Dzień dobry w Międzynarodowym Dniu Muzyki

To piosenka zaśpiewana w duecie z córką. W tekście są sygnały, że się Kajo z nami pomału żegna:
A teď už cítím jak sprintuje čas.
Ještě než usnu, chci slyšet tvůj hlas.
Ať zůstane věcných i těch pár chvil,
kdy zpívalas ze všech svých sil.
Tak, dorobek ma imponujący. Słyszałem właśnie w czeskich wiadomościach, że chcą ogłosić żałobę narodową w Czechach i słusznie, bo mało kto tak rozsławił ten kraj. Czesi twierdzą, że należy Mu się pomnik na „Vaclavaku" jak mało komu. I najważniejsze, że zawsze pozostał normalnym człowiekiem, że sława nie uderzyła mu do głowy, co też świadczy o klasie artysty. Zaskoczyła mnie Jego śmierć, niedawno z hukiem świętowano 80 urodziny, a dziś czeska kamaradka mi pisze, że Gott nie żyje…
Nohavica to inna bajka, mało kto potrafi być tak ciepło i sympatycznie ironiczny…

5 polubień

Byl czas gdy Czechoslowacje slawil on i Ondrej Nepela w jezdzie figurowej na lodzie… :slightly_smiling_face:
Tak to zapamietałem…
Tak,bylbym za tym aby te żałobe przyjeto…

3 polubienia

Był jeszcze biegacz Emil Zatopek. A Gott… to osobistość na miarę Havla choć w innej dziedzinie i Czesi to chyba dobrze rozumieją, że żeby być bohaterem, nie trzeba wcale zginąć w nierównej walce ze złem, można nim też być dając ludziom radość.

5 polubień

Ładna piosenka!
To NAPRAWDĘ jego córka???
Ale piosenki w czeskim języku jakoś średnio mi się podobają.

1 polubienie

Tak, z drugiego małżeństwa. Co do języka, cóż… jak się studiuje bohemistykę, to czeski człowieka już wcale nie śmieszy, jak większość Polaków, raczej budzi respekt, szczególnie gramatyka :wink:

3 polubienia

Swiete slowa!
Zawsze uwazalem ze trudniej jest zyc dla sprawy lub tak w ogole,niz sie z zyciem obchodzic jak z niechcianym prezentem…
Oczywiscie byl i Zatopek…A w moim dziecinstwie ktore bylo zapetlone sportem,poczesne miejsce zajmowali hokeisci.Vaclaw Nedomansky,Jiri i Jaroslaw Holikowie oraz kolarze,Moravec i Bartonicek [Wyscig Pokoju]…Plus muzycy Marian Varga i jego Collegium Musicum oraz gitarzysta,Radim Hladik…Uff :smiley:
Cos tam sie jeszcze pamieta:)I co ciekawe,z tego kraju nigdy jakos,nie plynely negatywne emocje.
Ba!Na mojej polce z dvd,jest miejsce dla kilkunastu filmow.Ale o tym juz chyba rozmawialismy…

3 polubienia

Mnie nie śmieszy jako język,raczej mam takie dziecięce skojarzenia:

2 polubienia

U nas podawali te wiadomosc dzisiaj

Niby tak blisko, a jednak daleko… Poza Gottem, Vondrackovą i Kornem (i obecnie Nohavicą) niewiele się wie o czeskiej muzyce. Na przykład Hana Zagorova mająca w repertuarze ponad 850 piosenek, większość hitów, jest u nas bardzo mało znana…

3 polubienia

Jak podaja nasze informacje najwieksza slawa cieszyl sie w Czechoslowacji i w Niemczech

2 polubienia

W Niemczech był bardzo popularny, chyba bardziej niż w Polsce.

1 polubienie

Eva Farna jest naprawdę super dziewczyna, oglądałem z nią parę wywiadów w czeskich programach. Jirka Korn, też magik (no i ten bas…):

3 polubienia

Hana jest raczej zapomniana.Tak samo jak Petra Janu…
A ja po latach odkrylem GENIALNĄ grupe jazzrokową,JazzQ.
Natomiast gdy bylem w Pradze,trafilem w tv na wystepy zespolu o ktorego istnieniu wiedzialem ale…nie znalem muzyki.
Zwalo sie to Olympic i…delikatnie mowiac,takie sobie.Ale oni chyba u sasiadow robia za “Czerwone gitary”.Wszyscy znaja teksty,sale przepelnione i ogółem szał :grinning:
Z tych zapomnianych przypomnial mi sie Pavol Hamel i jego"Uczitelka tanca"
To broń Boze,nie moja muzyka ale przeboj byl niesamowity!

3 polubienia

Dechovka, Iveta Bartosova, Michal Tucny to niby też nie moja muzyka, ale bardzo lubię. Do tego Lenka Filipova, Valdemar Matuska, Aneta Langerowa, czy ostatnio Xindl-X… jest tego całe mnóstwo :slight_smile:

3 polubienia

No…Z tego towarzystwa to znam tylko Lenke i Matuske.Cos mi dzwoni z Langerową ale to moze byc zludzenie :slightly_smiling_face:

1 polubienie

A Karel byl tutaj uwazany za prawie Niemca, zreszta duzo spiewal po niemiecku

2 polubienia

Kocham tę kapele czeską.

3 polubienia

Langerova to już nowsza era, coś jak Lucie Vondrackova. A Matuska oczywiście jest znany z tej piosenki:

2 polubienia
3 polubienia

Jak grają do tańca to tańczymy,a gdy do różańca …

3 polubienia