Emotikony, emoji, piktogramy - przydatne, pomocne, zabawne

ułatwiające życie i komunikację? Czy raczej uwsteczniające, ogłupiające, powodujące wtórny analfabetyzm? Używacie? Kiedy? Jak często? Dlaczego? Przydatne czy bez sensu? :thinking:

Ułatwiają i upraszczają ale też sprawiają że poprawna polszczyzna zanika

Nie uważam, żeby emotikony same w sobie były czymś złym. Wszystko zależy od tego w jaki sposób i w jakim kontekście ktoś je wykorzystuje. Znaki graficzne towarzyszyły ludzkości już od samych jej początków. Osobiście używam ich raczej sporadycznie, głównie w komunikacji z osobami (dużo) starszymi ode mnie i nieznajomymi. Czasami zdarza mi się wysłać szybkie emoji kciuka, kiedy jestem w biegu, aby dać odbiorcy znać, że jego komunikat do mnie dotarł. Nie używam emoji jako samodzielnego komentarza, ale chętnie używam ich jako reakcji (np. serce, kciuk w dół czy śmiech) jeżeli serwisy internetowe takowe oferują. Znacznie bardziej wolę emoji, niż przestarzałe wariacje znakowe, których używano przed nimi. Twory takie jak " :stuck_out_tongue: " to dla mnie estetyczna anomalia. Najgorsze jest jednak dla mnie powielane w jednej wypowiedzi “XD” - to jak nic innego wygląda na uwsteczniające i nie jestem w stanie odebrać poważnie osób, które komunikują się w ten sposób.

Przy fragmencie o tworach, przykład stanowiła oczywiście kombinacja dwukropka, myślnika i wielkiej litery “P”. Nie przewidziałem, że zamieni się w znak graficzny.

Jeśli już to zdecydowanie to drugie.
To jest prawdziwa plaga lenistwa jaka obserwuje na fejsie.Zamiast wypowiedzi jakieś paluchy skrzyżowane lub głupkowate uśmiechy księżycowych twarzy :face_with_raised_eyebrow:
Wbrew pozorom stosuje często kilka takich ozdobników ale NIGDY zamiast treści!
To może i ma służyć podkreśleniu jakiejś myśli czy stanowiska.Ale nie ma być"zamiast".

Emotikony są dobre jako wzmocnienie przekazu wypowiedz, np dla zaznaczenia ironii. Bez niego ironia może być nieczytelna i zdanie zrozumiane opacznie.

Tym właśnie różni się emotikonka od emoji.

Tak, używam emotikonek i emoji, zazwyczaj na końcu wypowiedzi zamiast kropki, rzadziej przed przecinkiem.

Rozmowa twarzą w twarz jest chyba najbardziej skutecznym sposobem na komunikację z drugim człowiekiem. Gdy rozmówca stoi przed tobą, słyszysz jego głos, obserwujesz jego mimikę twarzy. Ułatwia to rozpoznanie intencji drugiej osoby. W przypadku wiadomości tekstowej sprawa się komplikuje bo nie jest to dla nas aż tak naturalne. Zostają tylko słowa na ekranie. Dodanie emotki do wiadomości sprawia, że rozmowa staje się bardziej osobista.