Nawet nie muszę zgadywać U mnie było tak z psem.
A z rybkami, to miałam szczęście (w nieszczęściu) Bokka. Syn był wówczas mały, no i wiadomo kto… Za wcześnie kurczę, za wcześnie…
To właśnie największy błąd hobbyakwarystów. Sprzątanie akwarium.
Do akwarium, zwłaszcza słonowodne go, najlepiej nie wsadzać nawet palca. Należy stworzyć takie warunki, by swoją drogą zamknięty system, samoistnie się oczyszczał.
Harmonia i równowaga biologiczna to podstawa.
.resztę zalatwią pożyteczne bakterie, które od czasu do czasu wlewa się do akwarium.
Tak sobie myślałam, że to słonowodne, jak zobaczyłam krewetkę i kraba.
Masz dużą wiedzę na ten temat, ale to w końcu są Twoje pieniądze, bo podejrzewam, że to wszystko tanie nie było.
Zrobiłeś to koncertowo od projektu poprzez wykonanie do efektu końcowego.
Jeszcze raz wyrażam mój podziw
Dlatego napisałam, że mało profesjonalne teraz zabrałabym się za to w zupełnie inny sposób.
Uwierz mi, widziałem bardziej koncertowe akwaria.Mojemu daleko do doskonałości.
.choć oko cieszy.

Uwierz mi, widziałem bardziej koncertowe akwaria.Mojemu daleko do doskonałości.
.choć oko cieszy.
Oglądam czasami taki program (“Projekt akwarium”) o projektowaniu akwariów i wykonaniu na zamówienie. Oni też czasami robią słonowodne i fascynuje mnie jak dobierają ryby do kubatury.
Oto moje dwa czworonożne urwisy, akurat tutaj złapani “in flagranti”,
A to z okazji dnia pszczoły …
Tak może wyglądać akwarium, gdy opiekun będzie zbyt opiekuńczy.
Walczylem ze zlosliwymi cyjanobakteriami trzy tygodnie. Życie w akwarium zamierało.
.wygrałem tę walkę.
Urwiski sa super
A jak sie nazywaja?
Tigul i Mroczka
Ale widoki piekne
Nie ma to jak koty
A teraz śpi na oknie. Zwłaszcza na parapecie.
A tutaj masz wszystkich ludków na Ziemi, łącznie z tymi, którzy dopiero co się urodzili (z podziałem na kontynenty)
To z okazji Twojego pytania - ilu nas jest.

Tak może wyglądać akwarium, gdy opiekun będzie zbyt opiekuńczy.
Walczylem ze zlosliwymi cyjanobakteriami trzy tygodnie. Życie w akwarium zamierało.
.wygrałem tę walkę.
Ten fioletowy nalot to jakieś bakterie? Już doczytałam. Jakim sposobem dostały się do wody? Zbyt często ingerowałeś w to środowisko?
Dziekuje
Interesujace dane
Cyjanobakterie. Nawet większą ilość ślimaków nie dawała sobie rady, tak szybko się rozmnażały. Usuwanie mechaniczne też niczym nie skutkowało.
Całkowita wymiana wody i utrzymywanie jej kilka dni przy niższej temperaturze całkowicie wyeliminowała problem.
Cyjanobakterie pojawią się w akwarium przy zbyt dużym natężeniu fosfatów, a tych nie wyeliminujesz, bo są produktem ubocznym przemiany materii. Wydzielinami rybek i innych stworzeń żyjących w akwarium.
Są jak zielone glony w akwarium słodkowodnym. Stwarzając im warunki do rozwoju, nie bedą robiły nic, tylko się rozmnażały.
Z tego właśnie wydumałem sobie tezę o powstaniu zycia na Ziemi.
Powstały warunki ku jego zaistnieniu, to sobie zaistniało.
.nie miało wyjścia.
Czyli krótko mówiąc musisz sprawdzać pH wody, żeby problem nie nawracał.
Wiem co to walka z glonami, bo mam basen na działce i ile trzeba wysiłku, żeby woda była krystaliczna.
Tak, tylko w basenie nie żyją ryby, więc mam większe pole do popisu.
Najważniejsze, że się udało wygrać tę nierówną walkę.
A jak się pozbyć alg w akwarium słodkowodnym?
Pozbywając się akwarium?