Owoce sa kosher i neutralne, ale roslina, z ktorej sa zbierane musi miec co najmniej 3 lata.
Ale ja po prostu nie lubie…
Jeśli lubisz być człowiekiem, a nie lubisz zagłady patologicznej ludzkości, to wypada się ograniczyć w swej złośliwej nowotworowości, nieharmonijności, barbarzyństwie.
Albo się dostosowaliby, albo fora ze dwora.
Jednego proroka juz ukrzyzowali …
To nie może być prawdą, bo na logikę to JEZUS sam to swoje ukrzyżowanie zaplanował i wyreżyserował, bo przecież bez problemów mógłby przemienić wszystkich swych przeciwników w muszki owocówki, w mrówki lub w ziarenka piasku.
A trenowac,tez na kims musza)))
Od ponad 30 lat w Krakowie, na Kazimierzu, dzielnicy żydowskiej odbywa się Festiwal Kultury Żydowskiej. Byłem dwa razy, nasłuchałem się klezmerskiej muzyki.
Przy okazji piwo wypiłem w tradycyjnej, żydowskiej, starej knajpce na ul. Szerokiej gdzie przy wejściu wita gości kłaniając sie z uśmiechem, stary pejsaty w chałacie i jarmułce.
A poza tym to właśnie Polska w średniowieczu przyjęła masy żydów wyrzuconych z innych krajów. Tak tylko wspominam bo z historii nie jestem najlepszy.
Kazimierz Wielki najwięcej ich przyjął i wiedział, co robi.
Polska byla kiedys dosc liberalna nie tylko dla Zydow, ale moja babcia i mama pamietaja ich pogrom i nawet negatywne nastawienie Polakow
a po wojnie w swiatyni zydowskiej zrobiono spichlerz
faktycznie cos mi sie takiego obilo o uszy
Piękną kartą historii polskiej jest to że za Jagiellonów nasz kraj był najbardziej liberalny w Europie. Można mieć zastrzeżenia do wielu ich poczynań, ale byli władcami swych poddanych lecz nie ich sumień. Niestety, Wazowie, to spieprzyli totalnie. W ciągu 40 lat panowania Zygmunta III Rzeczypospolita z liberalizmu przeszła w fanatyczny katolicyzm i nie skończyło to się dobrze.
w koncu kapital inwestycyjny i know-how do krolestwa przywozili.
ale KK tym zachwycony nie byl, owieczkami do strzyzenia nie byli.
Żydzi w nieharmonijności cywilizacyjnej przodują, do tego wyznają zawstydzająco ogłupiającą religię i naukowość, przez co cała ich nacja się kompromituje.A przecież mają niemały potencjał intelektualny.
Czy Ty nie bezcześcisz przypadkiem pamięci mojego imiennika @birbant?.
Oczywiście zażartowałem. Jednak wolałbym wywodzić się od imiennika o chwalebniejszych dokonaniach.
Za czasów Kazimierza, to KK skoku nie miał. A i tak Watykan go lubił. Sprowadził do Polski Świętą Inkwizycję i świętopietrze regularnie uiszczał. A co tej inkwizycji, to ona sobie była, ale spalić bez jego pozwolenia nie mogła nawet zwykłego kmiecia.
Coś mnie się wydaje, że z lekka zbaczamy z tematu i zaraz @collins02 zagrzmi.
A czemu ja?
Nie cierpie wiezowców.
w profilu ma, ze odbieganie od tematu mu nie przeszkadza…
mamy szanse przezyc, zreszta pytanie jest @ata-ata i tez nie przeszkadza.
O kurdę, pomyliłem autorów pytania. No to teraz naraziłem się koleżance @ata-ata
Alez zbaczajcie!
to dodatkowo wzbogaca temat zwlaszcza jak wypowiadaja sie tacy uzytkownicy!!!