Tak na marginesie…Nie wiem czy dotarło na kontynent ale pod koniec maja,w poludniowym Londynie,czarni zrobili sobie barbecue w trakcie ktorego zwyczajnie zastrzelili niejaką Sashe Johnson,ich wlasną aktywistkę tzw. blm!
I wg. opisu,gdyby nie jacyś sąsiedzi,pewnie nic by z tego barbecue nie wydostalo sie na dzienne światło.
Ot,szara codzienność.Tfu,co ja gadam…Czarna codzienność!
W Holandii, to złapałem.
Ale na tym maleńkim skrawku Europy, wyłączając Friesland, takiej poprawności nie zaobserwowałem. Tu są równi wszyscy wobec prawa i maja takie same przywileje, co się odczuwa. Ekscesów z czarnymi nie ma.
A frydlandczycy, to osobny temat, to są potomkowie Burów i aparheit mają w genach. Do tej pory uważają się za lepszych od wszystkich i twierdzą, że oni Nederlandami w sercach swych nie są. Tam dogadać można się z nimi albo ich gwarą lub po niemiecku.
Kiedyś usłyszałem od jakiego szefa firmy, do której coś przywiozłem; Hier ist nicht Nederland, hier ist Friesland…
Jak byś zauważyła to mi też, tu się cuda w pisaniu nieraz objawiają. Tyle że korzystam z słownika T9 i podobnej klawiatury. U mnie te błędy są niezamierzone, bardziej z lenistwa bo można by edytować i poprawić
Ja to robie, ale kolege to zlosci .
Podobno na pielgrzymkę sportowców przyniesiono Maryję z rękawicami bokserskimi. Nikogo to nie ruszyło w przeciwieństwie do tęczowej Maryi. Dziwny z nas naród.
Polacy nie klękną przed meczem. Drużyna stwierdziła że to pusty gest, który oszukuje sumienia
Podobno? Czy na pewno?
No i się zaczyna!
U mnie telewizja popsuła się i 40 km zrobiłem w obie strony, żeby zobaczyć “mecz otwarcia”. Jessssuuu boleściwy, mecz o wszystko z Hiszpanią… !!!
Ja problemu nie mialam.
Hiszpanska TV transmituje wszystkie mecze.
Moje wrazenia sa w nowm pytaniu.
Podziwiam kulture komentatorow
Z moją bylo gorzej.
Na pewno
Wczoraj Angole znowu odwalili swoj kleczacy cyrk w Budapeszcie.Wegrzy oczywiscie to zignorowali ale za to kibice tak gwizdali ze komentujacy ze studia,nawet nie probowali tego przekrzyczec!
I w srode czeka nas to w Warszawie.
I oby tak samo wypadlo!
A dzis sie Angole skarza na wegierski rasizm.
Rasizm? za klękanie? A może to antykatolicyzm, nie razizm?
Ale czy to taki problem? Jak piłkarze chcą klękać, to niech sobie klękają. Przecież są bogaci…
Problem raczej… wizerunkowy, niż mający wpływ na wynik meczu.
Dokładnie. Więc po co ma nas obchodzić, jak bogaci chą być postrzegani?
katolik to pada na dwa kolana lub krzyzem lezy na zimnej posadzce