Dzień dobry w Dniu Pamięci Ofiar Stanu Wojennego

• Szwecja – Dzień Świętej Łucji
  • Dzień Skrzypiec
  • Dzień Księgarza
  • Dzień Koni
  • Dzień Gorącego Kakao
  • i mamy ostatni w tym roku 13 piątek

Ale mamy jeszcze a nawet przede wszystkimurodziny szefa. Wszystkiego najlepszego @Szczery_do_BULU!

image
Czego ci życzyć?
dużo słodyczy?
mało goryczy,
pieniążków tyle, byś nie mógł zliczyć
i dobrych trunków
i podarunków
dużo dobrego
no i do tego
byś nam szefował przez długie lata
w zdrowiu i szczęściu życzy ci ata

7 polubień

Szczerząc się szczerze do szczerego,
wszystkiego życzę Mu najlepszego! :blush:

5 polubień

Ooooo, dzień koni też??? To wiele tłumaczy :rofl: :rofl: :rofl:
Serdeczne dzięki :wink:

6 polubień

Zdecydowanie wiele tlumaczy
Znawco
Wszystkiego najlepszego
100 lat w zdrowiu i miłości
osob-posiadajacych-kieliszki-szampana-podejmowania-toast-400-32749484

5 polubień

No to dzisiaj juz pełną gębą,WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO,szeryfowi!!!
[Głośno trzeba zeby sie piątek,13-tego nie wtrącił ze swoim"szczęsciem" :wink:]

6 polubień

Dokladnie 8 lat po proklamowaniu stanu wojennego,miał premiere film R. Bugajskiego"Przesluchanie"[zrealizowany w 1982 roku!]
10 lat po stanie wojennym,“Rozmowy kontrolowane”,S.Chęcińskiego…
Wtedy szybko zmienialy sie nastroje :wink:

3 polubienia

Rocznica stanu wojennego, a ja mam deja vu:
Kaczyński w łóżku
Piotrowicz w sądzie
Telewizją kłamie
I Teleranka też nie ma!

5 polubień

Zapominać o stanie wojennym nie należy, o jego ofiarach tym bardziej. Należę do tych, których dzieci dnia tego nie obejrzały Teleranka. A śniegu napadało wtedy.

6 polubień

A to “pamiatkowe” zdjecie

6 polubień

Widywałem to realnie.

3 polubienia

Ja tez…

3 polubienia

Dzień dobry. Dołączam się do życzeń,życzę wszystkiego najlepszego:))
Dla mnie to smutny dzień,od trzech lat,jestem cały czas w tym dniu pogrążona w myślach.

4 polubienia

@elsie
@birbant
Widywaliscie…
a ja co noc sluchalam przejazdu czolgow na pobliskiej ulicy. Strasznie dudnily.
No i te spacery poteznego policjanta z jeszcze potezniejszym ogromnym psem po akademiku. Do tego rewizje! Poniewaz koledzy byli znani jako solidarnosciowcy to u mnie byly zgromadzone materialy, Ktoregos dnia dzwonek i w drzwiach pojawil sie milicjant. Powiedzial ze mamy (to jest ja i male dziecko mam byc swiadkiem rewizji u sasiadki ja mowie ze woda sie gotuje i gaz trzeba wylaczyc. No to on ze pojdzie ze mnado kuchni. Prawie zemdlalam, bo te zakazane materialy trzymalam w kuchni. na szczescie w torbie na ktora on nie zwrocil uwagi.
Ucierpial nawet moj syn bo gaz lzawiacy przedostawal sie do domu

3 polubienia

Czyli jescze kilka dni i przesilenie zimowe, slonca coraz wiecej.
Ja odsypialam urodziny kolezanki, tata rozkrecal telewizor, mama jak zwykle marudzila, ze dawno powinien byc nowy, wpadla zaplakana sasiadka, ze meza w nocy zabrala ubecja (adwokat opozycji internowany do konca byl) i dom zdemolowali szukajac kwitow. Akurat zle szukali…bo nie w tym domu.
I potem slepowron na ekranie.
Lacznosc nie dziala, ilu ludzi zmarlo, bo pogotowie nie dojechalo? Mowi sie o tych ofiarach bezposrednich, ale ilu stracilo mozliwosc nauki, pracy, zdrowie? A czasem i kraj?

5 polubień

@Bingola
A ja wlasnie odpisalam @elsie ui @birbant - owi i opisalam moje wspomnienia (patrz ponizej) I jeszcze do dzis sie trzese jak to sobie przypominam

4 polubienia

@mężatka
Tez masz przykre wspomnienia?

3 polubienia

Na poczatku tylko zdziwienie i ludzie na dachu kombinujacy z antenami
Ale potem to bylo coraz gorzej…juz nie bede sie powtarzac. Odpisalam elsie i birbantowi. A moi znajomi (antypartyjna grupa w instytucie - ciekawe skad milicja to wiedziala?) po kolei znikali…nie moge pisac dalej bo do dzis jest “niemile”

2 polubienia

@collins02
Ja juz z pozniejszych czasow nic nie wiem, bo mnie “wyprosili za drzwi”

@ihtiel
Nasz Szczery Znawca ma teraz bardzo dlugie urodziny od wczoraj - bo jutro chyba bedzie tez swietowal

3 polubienia

A ja nie wpuscilam milicji!!! Kulturalni ludzie: wywiad przeprowadzili przez zamkniete drzwi…Na Ursynowi nic sie nie dzialo, chyba zadnego zolnierza nie widzialam!

2 polubienia