Na Netflix wszedł długo oczekiwany film “Dwóch papieży” , który miałem przyjemność obejrzeć na TIFF (Toronto International Film Festival). W dniu premiery zachwyciłem się tym filmem. Obejrzałem na flixie, nadal jestem zachwycony. Jeżeli macie Netflix, proszę obejrzyjcie, i powiedzcie mi, czy się mylę. Film na razie ma 4 nominacje do złotych globów, ale według mnie zasługuje na więcej. Zgadzacie się???
W historii kościoła bywało dwóch papieży naraz, a nawet jednego razu, aż trzech.
I myślałem, że o to w filmie chodzi. Ale zajrzałem gdzie trzeba i teraz już wiem, że się myliłem. Muszę obejrzeć ten film.
Nie widzialem.Chyba za wczesnie choc wrocilem wlasnie z Polski i nie widzialem tego w kinach…
To film Fernando Mereillesa,brazylijskiego rezysera,tworcy "Miasta Boga"i chocby dlatego,film nalezy koniecznie zobaczyc.
Poza tym zapowiada sie obraz typowo aktorski,co bardzo w kinie lubie.
Czytalam ttlko recenzje. Tym tazem nie chodzi o antypapiezy
Chociaz i taki ponoc wspolczesnie urzeduje. A nawet dwoch. Jeden w Hiszpanii drugi w USA.
Obaj z pogladow zarwardziali lefebrysci.
Ten hiszpanski, zmarly w 2005 to byl ciekawy ekskomunikowal obu Janow Pawlow, krola Hiszpanii, kanonizowal Franco dodajac mu do towarzystwa Kolumba.
Urzedowal jako Grzegorz XVII. Jego nastepca jest Piotr II, postac juz nie tak barwna. Ich “watykan” widzialam, ale niestety tylko przejazdem - niezly Disneyland.
A film trzeba bedzie obejrzec. Choc to tylko film…
Bractwo Piusa X, czyli lefebryści są schizmatykami, a w przypadku antypapieży, nie było schizmy.
Co do oficjalnej listy anrypapiezy to konczy sie ona bodaj w XV czy XVI wieku. Potem sa wichrzyciele, schizmatycy i uzurpatorzy. I wcale ich tak malo nie bylo,
Na metrażu mam uzurpatora i wichrzyciela… Teraz śpi po nocnych harcach, ale zaraz zamelduje się do michy.
A to w kinie tego nie bedzie???
Lub aż film.Okaże sie.
Odnośnie dwóch papieży (przepraszam, że nie na temat, ale jakoś mnie tak naszło)
To tak również o manipulacji statystyką.
A jak idziesz z psem to oboje macie statystyczne po 3 nogi
A z dwoma psami?
To juz ciekawiej, bo wszyscy maja po 3,333… nogi
Biorąc pod uwage zargonowe okreslenie policjanta moga miec po dwie
Najpierw wiedźmin.
Raczej nie. Może w małych kinach studyjnych, tak jak “Irlandczyk”,
Ale Benedykt nie mieszka w Watykanie
Co nie zmienia faktu, że statystycznie mieszka jeden na kilometr kwadratowy
I to mi przypomniało stary suchar z czasów PRL, gdzie do dwóch milicjantów z psem podbiegł młodzieniec i zaczął psu pod ogon zaglądać, Na pytanie milicjantów co robi, powiedział, że kolega mówił, że widział psa z dwoma chu…ami
Benedykt mieszka w Watykanie konkretnie od historycznego ustąpienia z urzędu w 2013 roku mieszka w rezydencji w Ogrodach Watykańskich. zrodlo: Radyjo Maryja.
nawet dwa hektary czegos w rodzaju lasu tam maja.
Franciszek tez mieszka na terenie Watykanu w Domu Swietej Marty - w przeciwienstwie do poprzednikow nie korzysta z apartamentow papieskich i zywi sie “ze wspolnej miski” w miejscu zamieszkania - co pewnie cieszy pozostalych, bo jak znam zycie poziom wyzywienia na pewno sie tam poprawil…
Tu nie chodzi o Benka, a o powierzchnię Watykanu.
W Watykanie o powierzchni 0,44 km2 mieszka 1 papież.
Więc na powierzchni 1km2 Watykanu statystycznie mieszka 2,27272727 papieży.
.proste.