiele od reszty odbiega. Szkoda że nie ma tu nikogo z Rosji i USA. Ci wielcy też mieliby coś do powiedzenia. Kontrasty.
A jakiego języka używacie na co dzień częściej? Polskiego czy tamtejszego?
@Devil
Ja na codzien niemiecki!
Bo jak mam sie porozumiewac w urzedach, w bibliotece, na spotkaniu znajomych…
Polski tylko z synem (niech sie uczy) i na pytamy
Po alkoholu i przy alkoholu dogadasz się z każdym na świecie. Wszędzie tak samo można dostać w mordę.
Nie tylko media mówią. Zwykli ludzie w Niemczech często mnie pytają co się u nas dzieje. Odpowiadam im w ogromnym skrócie, że obecnie kraj jest podzielony jak nigdy dotąd i by mnie z tymi co teraz przy korycie i ich partią nie kojarzyli …
Na koniec dodaję, że każda sraczka ma swój koniec, tak i ta też będzie mieć …
Jeśli o mnie chodzi to najczęściej rozmawiam w języku polskim,małżonek też ale dzieci zdecydowanie po francusku. Po polsku mówią wtedy jak rozmawiają z nami-rodzicami no i jak mają kontakt np. z moją rodziną. Będąc w Polsce na wakacjach też głównie po francusku rozmawiali.
wychodzac z domu przelaczam chip na hiszpanski.
tv i radio hiszpanskie, czasem polska trojka.
32 lata…
mi w listopadzie tego roku stuknie 30. ale ten czas polecial, ani sie czlowiek obejrzal.
Potwierdzam:)) @Devil
hiszpanskiego.
chociaz ksiazki wole po polsku, szybciej mi sie czyta.
Znam biegle aż 2 języki. Polski i śląski. W mowie i piśmie na dodatek. Głupio ci?
@okonek
@Szczery_do_BULU
To ja i tak najdluzej, 35 lat wlasnie mija odkad tu przybylam
a dlaczego mialoby byc glupio? z istnieniem innych jezykow niz polski jestem oswojona od dziecinstwa.
Języki w galarecie lubię. I znam.
wole ozorki na cieplo w sosie chrzanowym.
Polska, Polska Polska!!!
Żal że tak wielu naszych siedzi za granicą. Tylu ludzi zginęło za ten kraj.
Wybrali dawnych wrogów lub tych którzy tylko ulotki zrzucali kiedy byliśmy w potrzebie.
@Devil
Ja na szczescie nie zginelam, ale to ze mnie “wyprosili” tak jak i moich przyjaciol - nie bylo mile