Dziś Halloween, jak potwierdzają kościelni fundamentaliści -- święto szatana :)

I tak sobie myślę, skoro religijni fundamentaliści sprzeciwiają się Halloween, że to pogańskie święto i katolicy nie powinni mieć z tym nic wspólnego, to dlaczego konsekwentnie nie sprzeciwiają się takim pogańskim obyczajom jak:

Brak konsekwencji, panowie biskupi! Amęt! :pray:

1 polubienie

Bo Halloween nie da sie spacyfikować modłami i przejeciem “wrogiego terytorium”.
No chyba, żeby ich na rekolekcje do Meksyku poslac? Tam maja 2 w 1

A swietuja od 31.10 do 2.11. kazdy ma okazję napic sie tequilii . Nawet duchy przodków.
I zapomniakes o andrzejkach

1 polubienie

No jak? Przecież napisałem na końcu o laniu wosku!

1 polubienie

A to musi sie nie dobudziłam.

Jak się nad tym zastanowić szerzej to prawie wszystko wywodzi się z pogaństwa rzeźbiarstwo malowidła architektura sieci wodociągowe budowanie świątyń drogi trzeba wszystko zbojkotować!

3 polubienia

A powiedzenia i związki frazeologiczne nawiązujące choćby do pogańskiej mitologii greckiej? Jest tego mnóstwo, najśmieszniejsze, że kiedyś wpadła mi w ucho piosenka o Rydzyku śpiewana przez jego wyznawców w których padały słowa: “Ojciec Tadeusz to Prometeusz” :slight_smile:

2 polubienia

Niech się ludzie bawią.
Kaplice z czaszek to nie kult śmieci?
Zmuszanie kobiet do rodzenia zdeformowanych dzieci to nie kult śmierci?

A nakaz ciągłych wyrzeczeń, ograniczeń i starszenie piekłem?

Bawmy się jak chcemy. Byle by dziewic nie zabijać i kościołów nie palić.

2 polubienia

To juz Mojżesz nakazywał swoim żołnierzom, że mordując cywilnych mieszkańców wrogiego miasta “niechaj zostawią dziewice dla siebie przy życiu”. A budynki kościelne tez się mogą w przyszłości na cos przydać.

A jak nie dziewica to juz można? Zwyczaj oszczędzania dziewic pochodzi ze starozytnego Rzymu, dotyczyl nietykalnosci westalek, dziewiczych kapłanek Westy, bogini domowego ogniska (to tak dla odmiany). W przpadku jak taka podpadla pod kare smierci, o co w Rzymie trudno nie bywalo wyrok brzmial zgwałcić i zabić.

1 polubienie

Pamiętam na jakimś filmie historycznym dowódca kazał żołnierzom wszystkich zabić a na to jeden z żołnierzy mówi, że prawo zabrania zabijania dziewic. Na to dowódca odparł: “No, to postarajcie sie, żeby juz nimi nie były”. I po sprawie!

1 polubienie

Nie wg “kościelnych fundamentalistów” tylko wg. samych satanistów. Nie wprowadzaj proszę opinii publicznej w błąd.

2 polubienia

Właśnie przed chwilą pod moimi drzwiami byli dziesięcioletni czciciele szatana :slight_smile:
@Farang - ja nie o tym. Mnie chodzi o przypisywanie jakichś złych intencji ludziom, którzy po prostu się bawią . Przeczytaj moje przykłady i powiedz która z osób praktykujących te obrzędy czci jakieś pogańskie bóstwa?
A poza tym - od kiedy to kościół mówi, że zgadza się z tym co piszą jacyś sataniści? Bo w zasadzie powiela ich narrację. Czyli - de facto łamie pierwsze przykazanie Dekalogu “Nie będziesz miał cudzych Bogów przede mną” - bo oficjalnie przyznaje, że są jednak inne bóstwa - czyż nie jest to kuriozalne?

1 polubienie

Zupełnie jak harmonik - OKO. Obracanie Kota Ogonem i omijanie sprostowania. :clap::clap::clap:

2 polubienia

Dobrze - prostuję:
Halloween to według czcicieli Szatana ich święto, z czym zgadza się kościół katolicki potwierdzając tym samym, że istnieją inni bogowie…
Lepiej?

Oj juz nie macie o co tego kota męczyć?
Swieto jak swieto, dlaczego akurat ta data to nie wiem? Może dlatego, ze zaczyna się najpaskudniejszy na półkuli polnocnej miesiąc w roku? I póki co złe duchy trzeba pogonic lub nieco obłaskawić?
W koncu Wszystkich Świętych to tylko zchrystianizowany w VIII wieku celtycki Samhain, przebieranki i ogniska (jako znicze nagrobne) zostały, dodano nieco chrzescijanskiego sosu, a Amerykanie dodali swoje trzy biznesowe grosze promując bardzo zdrowe i smaczne warzywo czyli dynię? I gdzie tu szukać Szatana?

2 polubienia

Nie tylko greckiej, ale i słowiańskiej: “Licho nie śpi”.

3 polubienia

No właśnie. Po prostu sataniści przywłaszczyli sobie to święto i tyle.
To tak jakby mówić że 11 listopada jest świętem narodowców, rasistów i faszystów, bo to oni głównie tego dnia są widoczni, urządzają marsze, palą race, itp. W związku z tym uczciwy Polak nie powinien tego dnia obchodzić. Ot, taka logika! :slight_smile:

1 polubienie

A u nas były starosłowiańskie Dziady. Jakoś Mickiewicza jeszcze nikt nie zakazał…

1 polubienie

Nie obchodzę, ale widziałam bandy rozwrzeszczane rodziców z bombelkami grasujące wieczorem.

3 polubienia

U mnie były same bombelki. Jakoś nie wrzeszczały, grzeczne były, to dostały po cukierku…

2 polubienia