Dzień dobry w Dniu Nauki Polskiej

@birbant
Tak mniej wiecej podaje wikipedia niemiecka, ale bardzo zawile i szczegiolowo
A ty to swietnie ujales, skrotowo, zrozumiale i to co najwazniejsze
Wielkie dzieki!
Nalezy ci sie najlepsza z najlepszych odpowiedzi - ale najlepsza juz zajeta
Wiec prosze @okonek lub @Bocca-Lupo o kolorek a ode mnie masz medal:
image

3 polubienia

Nic specjalnego nie wyjawiłem. O Koperniku, to ja mogę cały elaborat napisać, np, że studiował w Krakowie, Padwie, Bolonii, Norymberdze i … we Wrocławiu. O zreformowaniu pieniądza, w tym, że był medykiem i leczył ludzi, że był świetnym reformatorem, nie tylko astronomem, ale i inżynierem. A także, duchownym i mógł zrobić wielką karierę, nawet jako biskup. ale zrezygnował z tego. Żył prawie całe swe życie w konkubinacie ze swą służącą, niejaką Anną Schilling i miał przez to kłopoty… Był też niezłym politykiem, docenianym przez polskiego króla, Zygmunta Starego.

Cieszę się, że zadowoliłem Cię poprzednim komentarzem. :blush:

4 polubienia

A egzaminy jakoweś,.składał w Ferrarze :smiley:

2 polubienia

Zgadza się, Umknęło mi to.

2 polubienia

malarzem tylko nie byl, to go pamietaja raczej jako astronoma nie tworce np. Mony Lizy, ale mam wrazenie, ze jako praktyk inzynierem byl lepszym od Leonardo. :wink:

2 polubienia

Nic nie wiadomo o tym , żeby projektował maszyny latające. Ale wiersze pisał. Ponoć, nienajlepsze.

3 polubienia

Jego autorstwa jest zasada, że “pieniądz gorszy wypiera lepszy”

2 polubienia

Tak, on to sformułował jako pierwszy, ale ta zasada znana była od starożytności głębokiej,
Napisał traktat w tym temacie, niejako ujawniając mechanizmy tej zasady.

2 polubienia

@birbant
To prawie wszystko moglam znalezc na stronach niemieckich, ale tak powiklali i pomieszali, ze mialam metlik w glowie i nie wiedzialam co do czego sie odnosi. Dlatego twoje odpowiedzi cenie: konkretne, zwiezle i zrozumiale!!!

1 polubienie

Na niektórych polskich stronach historycznych w necie też jest wielkie powikłanie i mylenie pojęć.

1 polubienie

Leonardo te maszyny narysowal, zrealizowac wowczas nie za bardzo sie dawalo z braku odpowiedniego napedu.
wiec raczej mozna go nazwac wizjonerem. mi chodzilo o praktyczne zastosowanie pomyslow. choc gdzies mi sie tlucze, ze leonardo zaprojektowal calkiem zgrabna twierdze mogaca zniesc ogien artyleryjski - ale czy takowa ktos zdecydowal sie wybudowac?
porownanie zreszta trudne - Kopernik byl bardziej matematykiem i to ukierunkowanym na zawody wymagajace jej zastosowania - astronomia, ekonomia, konstrukcje
Leonardo to bardziej myslenie przestrzenne, bliskie zegarmistrzowskiemu - i niewatpliwy talent plastyczny.
choc po obejrzeniu w dzialaniu camara oscura jego projektu (jest zialajaca w muzeum w Jerez de la Frontera) to nie wiem czy troszke sie nie podpieral technika przy malowaniu?
w kazdym razie wrazenie niesamowite.

4 polubienia

Nie ma ich co porównywać. Obaj umysłowo przerośli swą epokę.

4 polubienia

mozna by tylko podumac co by bylo jakby sie spotkali w jednym miejscu i troche czasu mieli?

2 polubienia

Dogadać by się dogadali, bo obaj świetnie znali łacinę.

2 polubienia

:grinning: :grinning: :grinning:
tak mi sie skojarzyly pogwarki mojego taty i tescia na imprezach rodzinnych - dwie “zlote raczki” :star_struck:

2 polubienia

A jak spotka się dwóch nudziarzy historycznych w towarzychu, to jest dopiero dramat dla towarzycha… :sunglasses:

3 polubienia

zalezy od towarzycha, o historii mozna i ciekawie…

3 polubienia