Dzieje się!

Po emocjach,po świetnym meczu Hurkacza,mieliśmy dzisiaj skoki z Lake Placid.Wąsek w “10” ale punktowali dzisiaj WSZYSCY Polacy i chyba po raz pierwszy,nie było się czego wstydzić!!!
Wczoraj czy dzisiaj rano,polscy saneczkarze na MŚ,pokazali się od dotąd nieznanej strony i sięgnęli po 5 miejsce w sztafecie mieszanej!Szkoda że tego nikt nie pokazuje…
Nasze panczenistki a także panowie,punktują co tydzień w PŚ.Do tego snoboard czy short track…
I tylko żal że w klasycznych konkurencjach zapaść trwa…
Ja najboleśniej znoszę brak naszych w dwuboju klasycznym choć mamy naszą Ole Król,jedynaczkę…O biegach nie wspominając bo to już tragedia…Co na to pani J.Kowalczyk?Tyle pięknych słów padło w ciągu ostatnich 4-5 lat…
I jeszcze zapaść biathlonowa…Moja ulubiona konkurencja zimowa…Panie jakoś czasem sobie radzą choć do czasu choćby Magdy Gwizdoń czy Weroniki Nowakowskiej,bardzo nam dzisiaj daleko…Smutne.
Takie z czapy podsumowanie po kolejnym weekendzie,Bez narciarstwa alpejskiego bo owo nie cieszy sie jakoś sympatią mediów i tym razem,nie wiem nic…
Gdzie my w tym wszystkim jesteśmy?
W skokach wciąż w czołówce bo miejsce od 5-8 to w każdej dyscyplinie,czołówka…
Tylko że…Norwegow jest ledwie kilka milionów a skoczków,mają co dekade,zmieniajacych sie 10-15.Podobnie Słoweńcy czy Austria…Zaraz po nich Niemcy.A potem wszystko jest możliwe…My jednak zamiast wskoczyć w te luki,śpimy i przyklepujemy fakt że od 15-20 lat,mamy nie wiecej niż 5-8 skoczków,z których do walki nadaje sie może 3-4.Narod 40 milionowy,podobno skokami zafascynowany…No bo bez nas pewnie siepacze w komitetach olimpijskich,już by skoki zaorali…I ten nasz potencjał jak zwykle idzie w piz-du bo najgorsza z wszytkich ludzkich cech czyli obojętność spasionego nieróbstwem mieszczucha przed tv,dominuje i to bez wysiłku.
Słowa powyższe piszę na tzw.“świeżości”,bez głebszych analiz wyników…Ot,pobieżna ocena rezultatów i to zapewne,nie wszystkich…
Z braku czasu ale i …troche z premedytacją.Bo może ktoś się nie zgadza i coś powie? :joy: :wink:

2 polubienia

Tymczasem Eurosport, który mam pokazywał jakiś konkurs kontynentalny w skokach. Tenisa, póki co też nie mam. Dopiero od kwietnia będę miał pełen wybór tego, co chcę oglądać. Hurkacza oglądałem na telefonie córki. Podobnie jak 2 tygodnie temu skoki.

2 polubienia

Tymczasem,co?
Bo Eurosport,chyba w niektorych krajach,oddaje pałeczkę TNT Sports.Jeszcze tej zimy…Jak to bedzie wyglądało,pojęcia nie mam.Zostałem jedynie przez Virgin Media,uprzedzony…
Puchar Kontynentalny bywa bardzo ciekawy.Dzisiaj Maciej Kot wygrał!
Od 3 tygodni skacze ponoć,coraz lepiej…Ale tego nie da sie upolować… :exploding_head: Zapewne dlatego że jakiś kutas w gangu,zadecydował że ważniejsze są skoki po muldach.Po prostu współczesny debil-odbiorca nie reaguje na nic co trwa ponad 15 sekund.
Tylko coorna,za tv płacą także i inni.I najczęściej ci co pracują i zarabiają.A nie jamochłony czy szczyle na garnuszku!!!

1 polubienie

A do tego Magda Fręch toczy heroiczny bój w Dosze,z Beatriz Hadad-Mią…I wygrała pierwszego seta do 4,mimo iż było juz 0:3…
Magda w tym sezonie,NA RAZIE,jest zupełnie nieprzewidywalna…
Mam podgląd ale też tylko 2 ręce i 1 parę oczu :roll_eyes:

1 polubienie

Muszę to jakoś przecierpieć do nowego operatora, a tego będę miał w kwietniu. Będzie tam cały zakres tv polskiej ze wszystkimi transmisjami plus bardzo szeroką gamę innych światowych kanałów sportowych. Przyjąłem tę ofertę, bo bardzo mi się podobała. Teraz pozostaje mi szperanie po niemieckich stacjach, które mam w zasięgu i holenderskich. Nie mam teraz siatkówki, ale ręczną łapię na niemcowni, także i skoki, ale to są jakieś kanały lokalne i nie zawsze to się udaje. Liczyłem, że w Niemczech złapię skoki, niestety…, kicha. Tam gdzie mogę dosięgnąć, nie transmitowali.

Qrva, nie mam Dohy…, szlag by to trafił.

