Najczęściej używane przekleństwa w krajach europejskich
Zwracam uwagę na Francję
Kolory oznaczają znaczenie przekleństw:
różowy - czynność seksualna
czarny - najstarszy zawód świata
niebieski - ekskrementy
jasnozielony - cholera
żółty - nowotwór
PS. Naszych etranżerów poproszę o potwierdzenie
4 polubienia
joko
27 Marzec 2022 11:55
2
Ciekawa jestem od czego zależy użycie takiego a nie innego koloru na oznaczenie jakiegoś kraju
1 polubienie
joko
27 Marzec 2022 11:58
4
Bardzo mi się spodobało portugalskie określenie wiadomej czynności. Świetne jest!
1 polubienie
Albańskie też fajne. Kojarzy się nie z czynnością, lecz narzędziem do jej wykonywania
1 polubienie
joko
27 Marzec 2022 12:00
6
Nie przeczytałam pierwszego wiersza w Twojej wypowiedzi i nie wiedziałam, że to o przekleństwo chodzi
joko
27 Marzec 2022 12:01
7
Czekaj, muszę wleźć na mapę polityczną i zobaczyć najpierw, gdzie ta Albania jest
joko
27 Marzec 2022 12:03
8
Zobaczyłam. Masz rację. Ale i tak portugalskie określenie podoba mi się najbardziej.
Chyba zacznę używać jednego wyrazu w języku portugalskim.
1 polubienie
joko
27 Marzec 2022 12:05
10
Nie zasłaniaj tak oczu, bo jak będziesz szedł, to się przewrócisz
To było na temat nieznajomości mapy
1 polubienie
joko
27 Marzec 2022 12:07
12
Też potrafię znaleźć sprawy, w których masz szansę wykazać się nieznajomością, tylko po co miałabym to robić?
1 polubienie
elsie
27 Marzec 2022 12:08
13
Polak Francuz dwa bratanki
1 polubienie
okonek
27 Marzec 2022 12:13
14
Srodziemiomorze wyraznie przoduje w czynnosciach i uslugach seksualnych.
Francuskie super.
Zreszta hiszpanskie - tez na czasie - puta (najstarszy zawod swiata) , ktore jest faktycznie po joder co w zaleznosci od tonu i kontekstu moze obejmowac caloksztalt czynnosci zwiazanych z czynnosciami plciowymi - od wersji light w górę jest chyba drugim slowem co do czestotliwosci wystepowania.
2 polubienia
jest jeszcze hijo de puta
okonek
27 Marzec 2022 12:31
16
Ja wzielam pod uwage rozne idiomy, w ktorych te dwa slowa występują.
A Hiszpanie pod tym względem sa pomyslowi.
okonek
27 Marzec 2022 12:59
18
Tylko dlaczego Polacy ciagle skrecaja jak droga prosta?
3 polubienia
Jaka prosta? Tak pokręconej drogi jaka idą nasze kolejne rządy nie ma żaden kraj!
A tak na marginesie - w obcych językach można tutaj swobodnie przeklinać, nie są to słowa zabronione, putana !
2 polubienia
byłem kilka “dobrych lat” u “wiatraków”. Znam trochę inne przekleństwo, które dość często gościło na ich ustach. Jednak zbyt późno zacząłem uczyć się niderlandzkiego. Może niech Birbant cos w tej materii powie.
1 polubienie