Zapraszam - KLIK
Ciekawe jak wam pójdzie, zwłaszcza @collins02’owi
Ja nieźle: 10/14, źle: film o hippisach, rola Samsona, rola Piłata i malarz.
6|14 I dziękuję za uwagę.
Bardzo ciekawe i w poczatkowej fazie,dosyc trudne.
13/14 a zle “Samson”.Nie widzialem filmu i nie znam anegdotycznej historii.Liczenie filmow ze Zbyszkiem tez odpuscilem ale trafiłem…Najgorzej bylo z jezykiem…Stopniowa eliminacja ale wybór z dwóch okazal sie trafny.
Im blizej końca tym lżej
Chyba nikt tu startowac nie bedzie wiec polecam pierwszy odcinek serialu,“Z biegiem lat,z biegiem dni”.Tam w koncowej fazie pojawia sie malarz i jego dzieło…
O Pilacie przypomnialem sobie w karkołomny sposob.Ogladalem ostatnio wszystkie odcinki"Podziemnego frontu"
Wyglada, ze na tworczosci Wajdy znam sie jak kura na pieprzu. Wiekszosc filmow widzialam, ale na tym sie skonczylo 5/14 i ide napic sie piwa.
I to jest świetny pomysł.
To trudny i fajnie przemyslany quiz.Pytanie ostatnie podchwytliwe ale wiekszosc wymagala po prostu zaliczenia konkretnych filmow.
Naciagane wydaje mi sie jedynie pytanie o te niby “komedie” bo ani to komedia,ani specjalna satyra na hippiesow[???].Z drugiej strony,pozostale 3 odpowiedzi…Dwie odpadaja zupelnie a jedna…Trudno tu rozmawiac skoro nie wiadomo czy czasem ktos nie zechce sprobowac swych sil.
jakos Wajda specjalnie moim faworytem nie byl, filmy widzialam, bo inaczej nie wypadalo.
Skoro tak to nie dziw ze ulecialo.
Ja mam odczucia ambiwalentne bo Wajda krecil filmy wybitne,czasem arcydziela a czasem po prostu marnowal czas na rzeczy zupelnie niepotrzebne.
Byc moze jednak na goraco,pod koniec lat 60-tych,inaczej bym ocenil to nieudolne malpowanie Felliniego we"Wszystko na sprzedaz"
A co ma jedno z drugim wspólnego? Pamiętam ten propagandowy serial
No to pamietasz tez doktora Kniprode.Chodzi o aktora ktory go gral.
Sam serial zrobiony byl nie gorzej od Klossa.Ale przy okazji byla to komunistyczna,prymitywna propaganda.Tylu znakomitych aktorow!
W jednym z odcinkow,Mieczyslaw Milecki wyglasza takie brednie ze nawet biorac poprawke na 1965 rok,az sie za glowe chwycilem!
Przebil Ryszarda Pietruskiego w Popiele i diamencie,Wajdy.
8/14, czyli gorzej niż źle…
Ale i tak lepiej ode mnie. Bardzo mnie pamięć zawiodła.
Ale ja wszystko strzelałam!!!
A ja myślałem, że odgaduję prawidłowo. Jak zobaczyłem wynik, opadła mi szczena.
W przypadku akurat tego quizu,mozliwe sa proste,dwie odpowiedzi.Albo czegos nie widziales albo bylo to dawno temu.Zdaje sie 11-12 pytan bylo bardzo konkretnych.,zwiazanych z konkretnymi tytulami.
Wydaje mi się, że mnie dotyczy ta druga wersja, czyli; dawno temu. Odnosiłem wrażenie, że coś pamiętam, ale okazało się, że jednak nie. To znaczy, że pamięć nie zawiodła mnie tylko w 6 przypadkach na 14. Słabo.
Tylko Katyn i Powidoki to ostatnia dekada z malym okladem.Ale faktycznie,zdecydowana wiekszość to lata 60-70.
To typowy quiz z gatunku"Wielka gra".A wiec raczej trudny.
Pierwszym filmem Wajdy, który obejrzałem był “Kanał”. Film wywarł na mnie wrażenie. Wtedy miałem chyba 10 lat.
Wychodził też komiks dublujący wszystkie odcinki tego serialu. Ale Kloss jednak był znacznie lepszy, bo uniknął natrętnej propagandy.