1 polubienie

Na Sky-u…Ale to też nic pewnego bo mogą przerwać jak na Eurosprocie gdzie tydzien temu,w programie były skoki a pokazywali pieprzony bilard!!! :exploding_head:

1 polubienie

W drugim secie jest 2:3 dla Brazylijki ale to Magda weszła teraz na szybsze obroty!
Cholernie dobry gem!!!
Magda chwilami gra jak nie ona…Owszem,pewnie znowu coś spieprzy ale chwilami jest niesamowita!
3:4…Walka na…przełamania…
Haddad-Maia wygrywa 6:3 w drugim secie…Będą teraz nerwy :joy:
Ech dziewczyny…Byłoby smutno bez Was :roll_eyes: :wink:

Set 3.
2:0 dla Magdy!
Pytanie,co dalej… :joy:
Przełamanie było jednak piękne.Mimo asa Beatriz…
3:0 dla Magdy i…Aż boję się głośno myśleć.Ale Magda gra na serio,bardzo dobrze!!!
4:1…Jeeest!!!To był długi gem.Brazylijka silniejsza ale Polka sprytniejsza.A i uderzyć potrafi…Nie poznaję Magdy!!!
5:2…I to jest teraz dla Magdy,prawdziwe wyzwanie!!!
Jest meczbol!!!

I jest 6:2…
Brawo Magda!!!
Pokaz dojrzałej i konsekwentnej gry.
Malutko głupich błedów,co przecież jest stałą każdego meczu tenisowego…
Magda weszła w sezon jakby rozkojarzona,przegrywająca pierwsze sety nawet do zera…Ale dzisiaj mieliśmy pokaz świetnej gry.Nie waham sie powiedzieć,na poziomie top-20,jeśli nie wyżej.

2 polubienia

Pisze z tel Doha.
Iga w I seta wygrała z Sakkari 6:3 a w II prowadzi 4:0. 6:2. :+1:

Wrażenia wieczorem.

2 polubienia

Linnette - Kurdemietowa 3:6 6:0!!! 6:4 :+1: :grinning:

W następnej rundzie Linnette - Fręch. :man_shrugging:

A Iga z Noskovą lub Putincewą.

3 polubienia

Sakkari to typowy wybryk ostatnich lat.Jak Raducanu czy Kenin.Jednorazowy wyskok a potem równia pochyła…Brawa dla Igi.Nie marnowała czasu.

1 polubienie

Szkoda by była bo obie Magdy grają dobrze…
Stawiam,pod wpływem tego co widziałem,na Fręch.

1 polubienie

Oglądałeś mecz Igi?

Nie.Dzisiaj mam wolne i musiałem porobić mnóstwo rzeczy,z bankiem i zakupami na czele.Jestem od godziny w domu…

1 polubienie

No to Ci powiem, że Iga zagrała bardzo dobrze, a cztery pierwsze gemy II seta wręcz genialnie.
Zaczęło się nieźle, Iga popełniając mniej błędów od Sakkari wygrała dwa gemy, przełamując w drugim. Ten początek to było obdarowywanie się wzajemne punktami. A później Idze się zacięło, Sakkkari zaczęła grać, naprawdę świetnie i zrobiło się 2:3 a ja zacząłem wpadać w panikę, bo Iga waliła skuchę za skuchą. Jednakowoż Iga wreszcie odpaliła, Greczynka utrzymała poziom i zrobił się świetny tenis. Iga, jednakowoż zawsze stawiała kropkę nad “i” i dojechała do wygranej.
Pierwsze cztery gemy II seta, to koncert Igi, biła soczyście, mocno i celnie ganiając rywalkę po korcie. Było dużo pięknych wymian, obie odbierały niemożliwe piłki, ale to zawsze Sakkari kończyła autem, rzadziej w siatkę. U Igi w tym fragmencie błędów mniej niż na lekarstwo. W piątym gemie Iga dostała zadyszki, miała piłkę setową, nie utrzymała. Następny gem też pod znakiem zaciętej walki dla Igi na przewagi. Potem odwrotnie, na przewagi wygrała Sakkari, a na koniec przy swoim podaniu Iga także na przewagi wydarła seta i wygrała mecz. Trzeba przyznać, że Greczynka, naprawdę grała bardzo dobry tenis i w końcówce, w tych czterech ostatnich gemach zmusiła Igę do intensywnego wysiłku.

1 polubienie

Na Igę kazda sie mobilizuje.A potem gra piach…
Nie mam nic do Greczynki…Takich jest ze 20 i każda chce wygrać.Ale nie spodziewam się jakiego przełomu czy powrotu z jej strony.

1 polubienie

Też nie sądzę by czego w tourze dokonała. Ale w meczu z Igą pokazywała bardzo dobry tenis. Jeszcze nie wiem z kim Iga się zmierzy. O zaszczyt przegrania z Polką walczyć będą kandydatki Putincewa z Noskovą. :rofl:

1 polubienie

Podobno Julia jest w wybornej formie!Ciekawe…Gdyby wygrała z Noskovą,bedzie jeszcze ciekawiej :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Magda Fręch i Magda Linette…Na razie Fręch prowadzi 3:0 a ja znowu nie zobaczę :face_with_raised_eyebrow:

2 polubienia

Witam Panów,
Na razie jak dla mnie Fręch robi lepsze wrażenie. Zobaczymy, co wymyśli na nią Linette. Chociaż zrobiło się tylko 3-2 tylko dla Fręch

2 polubienia