@birbant
Tak mniej wiecej podaje wikipedia niemiecka, ale bardzo zawile i szczegiolowo
A ty to swietnie ujales, skrotowo, zrozumiale i to co najwazniejsze
Wielkie dzieki!
Nalezy ci sie najlepsza z najlepszych odpowiedzi - ale najlepsza juz zajeta
Wiec prosze @okonek lub @Bocca-Lupo o kolorek a ode mnie masz medal:
Nic specjalnego nie wyjawiłem. O Koperniku, to ja mogę cały elaborat napisać, np, że studiował w Krakowie, Padwie, Bolonii, Norymberdze i … we Wrocławiu. O zreformowaniu pieniądza, w tym, że był medykiem i leczył ludzi, że był świetnym reformatorem, nie tylko astronomem, ale i inżynierem. A także, duchownym i mógł zrobić wielką karierę, nawet jako biskup. ale zrezygnował z tego. Żył prawie całe swe życie w konkubinacie ze swą służącą, niejaką Anną Schilling i miał przez to kłopoty… Był też niezłym politykiem, docenianym przez polskiego króla, Zygmunta Starego.
Cieszę się, że zadowoliłem Cię poprzednim komentarzem.
A egzaminy jakoweś,.składał w Ferrarze
Zgadza się, Umknęło mi to.
malarzem tylko nie byl, to go pamietaja raczej jako astronoma nie tworce np. Mony Lizy, ale mam wrazenie, ze jako praktyk inzynierem byl lepszym od Leonardo.
Nic nie wiadomo o tym , żeby projektował maszyny latające. Ale wiersze pisał. Ponoć, nienajlepsze.
Jego autorstwa jest zasada, że “pieniądz gorszy wypiera lepszy”
Tak, on to sformułował jako pierwszy, ale ta zasada znana była od starożytności głębokiej,
Napisał traktat w tym temacie, niejako ujawniając mechanizmy tej zasady.
@birbant
To prawie wszystko moglam znalezc na stronach niemieckich, ale tak powiklali i pomieszali, ze mialam metlik w glowie i nie wiedzialam co do czego sie odnosi. Dlatego twoje odpowiedzi cenie: konkretne, zwiezle i zrozumiale!!!
Na niektórych polskich stronach historycznych w necie też jest wielkie powikłanie i mylenie pojęć.
Leonardo te maszyny narysowal, zrealizowac wowczas nie za bardzo sie dawalo z braku odpowiedniego napedu.
wiec raczej mozna go nazwac wizjonerem. mi chodzilo o praktyczne zastosowanie pomyslow. choc gdzies mi sie tlucze, ze leonardo zaprojektowal calkiem zgrabna twierdze mogaca zniesc ogien artyleryjski - ale czy takowa ktos zdecydowal sie wybudowac?
porownanie zreszta trudne - Kopernik byl bardziej matematykiem i to ukierunkowanym na zawody wymagajace jej zastosowania - astronomia, ekonomia, konstrukcje
Leonardo to bardziej myslenie przestrzenne, bliskie zegarmistrzowskiemu - i niewatpliwy talent plastyczny.
choc po obejrzeniu w dzialaniu camara oscura jego projektu (jest zialajaca w muzeum w Jerez de la Frontera) to nie wiem czy troszke sie nie podpieral technika przy malowaniu?
w kazdym razie wrazenie niesamowite.
Nie ma ich co porównywać. Obaj umysłowo przerośli swą epokę.
mozna by tylko podumac co by bylo jakby sie spotkali w jednym miejscu i troche czasu mieli?
Dogadać by się dogadali, bo obaj świetnie znali łacinę.
tak mi sie skojarzyly pogwarki mojego taty i tescia na imprezach rodzinnych - dwie “zlote raczki”
A jak spotka się dwóch nudziarzy historycznych w towarzychu, to jest dopiero dramat dla towarzycha…
zalezy od towarzycha, o historii mozna i ciekawie…