Fajna mapa?

Najczęściej używane przekleństwa w krajach europejskich

Zwracam uwagę na Francję :slight_smile:

Kolory oznaczają znaczenie przekleństw:
różowy - czynność seksualna
czarny - najstarszy zawód świata
niebieski - ekskrementy
jasnozielony - cholera
żółty - nowotwór

PS. Naszych etranżerów poproszę o potwierdzenie :slight_smile:

Ciekawa jestem od czego zależy użycie takiego a nie innego koloru na oznaczenie jakiegoś kraju :thinking:

Masz wyjaśnione!

Bardzo mi się spodobało portugalskie określenie wiadomej czynności. Świetne jest! :upside_down_face:

Albańskie też fajne. Kojarzy się nie z czynnością, lecz narzędziem do jej wykonywania :slight_smile:

Nie przeczytałam pierwszego wiersza w Twojej wypowiedzi i nie wiedziałam, że to o przekleństwo chodzi :wink:

Czekaj, muszę wleźć na mapę polityczną i zobaczyć najpierw, gdzie ta Albania jest :stuck_out_tongue_winking_eye:

Zobaczyłam. Masz rację. Ale i tak portugalskie określenie podoba mi się najbardziej. :smiley:
Chyba zacznę używać jednego wyrazu w języku portugalskim.

:see_no_evil: :slight_smile:

1 polubienie

Nie zasłaniaj tak oczu, bo jak będziesz szedł, to się przewrócisz :stuck_out_tongue_winking_eye:

To było na temat nieznajomości mapy :slight_smile:

Też potrafię znaleźć sprawy, w których masz szansę wykazać się nieznajomością, tylko po co miałabym to robić? :smiley:

Polak Francuz dwa bratanki :joy:

Srodziemiomorze wyraznie przoduje w czynnosciach i uslugach seksualnych. :stuck_out_tongue_winking_eye:
Francuskie super.
Zreszta hiszpanskie - tez na czasie - puta (najstarszy zawod swiata) , ktore jest faktycznie po joder co w zaleznosci od tonu i kontekstu moze obejmowac caloksztalt czynnosci zwiazanych z czynnosciami plciowymi - od wersji light w górę jest chyba drugim slowem co do czestotliwosci wystepowania.

jest jeszcze hijo de puta :slight_smile:

Ja wzielam pod uwage rozne idiomy, w ktorych te dwa slowa występują.
A Hiszpanie pod tym względem sa pomyslowi.

Nasza qrwa brzmi dumnie.

Tylko dlaczego Polacy ciagle skrecaja jak droga prosta?

Jaka prosta? Tak pokręconej drogi jaka idą nasze kolejne rządy nie ma żaden kraj!

A tak na marginesie - w obcych językach można tutaj swobodnie przeklinać, nie są to słowa zabronione, putana!

byłem kilka “dobrych lat” u “wiatraków”. Znam trochę inne przekleństwo, które dość często gościło na ich ustach. Jednak zbyt późno zacząłem uczyć się niderlandzkiego. Może niech Birbant cos w tej materii powie.