Tak,wtedy bylo trzesienie ziemi,do rana siedzielismy na ulicy.
A czy byl to znak,to nie wiem,to juz ,prorokow’’ trzeba pytac))
Z tą datą śmierci JPII to też nie jest pewne, czy był to dokładnie ten dzień, czy aby nie 1 kwietnia co by bylo nieco krepujace…
Wtedy podali,ze zmarl,w nocy,i za chwile zatrzeslo,a huk byl takim,jaiby towarowy pociagmprzez pokoj przejechal.
Jak zatrzesie to chwile do miłych nie należą, człowiek nie wie gdzie uciekac🙄
Tym bardziej,ze ja wozkowicz.
Ale wyjechalem na ulice i tak przekoczowalismy do rana.
I w takich wypafkach,niska zabudowa,ma wielki plus.
Srodkiem drogi nic Ci nie grozi.chyba,zeby siekia sie rozstapila,a i to mozliwe.
W budynkach to zależy od amplitudy wstrząsu bywa tak, że wieżowce ocaleja, a niskie się rozstpia a bywa odwrotnie. U mni wstrząs był odczuwalny mocno, ale nawet nic nie pospadalo, wtedy kamienica 7 pięter, a kolegę zrzuciło z sofy w budynku 12 pięter. Za drugim razem już w Arenales szkód niewiele, ale w okolicy, tam gdzie stare niskie domy ściany popekaly.
Wszystko sie zgadza,tulko przy wysokiej zabudowie,niebezpieczne sa elementy spadajace,m.innymi szyby,jakies donice.
W takim udynku,lepiej schronic sie w tzw.trojkavie bezpieczenstwa,tojest w rogu,przy podlodze.
ciekawe jak sie mieszka w takim bloku
Wuerzburg? To nie taka dziura. Spore miasto. Miedzy Frankfurtem a Norymbergią.
Wygladaja jak na Ursynowie! Ale wiezowcow nie lubie. Dla mnie ideal to jak najblizej ziemi i ogrodek…
Mysle ze to nie samo miasto ale moze jakies miasteczko obok, albo skrajna dzielnica
Ja tez nie lubie odkad mieszkam w malym bloku
To jest dojazd do miasta, jakieś 2 km przed. Jechałem tam kilka razy. Autostrada A3 cała tam w remoncie, zjazdy też i są umlajtungi.
Dlamnie domki powinny byc na tyle male, zeby wysoie drzewa mogly je zaslaniac… To pewnie pozostalosc z dziecinstwa
Dałbym Żydom co najmniej 5 milionów mieszkań o pow. użytk. 100 mkw we wzorcowych, bajecznych, Harmonijnych Miastach Pierścieniowych (HMP) w Polsce, ale zakazałbym judaizmu, w tym kultu Jahwe (Jehowy), obrzezań i mordowania myślących, odczuwających, pragnących żyć i kochać, pożytecznych, harmonijnych stworzeń, co dotyczyłoby też chrześcijan, muzułmanów, ateistów. i innych barbarzyńców.
@elsie, patologicznej ludzkości namnożyło się za dużo na niską zabudowę, dlatego wyjściem jest wysoka zabudowa wieżowcami z jednakowymi,mieszkaniami o pow. użytk. 100 mkw dla każdego dorosłego i po jednym takim dla dzieci tej samej płci, chyba że zakażesz rozmnażania., z łatwym darmowym dostępem do bajecznej bazy rekreacyjno-owocowej wewnątrz bajecznych Harmonijnych Miast Pierścieniowych (HMP).
Kiedys,będąc bardziej radykalnym,napisalbym,“śmierć wiezowcom po wsze czasy”!
Dzisiaj napisze tylko,“śmierć wieżowcom mieszkalnym,po wsze czasy!”
A kultura?
Jak kazda inna.80% ma ją w doopie.Do tego wrzody na spoleczenstwie,dewastują cmentarze…
Kiedy jednak ktos oragnizuje festwial pieśni,atmosfera jest tak podniosła i entuzjastyczna ze w Izraelu mogą o tym marzyć!
W dodatku,przynajmniej do niedawna,wystepowali sami najlepsi,najczesciej aktorzy lub reprezentanci tzw.poezji śpiewanej…
Dziwny kraj
Wiezowce wg mnie to tez nie za dobre rozwiaszanie
Ale jakie wyjscie dla coraz wiekszej ilosci ludzi?
Z pewnoscia nie w upychaniu ich w tych gettach w pigułce.
Poza tym,to nie tylko patologi ale zródło katastrof.Nie tylko w rejonach sejsmicznych.Londyński pożar pokazal ze ewentualna ewakuacja,jest niemal wykluczona…