Dzień dobry w Dniu Meteorologów

Dzisiaj mamy również:

• w Finlandii: Runebergin päivä (Runeberg: fiński poeta narodowy)
  • w San Marino: Dzień św. Agaty
  • Dzień Psychoterapeutów
  • Światowy Dzień Nutelli
    Poza tym gratulacje (+ kwiatek) dla @elsie z okazji wczorajszego jubileuszowego 100 wydania kulturalnego poranka!

image

Nooo, różyczka w “moim” kolorze, DZIĘKUJĘ :heavy_heart_exclamation: :heavy_heart_exclamation: :heavy_heart_exclamation:
A ja zaraz się zbieram na fizykoterapię.

Nutella to sama chemia

@Devil
To prawda, Oetkera wyroby tez
ale niektorzy sie juz do chemii przyzwyczaili

Na okologii będzie fajnie.

Jaka rozyczka? To zakamuflowana peonia

Nie wiem czy chemia wieksza niz normalna czekolada. Szklanki maja fajne, wytrzymale niczym musztardowki rodem z PRL.

@okonek
Oczywisie
@elsie pewnie zapomniala juz jak wygladaja peonie

Pić z tego ciężko. Wolę zwykle kieliszki. A najlepiej z gwinta.

@Devil
:dizzy_face:

Ja nie pisze o sloiczkach, nutella jest tez w mniejszych opakowaniach szklankopodobnuch.
A co do skladu? Ostatnio chwala sie, ze zrezygnowali z oleju palmowego, pewni na rzecz rownie zdrowej margaryny.
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/6Jb6E6-uqpS_PyaK7DYBo77Ripwd7GD9IpJ14PnAUGW-oSGtvRGbpbq7Xovn7HGBum_rkS0uprQMfn6bNc9TdcTJrgR2l4eX5zEJ1_e-nWY

A ile jest E?

Przy tym skldzie duzo byc nie musi. Tak najbardziej to mozna sie przyczepic do waniliny czyli sztucznego aromatu waniliowego, ale on jest tez w czekoladach, gdzie spis tych Ecostam ptrafi zajac polowe opakowania. Czy ciast - kupujac olejek wanilowy do domowych wyrobow dodajesz solidna dawke tej chemii. Ja cukier waniliowy robie zasypujac prawdziwa wanilie cukrem pudrem, po kilku miesiacach w szczelnym sloiczku jest swietny.
A te E to nie wsztystko wynalazki - to jest wykaz/certyfikat wszystkich srodkow dopuszczonych jako dodatek do zywnosci. Nie taki diabel straszny jak go maluja. E300 to na przyklad poczciwa witamina C czyli kwas askorbinowy uzywany jako przeciwutleniacz, uniemozliwiajacy rozwoj plesniakow i drozdzakow.

Devil

okonek
2h
Pić z tego ciężko. Wolę zwykle kieliszki. A najlepiej z gwinta.

Nie wybrzydzaj, bo przyzwoity człowiek to i z garści się napije…

Jeszcze tylko z buta nie piłem.

Z buta da radę, nawet z tenisówka, ale z klapków i sandałów, kicha…
Dlatego gardzę sandałami…

Co to za but z którego nie można się napić? Żal.

Warto szukać kompromisu

Oo…, i to jest przejaw rozsądku…

But jest jak piwo. Musi być pełny.