Fajna mapa?

Najczęściej używane przekleństwa w krajach europejskich

Zwracam uwagę na Francję :slight_smile:

Kolory oznaczają znaczenie przekleństw:
różowy - czynność seksualna
czarny - najstarszy zawód świata
niebieski - ekskrementy
jasnozielony - cholera
żółty - nowotwór

PS. Naszych etranżerów poproszę o potwierdzenie :slight_smile:

4 polubienia

Ciekawa jestem od czego zależy użycie takiego a nie innego koloru na oznaczenie jakiegoś kraju :thinking:

1 polubienie

Masz wyjaśnione!

1 polubienie

Bardzo mi się spodobało portugalskie określenie wiadomej czynności. Świetne jest! :upside_down_face:

1 polubienie

Albańskie też fajne. Kojarzy się nie z czynnością, lecz narzędziem do jej wykonywania :slight_smile:

1 polubienie

Nie przeczytałam pierwszego wiersza w Twojej wypowiedzi i nie wiedziałam, że to o przekleństwo chodzi :wink:

Czekaj, muszę wleźć na mapę polityczną i zobaczyć najpierw, gdzie ta Albania jest :stuck_out_tongue_winking_eye:

Zobaczyłam. Masz rację. Ale i tak portugalskie określenie podoba mi się najbardziej. :smiley:
Chyba zacznę używać jednego wyrazu w języku portugalskim.

1 polubienie

:see_no_evil: :slight_smile:

1 polubienie

Nie zasłaniaj tak oczu, bo jak będziesz szedł, to się przewrócisz :stuck_out_tongue_winking_eye:

To było na temat nieznajomości mapy :slight_smile:

1 polubienie

Też potrafię znaleźć sprawy, w których masz szansę wykazać się nieznajomością, tylko po co miałabym to robić? :smiley:

1 polubienie

Polak Francuz dwa bratanki :joy:

1 polubienie

Srodziemiomorze wyraznie przoduje w czynnosciach i uslugach seksualnych. :stuck_out_tongue_winking_eye:
Francuskie super.
Zreszta hiszpanskie - tez na czasie - puta (najstarszy zawod swiata) , ktore jest faktycznie po joder co w zaleznosci od tonu i kontekstu moze obejmowac caloksztalt czynnosci zwiazanych z czynnosciami plciowymi - od wersji light w górę jest chyba drugim slowem co do czestotliwosci wystepowania.

2 polubienia

jest jeszcze hijo de puta :slight_smile:

Ja wzielam pod uwage rozne idiomy, w ktorych te dwa slowa występują.
A Hiszpanie pod tym względem sa pomyslowi.

Nasza qrwa brzmi dumnie.

Tylko dlaczego Polacy ciagle skrecaja jak droga prosta?

3 polubienia

Jaka prosta? Tak pokręconej drogi jaka idą nasze kolejne rządy nie ma żaden kraj!

A tak na marginesie - w obcych językach można tutaj swobodnie przeklinać, nie są to słowa zabronione, putana!

2 polubienia

byłem kilka “dobrych lat” u “wiatraków”. Znam trochę inne przekleństwo, które dość często gościło na ich ustach. Jednak zbyt późno zacząłem uczyć się niderlandzkiego. Może niech Birbant cos w tej materii powie.

1 polubienie